@Yuka Sakazaki pitao si me zasto izbegavam EGS i njihove besplatne igre. Dacu par argumenata koji predstavljaju moj licni ugao posmatranja. Ne pokusavam da budem objektivan niti da ikome nametnem sopstveni moralni kompas. Jasno mi je da svako ima svoj perspektivu za ovakve stvari.
Moj tok misli se moze podvesti pod 2 glavna argumenta - 1. Epic nudi inferioran proizvod i 2. ne zelim da podrzavam njhove poslovne prakse
Prvi argument je prilicno dugacak, rasclanicu ga na neke kljucne faktore. Launcheri poput GoG-a i Steam-a (i firme iza njih) nude krajnjim korisnicima i gaming zajednici opipljive benefite. GoG je popularizovao i vratio u fokus stare igre, prvi je nudio sredjene patchovane stare PC igre, sa podrskom za njih. Takodje jedni od prvih su javno zauzeli DRM-free stav i nude offline installere sa vecinu igara u katalogu, sto znaci da mogu da skinem i backupujem installere za sve svoje igre i ne brinem kako cu da ih igram bez neta ili kad GoG zatvori radnju. Za to cu ih vecno postovati.
Sa druge strane Valve ima ima dugacak track record
inovacija i consumer-friendly poteza. Izdvojicu neke koji meni licno puno znace.
- Big Picture mode - prvi a verovatno i jedini nude u svom launcheru ispeglan i utegnut interfejs za management i kontrolu igara, koristan u okruzenjima gde se pretezno igra na kontroleru (npr dnevna ili decija soba). Mnogi ce imati kontra argument - "zabole me za BPM, ako hocu konzolni UI istaliracu neki od 3rd party launchera za windows i cao". Fair enough, ali upravo je Valve taj koji je popularizovao "TV interfejs" na racunarima. Ne bi danas imali te konzolne interfejse koji se mogu 100% upravljati preko kontrolera da pre decenije Valve nije investirao resurse i pogurao situaciju. A i pored toga, BPM je vise od launchera, preko njega su dostupne sve Steam funkcije, ukljucujuci i podesavanja samih igara, instalacije na razlicite medije, kupovina i aktivacija igara itd.
- Podrska za kontrolere - mnogima nebitna, prividno povrsna, podrska kontrolerima u Steamu je dubokosezna i kompleksna. Steam podrzava sve popularne gamepade na trzistu (ne samo za PC vec i konzolne), i pruza jednostavan interfejs za pravljenje proizvoljno kompleksnih scenarija za upravljanje. Nebitno koliko dobru ili losu podrsku za gamepad igra ima (igre pravljenje pre 2005.-2010. uglavnom imaju meh podrsku) Steam omogucava da mapiras tastaturu i misa na dugmice, kombinacije dugmica, da pravis makroe, multi-stage shortcute, cak i da iscrtavas menije sa akcijama (kockaste, kruzne, prstenaste). Mogucnosti su beskonacne, i ako hoces mozes bukvalno nakonfigurisati full porsku za sve akcije sa custom menijima i ikonicama za prastare opskurne dos igre. Svi layouti se cuvaju u Steamu tako da jednom kada podesis sacekace ce bez obzira na kom si racunaru. Kao slag na torti, svoje layoute mozes share-ovati sa drugima, i to ljudi rade do te mere da je prakticno nepotreno praviti vise svoje - mozes direktno iz Steama pretrazivati i aktivirati najpopularnije layoute, u koje su neki dokoniji ljudi od tebe ulozili mnogo vise sati na cinculiranje nego sto bi ti ikada zeleo

. Ne zaboravimo takodje da je Valve ulozio dosta resursa u same drivere za kontrolere - npr prvi su doveli podrsku za DualShock 4 na PC, sa sve trackpadom i podrskom za menjanje boja LED.
- In-home streaming - ne znam da li ste svesni, ali Steam je imao podrsku za streamovanje igara preko lokalne mreze pre skoro 10 godina, i to je u vecini slucajeva radilo fenomenalno. Ja sam preko toga presao obe ekspanzije za Witcher 3, ukupno barem 60h igre, u krevetu, sa malim input lagom, preko GPD Win-a, koji sam po sebi ne bi pokrenuo Witchera ni u ludilu. Otvorilo mi je oci na mogucnosti streaminga prema kom sa bio generalno skeptican.
- Family sharing - nema zajebancije sa primarnim i sekundarnim konzolama, i drugim glupavim restrikcijama - do petoro ljudi moze da dobije pristup svim (vecini, neki publisheri to nazalost blokiraju) tvojim igrama i da igra do mile volje.
