VoivodBG
nerealni elitista

Što se gejminga u 2022 godini tiče, nekako je bila čudna, slabo sam igrao AAA naslove što su se pojavili na konzolama i PC master rejs sistemima. I da budem iskren, malo toga mi je palilo lampicu, da moram to da uzmem i da pređem (čeka se neko bolje vreme za Elden Ring) ali kao što to i dalje tvrdim, čini mi se da indie naslovi postaju sve zanimljiviji, dok AAA stagnira u tim grozomorno obimnim otvorenim svetovima.
Ali hajde da se vratim na samu igru, Norco, je napravljen od strane developera Geography of Robots, a izdaje ga Raw Fury. Ovde imamo jednu narativno intrigantnu i bogatu point and click avanturu, a i kada se uz sve to pridoda jako talentovan rad sa pikselizovanom art direkcijom, koja odlično leži u prikazu distopijskog grada u Luizijani.

Sinopsis: Kay se vraća u svoj dom u Južnoj Luizijani, majka joj je preminula, a brat nestao. Kao saputnika ima robota, Millions. U potrazi za bratom, otvoriće se porodične tajne, spoznata mučna istorija samo grada, ali ući u kontakt sa posve bizarnim likovima i događajima.
Jako je lepo videti, da se scenaristi nisu plašili da naprave igru koja se bavi posve teškim egzistencijalističkim pitanjima, a uz sve to da ostane koherentno i dovoljno ozbiljno da kada padne i poslednja klapa da još dugo razmišljate o samoj igri i šta ste to doživeli. Sam narativ je postavljen kao veliki post modernistički roman sa fiktivnom i pravom istorijom ovoga grada. Potežu se teme o depresiji, robstvu, uništavanju prirode i razni scenariji koji su izvađeni iz klasika sci-fiction i distopijskih svetova koje smo konzumirali tokom silnih godina.
Evidentno je da delimično crpi inspiraciju iz Disco Elysium-a, način na koji su opisivali mesta, događaje i razne dijaloge sa šarenim karakterima, koji se kreću od vrcavih, do posve suludih, i što se nisu plašili da ima neku poentu, izdvaja Norco iz mase. Često se dešava da se sada u igrama ljudi plaše da imaju poruku, a smatram da kao i film i strip od ostalih umetnosti, itekako ima prostora da se razne priče ispričaju i na dovoljno interesantne načine da sve ne bude samo puka zabava.
Ništa od toga ne bi vredelo da likovi nisu tako dobro opisani, svaki od njih, a ima ih bogami dosta, su živahni, skoro pa krvi i od mesa, čak i robot. Interesantne su male vinjetice koje dobijate dok razgovarate sa njima ili dok istražujete grad ili rešavate zagonetke.
Olako sam se zaljubio u svet Norco-a, razrušene zgrade od poplava, benzinske pumpe i močvare i razna postrojenja i kompleksi se ne razlikuju od našeg stvarnog sveta, ali svaka lokacija je detaljno osmišljena i pamtljiva i pripomaže što nas ne vuče daleko od stvarnog sveta.
Uz sve to pripomaže i odličan OST koji se kreće od ambientalne elektronike i možda najbizarnijeg momenta, metal bend Thou napravio 5 pesama. Ali razumem i zašto, oni su iz Lujzijane, i verovatno ih povuklo to što igra ima da ispriča lokalnu priču. I on čini deo jakog narativa, neke od traka su toliko zarazne da sam znao i duže vreme da ostanem na nekim pejzažima jer mi je godilo da gledam u detaljan artwork i da mi muzika daje osećaj da sam na tim mestima.
Interfejs se sastoji od zida teksta, i biće previše čitanja, ali imate zato opcije da ubrzate ili usporite, promenite fontove i boju, čak su ubacili i za disleksičare font, što je zaista lepo sa njihove strane. Ujedno imate i sećanja, što me opet dovodi da je Disco uzet za inspiraciju, ali je dovoljno drugačiji da ne bude čist plagijarizam. I kao još jedan estetski deo ubacili su CRT opciju, pa možete imati osećaj da igrate na nekom starom debeljanu od tv-a.
Ako bih nešto imao da zamerim igri, to su zagonetke, bilo je par njih gde sam se malo zavukao i onda išao klasičnom metodom probaj sve što možeš dok ne ubodeš pravu stvar, ali mislim da možda tako i bolje jer se konstantno uživa u uplivu priče. Nema prekidanja i nervoze jer je nešto preteško, tako da bih ovo svakako preporučio i ljudima koji vole casual igre.
Samo trajanje nije bilo dugo, završio sam je za 7 sati, i kada saberem sve što je uspela da donese, ne žalim novce koje sam uložio u nju, voleo bih da isti studio nastavi ovom putanjom, čak i da nadograđuju svet Norco jer ima tu potencijala da se drugi likovi uvedu.
Preskočite sve review da vam ne bi pokvarili priču i kada završite igru, možete da odete na sajt izdavača, oni su naveli reference od raznih istorijskih knjiga i dokumentaraca koji su ih inspirisali da naprave igru i verujem da će i vama biti interesantni: Norco Resources
Igra je trenutno na GOG na popustu: Norco GOG
Ako bih birao igru godine 2022. ova dobija moj glas.