• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Neo Geo Arcades - Fliperi

Xelios26

Well-known member
Reaction score
3,136
Ovo je tema koju cu da otvorim i koja vrlo moguce nece zaziveti.

Arcades, iliti sto bismo mi rekli fliperi, su najuze vezani za moju licnost.
To je nesto sto je ukorenjeno u meni i sto me je i odredilo da mi video igre budu hobi, ljubav a i deo zivota.

Istorija pocinje jos davnih 30ih godina sa pinball masina, otuda mi to valjda zovemo fliperi.
To su uglavnom mehanicke igre poput hokeja i tenis za dvoje recimo.

1972. izlazi Pong.​

Pong.png

Kraj 70ih i pocetak 80ih, se naziva i pocetak prvog "Zlatnog doba" flipera. Golden age (1978–1986)​

hogans-alley-first-light-gun-video-arcade-shooting-game-nintendo.jpg
asteroids-original-video-arcade-game-upright-cabinet-1978-midway-manufacturing.jpg
200px-Tilt_byte_-_10.jpeg

Nintendo Hogan's Alley Midway Asteroids 1978 Taito Space Invaders 1978

galaxian-video-arcade-game-original-cabinet-upright-1979-namco.jpg
donkey-kong-video-arcade-game-original-cabinet-upright-1981-nintendo.gif
Namco Galaxian 1979 Donkey Kong 1981

1980 od Namca nam stize Pac-Man (Pakku-Man, Puck-Man).
Puck-Man je bio originalan naziv, ali kako je zargonski pocelo da se koristi kao Fuck-Man, promenjeno je u Pac-Man.

U tom periodu su velika imena poput:
Nintendo je u Donkey Kongu predstavio "Jumpman-a", ono sto ce kasnije postati Mario,
1983 Nintendo pravi Mario Bros za arcades.

Vreme posle zlatnog doba od 1987-do danas​

Technōs Japan izdaje Double Dragon

Capcom pravi revoluciju sa Street Fighter II

Last edited:
Osetjam se kao da sam ja jedini na forumu koji nije imao mnogo dodira sa arkadnim mashinama.
Znam da je bilo par buvara po gradu, ali ni jedna blizu mene, pa sam uvek ishao u "segateke".

Jedini dodir sa arkadnim mashinama mi je bio za prvi maj na palitju i kada bismo ishli u Bechitje za vreme leta. No, setjam se da me je gotovo svaka igra odushevljavala. Nisam voleo VS fajtere jer bih brzo ispushio, pa sam se osetjao kao da bacam zhetone. Najvishe sam voleo da igram Kadilake i Dinosauruse, Metal Slug i Pang.
Kada nije bilo para i zhetona, onda bih gledao one demoe i uzhivao. Takodje bih povremeno pomerao dzhojstikove i udarao dugmitje u nadi da tju otkriti nekakvu shifru koja tje mi dozvoliti da igram besplatno :ROFLMAO:

Ono sto je meni posebno drago je SNK Neo Geo

Najomiljeniji izdavac uz Segu i Capcom.

Aero Fighters
Art of Fighting
Blazing Star
Fatal Fury: King of Fighters
Metal Slug
Puzzle Bobble
Samurai Shodown
The King of Fighters
Spinmaster
The Last Blade
World Heroes

Prvi Fliper koji sam zapamtio je Street Fighter 2, a najupecatljiviji je bio Samurai Spirits/Shodown 2.
Napravicu i kompilaciju igara koje sam vidjao kao klinac.
Poprilican ih je broj.

Pisite utiske, delite informacije/resurse. Ovo je jako skup hobi, tako da....
Siguran sam da mnogi ovde imaju vise znanja a i iskustva od mene.

Last edited:
Super tema igralo se svasta svojevremeno. Samo ja prvi put cujem da neko arkade zove fliperi. Kod nas smo to jednostavno zvali igre. Mada je uvek u tim lokalima bio i po neki pravi fliper pa sam i njih dosta igrao kao klinac.