- Cloud saves - opet, bili su apsolutni pionir u cloud save-ovima. Ne zahtevaju gold, ps plus i ostale gluposti, rade pouzano na svim igrama. Nedavno su otisli i korak dalje i sahranili su konkurenciju dodavanjem podrske za sync sejvova i bez izlaska iz igre. Na Switchu mi se desava da mi igra ostane ukljucena, i kada je pokrenem na drugoj konzoli imam pristup samo starim sejvovima. Steam Deck je poceo da synca sejvove as you go, tako da cak i ako ti je konzola ostala u sleep modu mozes nastaviti na kompu. EGS do pre par meseci nije imao i C od Cloud Save-a
- Steam Workshop - napravili su fleksibilnu a jednostavnu platformu za management i deljenje game contenta, tako da u svakoj igri koja ga podrzava management modova je cista milina. Direktno iz igre mozes pretrazivati i instalirati modove, podrzava autoupdate i mnogo toga jos.
- Refundi - Valve je apsolutnio pionir na PC sceni po pitanju refund politike. Dan danas, nakon sto se konkurencija uozbiljila imaju jednu od najboljih polisa za krajnjeg korisnika. Nebitno sta je razlog i koliko si puta pre toga refundirao, ako si igru igrao manje od 2h imas pravo na full refund. Slobodno kupuj, ako ti se igra ne svidi dobices pare natrag. Pored toga vredi naznaciti da za razliku od Microsofta, Sonyja i Nintenda, Srbija je frist class citizen. Ne moras stavljati adresu u Aljasci, koristiti VPN ili kupovati vaucere da bi imao pristup svim njihovim uslugama.
- Linux - jedan od meni najvaznijih argumenata. Ne postoje reci kojima bi umeo da opisem kolicinu resursa koje je Valve ulozio u open source projekte na Linuxu kako bi ucinio taj operativni sistem boljom platformom za gaming. Linux kernel, driveri, compositor, dxvulkan, Wine, plus pravljenje sopstvenih layera apstrakcije (steam play). Bez obzira da li koristis Steam ili ne, tvoje Linux (i to ne samo za gaming) skustvo je postalo 1000x bolje od kada Valve u njega ulaze. Linux je pocetkom 2000. imao svega par desetina komercijalnih igara na platformi, danas su to hiljade. Mnogi se zale kako im Microsoft ostavlja se manje i manje izbora - sve veci privacy concerns, update-i koji ne mogu da se ugase, upitne politike. Zahvaljujuci Valve-u postaje zamislivo da neko jednostavno jednog dana instalira Linux za svoje gaming potrebe. Dokaz postoji - pogledajte Deck - neke stvari poput cache-ovanje shadera dokazano rade bolje i pruzaju ljudima bolji experience nego na windowsu. Dakle, Microsoft pokusava da nam suzava izbor kako cemo igrati, Valve nam ga pruza ulaganjem u open source i standarde.
- Hardverske inovacije - vecina ljudi kada pogleda Steam Controller ili Link vidi komercijalni neuspeh. Ja vidim inovaciju, pruzanje ustajalom trzistu neke nove ideje. Neosporivo je koliko su hapticki engine-i postali deo svakodnevnice, i bilo ih je fenomenalno isprobati na kontroleru godinama unazad. Sav sofverski effort Steam Controllera se takodje prelio u generalnu podrsku za kontolere o kojoj sam pisao ranije. Link sa druge strane je prestao da zivi kao parce hardvera, ali zahvaljujuci zvanicnoj podrsci za Raspberry Pi svako moze da lako i jeftino streamuje kuci svoje igre.
Prica o harderskoj inovaciji kulminira u Steam Decku, koji je poularizovao handheld PC gaming i kome se naveliko prica mesecima.
- Nisu zatvoreni za konkurenciju - manje vise sve od gore navedenih stvari apsolutno nije zakljucano za Steam igre. Hoces da streamujes nesto sto si kupio izvan Steama (ili piratizovao?). Go on, dodaj igru u steam, moci ces da je streamujes, broadcastujes, da skines zvanicne i nezvacnice kontroler layoute, radice ti na linuxu iako je potpuno windows igra. To je value o kom pricam. Valve na konkurenciju nije reagovao restrikcijama, nego nastavljanjem pruzanja value-a korisniku.
Sad dolazimo do argumenta br 2. Imamo Steam u jednom cosku, sa kilometarskom listom feature-a, a sa druge strane EGS, koji mora da podmicuje korisnike (free igrama) da bi ga koristili i izadavace (ekskluzivnim dealovima) da bi doveli igre na svoju platformu. O kojim inovacijama pricamo? Gde je tu value za korisnika? Sta je imam od toga sto ce izdavac dobiti veci cut od prodavnice? Kako se to preliva na mene kao korisnika?
Necu da budem deo marketing masine i da mogu moj account sa free igrama da koriste da ubede jos jednog izdavaca da uzme exclusivityu deal. Hvala lepo, I wote with my wallet.
Eto toliko od mene, malo je sve zbrzano i nabacano ali nadam se da sam uspeo malo pribliziti moj tok misli.