• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Свемирска истраживања

Хладни рат итекако постоји али је сада много сложенији него 60-их и линије разграничења нису јасне. Такође, амерички ривал је овај пут неупоредиво опаснији него онај прошли. 'Побједа' уопште није гарантована нити чак извјесна.
По свему до сада виђеном, Кинези ће бити први. Такође сам јако скептичан око планова са бројем људи. Уопште не видим колонисте у првим деценијама посјете Марсу, то ће бити научне мисије са астронаутима и то врло ризичне. Мислим да већина људи није свјесна на ком нивоу су изазови за посјете тој планети. Те приче са линка су хајпчуга за инвеститоре и јавност. Добро је све што популаризује истраживање Марса али дајте мало скепсе.

Администрација наранџасте мајмунчине је отпустила преко 900 људи из JPL, а из саме NASA-е око 4000. 😡
Дај још пар стотина милијарди за војску и додај још милијардера на листу оних који не плаћају никакав порез.

Убрзава и екипа око Amazon-а са лансирањима. Тренутно 4 различите ракете узносе сателите до орбите али ће се број повећати како ови амерички приватници буду улазили на тржиште.

Пошто се на овом новом снимку не види све како треба, ево снимак од предходног лансирања са Ariane 6. Каква звијер од ракете, та промјена трајекторије одмах након напуштања рампе... 😲

Ову компанију пратим са посебним интересовањем. Мања али са врхунским кадром, очекивано ћу поменути Тома Мјулера, првог запосленика у СпејсЕксу и шефа погона тамо све до пензионисања. Онда се повукао из пензије и основао ову компанију. Али и тим који је скупио је врх, мали али пребруталан. Све што раде је врло занимљиво. Поготово ме интересује њихов лендер за Мјесец који би требао ући у оперативу већ 2028-ме и моћи спустити чак 3 тоне на површину, исто као и Blue Moon MK-1. А много мањи од њега. Сваке године планирају по 2 такве мисије, 6 тона на површину. Рокови и планирање су мало је рећи амбициозни али већ су резултатима доказали да раде муњевито и можда једина америчка компанија за коју вјерујем да их могу испоштовати. Тај лендер је сада дошао у први план, јер су били најавили лендер за Марс у сарадњи са Relativity-јем. Вјерујем да ће се и он десити али мало касније, сада је навала на Мјесец и сви јуре на то тржиште. Каква практичност вришти из сваког корака, тако елегантно све ријешено, права New Space компанија 21-вог вијека!

Воздигнуше га и браћа Руси... напокон. Сада може једна пауза од 10-так година до следећег лансирања, када је пропагандна мисија за ботокс режим одрађена.

Песимизам на страну, одлично изгледа нова лансирна рампа, баш минималистичка наспрам оне Сојуз-2 скаламерије. И на Источном космодрому исто завршавају инфраструктуру за Ангару, труде се да не испадну скроз из приче.

Last edited:
Back
Top Bottom