Edit
Ladno ne moze da se napise rec Igri"'e.:D

Ja sam ih igrao kao klinac i uzivao. Naravno klasike ali i neke ne bas toliko poznate. Najvise sam rokao:

Cadillacs and Dinosaurs
Hook(ne tako poznata,obozavao sam je)
Double Dragon
Kabuki Klash
Pang
Metal Slug
Street Fighter 2
Kung Fu Master
Itd ne secam se vise sigurno je bilo jos...
Naravno bilo je ps1 konzola u arcadama kao i famclone pa se moglo i to igrati.

Prva koju sam video mislim da je Double Dragon tu kod mene u ulici bila igraonica "AS" au druze otpala mi vilica, pogotovo sto sam najvise gotivio beat em up zanr. Bio sam mozda predskolsko ali je tu igraonicu drzao drugaricin tata pa kad nema guzve on mi ubaci par zetona i udri. Kasnije sam isao i u ostale igraonice tu po Rumi i igrao to sto sam naveo.

Edit: Fliperi su me slabo zanimali pored arcada ih nisam ni primecivao 🤣

Last edited:
Mi smo ih iz neznanja zvali fliperi ili masine/aparati, ali uglavnom fliper. :D

Ja sam iz Peci.

Kod nas su to uvozili Albanci, uglavnom iz Austrije.
Zbudzene arkadne masine sa stapa i kanapa. Verovatno neke kineske kopije i prepravljeni poker aparati.
Secam se da je Street fighter 2 imao samo dva "poker like" dugmeta, pa smo svi uzimali Hondu za button mashing. :LOL:
Tipa '94/95

Mi smo ih zvali arkade (Cacak) i imale su kultni status. Bilo ih je tipa 5 u gradu i kako je vreme teklo, napravile su se ekipe ljudi koji se i dan danas rado prepoznaju iz tog doba. Licno su mi prekretnica u zivotu jer mislim da su mi odlasci tamo i blejanja sa tim ljudima bili prvi 'izlasci'.

Cepalo se svasta, ali najvise:
Toki
Altered Beast
Pac-Land
Out Run
Cadillacs and Dinosaurs itd.

I najjace od svega kad odes u drugi grad pa potpuno nove igre! Mind. Blown.

Igrao sam isključivo kada vašar dođe u Obrenovac, uglavnom flipere. Bile su Fish Tales, Scared Stiff i Stargate table, i najviše su se igrale prve dve jer je Stargate često bio van funkcije. Arkadne igre me nisu mnogo interesovale, samo sam malo igrao Tokija.

Mi smo ih isto zvali fliperana, fliperi, a kad bi presli neku igru, rekli bi da smo je "obrnuli".

Igrao se kao sto rece Ash, Cadillacs and Dinosaurs, ta je bila najpopularnija i graficki najbolja,
igrao se Golden Axe, Ghost and Goblins, Snow Bros:

hqdefault.jpg

Par godina posle toga, igrala se Sega u igraonicama i iznajmljivala...

Good old times, bezbrizna, puna radosti i novih otkrica, vremena kad smo se tako cesto odusevljavali...
Dobro mi rece tada jedan drug, dok smo bili klinci, detinjstvo je najlepsi deo zivota.

Ja sam obozavao arkade ali retko sam imao para da igram, pa sam uglavnom gledao druge kako igraju. I kad sam imao, ja mojih 4-5 zetona spicim ocas, tako da sam bio vrlo suzdrzan, odigram partiju neceg pa onda pola sata gledam druge kako igraju, pa ona jos jedan zeton i tako... Moralo se paziti, jer je svuda bilo klinaca koji se grebu i mole za zeton. Ono cega sam zaista naigrao su naravno kornjace, u to vreme moj omiljen crtac, kako ne potrositi sve zetone na to. SF2, Cadillacs and Dinosaurs, Asterix & Obelix, Metal Slug, zlatno doba 2D sprite animacije

Last edited:
Mi smo ih zvali "Automati!"

Ubedljivo najpopularniji bio je Cadillacs and Dinosaurs (generalno poznat kao Mustafa), sigurno je uticalo sto se sa zetonom stizalo do treceg levela bez vecih problema

U Baru se isto koristio naziv "fliperi" a bossove smo zvali "kraljica"

Prva igra koju sam prešao je bila Street Figter 1 (prvi, ne drugi dio). Jedna od igara koju sam dosta igrao je Rambo 3. Onu raketu što potamani sve sa ekrana smo zvali "atomska":

Back
Top Bottom