• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Свемирска истраживања

Нова ракета и прототип нове свемирске летјелице уједно.

Онда за 3 дана креће и Tianlong-3. Исто ракетно гориво и конфигурација као Falcon 9 али за 30% јачи, одмах у старту, од Falcona који је прошао све могуће надоградње и оптимизације.

Ракета је у мејнстриму постала позната прије пар година по томе што је статично паљење учинила мање статичним од очекиваног. Мотори су стварно мрцине, такав инцидент није виђен у модерној историји космонаутике. Мада имали су и сигурносне пропусте, попут тестирања Тројке на рампи за статично паљење од предходника (иначе прва приватна ракета у историји која је из првог покушаја постигла орбиту) и немања каблова који ће да држе потисник поред стезаљки, одмах су промјенили праксе. Срећом па је степен рокнуо у брдо између 2 насељена подручја иначе би било много мртвих.
Иако Кинези нису по броју инцидената и страдалих ни близу Совјетима и Америма, њима можда припада најгори такав инцидент.

Онда за мјесец и по Long March 10B.
Вјероватно има још нешто у следећа 2 мјесеца али мрзи ме да провјеравам, на велику жалост многобројних пратилаца. :LOL:

Last edited:
Ово твој канал? Помислих да је нека алтернативна теорија, због једног коментара који си раније оставио али срећом није.

Ово твој канал? Помислих да је нека алтернативна теорија, због једног коментара који си раније оставио али срећом није.
Da, moj kanal ☺️
Ovo je nešto o čemu često mislim u poslednje vreme, i pokušavam naći mogućnost - ukoliko recimo dve planete se relativno jedna na drugu kreću brze od svetlosti, "probijaju" "svetlosni zid" (odnosno postaju nevidljive jedna za drugu.)
Fizika kaže suprotno, ali mislim da postoji jos par pravih pitanja za challenge ovoga.

Da, moj kanal ☺️
Ovo je nešto o čemu često mislim u poslednje vreme, i pokušavam naći mogućnost - ukoliko recimo dve planete se relativno jedna na drugu kreću brze od svetlosti, "probijaju" "svetlosni zid" (odnosno postaju nevidljive jedna za drugu.)
Fizika kaže suprotno, ali mislim da postoji jos par pravih pitanja za challenge ovoga.

U kom smislu fizika kaže suprotno?
Ako bi se prekršila osnovna pravila fizike, tj. nemogućnost kretanja brže od brzine svetlosti, onda svetlost (elektromagnetni talasi) sa jedne planete neće stići nikad na drugu. Ali u tom slučaju moramo da pretpostavimo, naravno, da se sami elektromagnetni talasi pak kreću po pravilima fizike (dakle limit im je C). Samim tim, nećeš moći nikad da "vidiš" ili uhvatiš te elektromagnetne talase.

Ako je ovo samo misaoni eksperiment, onda mi nije jasno šta tačno fizika kaže suprotno?

Осјећај ме није преварио.

(сајт има paywall, 3 чланка мјесечно су бесплатна)

Пренос уживо:

Следећи корак:

Овај задњи видео је најава за маневар транслунарног избацивања, за неких 10-так сати се очекује одбројавање. Тајмер се види када се засебно отвори видео.

Last edited:
За медијску кућу у рангу Курира, изненађујуће компетентан саговорник.

HE-_hJkWgAApuRC

HE-_ijrXYAA_Wiq

Разлика је у експозицији, односно изложености објективу камере свјетлосним изворима. Зато се на првој, а мало чак и на другој видје звијезде у позадини, што је до сада била ријеткост у фотографији у свемиру. Обије фотографије су снимљене вјероватно унутар неколико минута. Са удаљености од 67.000 километара промјене у облацима ће изгледати минорно.

Back
Top Bottom