• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Свемирска истраживања

Ал' их прцају у коментарима. 😂 Тако и треба!

Први покушај лансирања V3 Starshipa за 3 дана. Могуће су одгоде али ће се мјерити у данима, ништа значајно. Ова година је кључна за развој старшипа и најбитнији дио посла треба да се уради у њој.

Овај видео је компактно скупио највидљивије припреме. Има још понешто интересантно.

Ријетко објављује али је масноћа. Још само да се ријеши остатака фанбојштине и да настави са сопственом едукацијом, јер се примјети велики напредак у односу на почетке.

Која дивота, креће серијска производња лендера и вишенамјенске летјелице. На снимку се види чак пет Blue Ghost лендера у процесу склапања и четири Elytra-е. Поред тога компанија је одмакла и у развоју своје вишекратне ракете средње категорије, Eclipse. За сада иду на Falcon 9 али у будућности ће моћи сами да саобраћају до Мјесеца.

Све више играча улази у причу око орбиталних база података за вјештачку интелигенцију. Некидан смо имали откриће Cowboy Space-а, кога су основали бивши запосленици из New Space гиганата, а сада је и VAST открио неке карте.

Ооооох, знаш да волим када прска....

Доста проблема и са потисником и са бродом.
Потисак за враћање није могао бити одрађен, није било паљења при атмосферском уласку и вјероватно се распао у горњим слојевима атмосфере, што је много прије површине мора гдје је то требало да се деси.
Отказали мотори и на потиснику и на броду.
Брод није у доброј оријентацији у орбити. Орбитално убацивање није изведено како треба.
Дај боже да се брод спусти како треба у Индијски океан.
Обављају избацивање прототипних сателита изгледа прије времена, нижа орбита од очекиване. Ај' ви'ћемо...

PS. Мени је увијек било занимљиво и код преноса и код стримера и код публике на друштвеним мрежама како не виде те ствари у реалном времену. Већ тек после када компанија објави нешто или када је баш очигледно као експлозија пред камерама, онда им уђе у главу.
Ово је већ добрим дијелом неуспјешан тест за ову фазу програма.

Dummy starlinkovi pokazali bas dobar pogled na starship dok su bili u senci planete.

I za kraj odlicno sletanje tacno na metu, imali su vise dronova i kamera u indijskom okeanu. Brod je izgledao mnogo ozbiljnije napravljen za sletanje, nije bilo nikakvih ociglednih heatshield/melting problema. Jedva je i bilo "varnica" tek pred sam kraj.

Scott Manley misli da ce sledeci test let biti tokom jula ili avgusta.

Рекох ја да је било много проблема, видјело се одмах током трајања теста. Култисткиња глас разума јбт, порасте ми у очима.

Ал' су задали по гасу, апдејти на сваких мјесец дана. Добро звучи све али као PR приступ, чекаће се на ово дуже него што се планира.
Позитивно је то што су све уговоре добиле new space компаније које су већ од раније дубоко у овим пројектима и биће фиксни. Ово је само дјелимично ребрендирање тих мисија за овај програм, са форсажом да се иде на најзахтјевнију локацију. 2 од 3 те машине ће бити на премијерној мисији, а једина која није нема иза себе ниједну успјешно реализовану, good luck... Лоше је то што је NASA по свом старом обичају кренула у касним фазама да тражи преправке дизајна па ће тако оба лунарна ровера за људску посаду бити мања и са промјењеном конструкцијом. Не знам шта је фалило оним предходним, Blue Moon MK-1 има и више него довољну носивост да их спусти али вјероватно имају неки инжињерски или временски разлози.

Највећа 'бомба' на конференцији је била најава локације за америчку мјесечеву базу. Гребен од Шеклтона ка Гералшу, на страни првог. Значи буквално иста локација гдје Кинези циљају за Chang'e 7. Који се лансира за мање од 3 мјесеца, а његов лендер се спушта за цирка 5. И сада Амери хоће да им преотму то прије краја октобра до када очекујем да ће се кинез спустити, са лендером који нема ниједну мисију иза себе. 'Bumo videl'. Ово је уједно и показатељ да нема никавих преговора о подјели интересних сфера на Јужном полу Мјесеца и да је свемирска трка тренутно потенцијални увод у заоштравање војне ситуације у блиском свемиру.
Мислио сам да ће Амери се уразумити и изабрати Малперт или Нобил кратере али оро остаје оро.

Хах... Ово пост на Ексу не може да инстантно ријеши.

КАТАСТРОФА!!!

Мени је исто одмах пало на памт ово што је језива шупчина са Arstechnica-e написала, само N-1 експлозија из јула 1969-те грђа од овога. Иако се тек чекају снимци из ваздуха (RGV ако није у ваздуху биће ускоро) увјерен сам да је лансирни комплекс потпуно разваљен. Мораће и овај други торањ што је опстао да мјењају, вјероватно и да поправљају водени торањ и хангар... и све инсталације. Ако је и главни носач на лансирној лампи оштећен: "Е сна'о, мо'ремо се сад јебат' ".Ионако су имали врло малу шансу да аутоматизованим лендером претекну конкуренцију прије краја године у трци ка ободу Шеклтона, сада је и та мршава шанса нестала. Најгоре је то што ће да блокира и већи број пројеката од других компанија које зависе од ове ракете. Велики застој са низом мисија је сигуран и огроман ударац Америци у новој трци ка Мјесецу. Остало да не помињем, попут Amazon LEO и комерцијална лансирања. Ово је минимум годину и по одгоде уз бруталне трошкове. Не може се нагласити довољно колико је ово срање.

1780031843269.webp

Очекивано. :cry:
Internal cameras showed substantial damage happening to the interior of the integration facility, when the shockwave hit the building. And that includes damage to the other New Glenn booster that was in there.

Back
Top Bottom