• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS4 XONE PC Elden Ring

s_hyperion

"savant za igre"
Co-founder
Reaction score
5,245
TucMMfj.jpg

Developer: FromSoftware
Datum izlaska: 25.02.2022.
Žanr: Akcioni RPG​

ELDEN RING is FromSoftware’s largest game to-date and is set in a sprawling realm steeped in a rich and bloody history crafted by Hidetaka Miyazaki – creator of the influential and critically acclaimed DARK SOULS video game series; and George R.R. Martin – author of The New York Times best-selling fantasy series, A Song of Ice and Fire.

Trenutno jedna od najiščekivanijih igara većine hardcore (da ne kažem tryhard) gamera. Nakon izleta od tipične Souls formule sa Sekirom, Miyazaki se vraća sa još jednim RPG-em koji bi trebalo da bude njegova najambicioznija igra do sada. Ogroman i opasan open world svet, smena dana i noći, nepredvidivi neprijatelji, inspiracija irskim i skandinavskim folklorom su samo deo raznih tračeva jer i posle godinu i po dana od najave, informacije o ovoj igri praktično ne postoje. Zna se samo da će po gameplay-u biti slična Dark Souls igrama i da je u kreiranju sveta učestovao G.R.R. Martin.
Prvobitno najavljena za last-gen, izvesno je da je do sada razvoj proširen i na nove konzole. Nakon ispale na TGA, poslednji tračevi kažu da nećemo dugo čekati do ponovnog prikaza igre, tako da su dobre šanse da će igra izaći do kraja ove godine.​

Last edited:
Stiso se Miyazaki ne da ni da gvirnemo :D , bas me interesuje kako ce da izgleda.

Jel prerano da proglasimo da proglasimo kletvu GRRMa, svega cega se dohvati ili se ne zavrsi, ili bolje da se ne zavrsi 😄

Šuška se nešto za kraj marta. Jedva čekam da ponovo budem razočaran 😆

Ima glasina od ranije da je igra maltene u zavrsnom stadijumu razvoja, a covid je samo odlozio marketing.

Imaju najbolji marketing na svetu. Ništa ne izbacuju od materijala, reklama ili plaćanja sajtovima ili magazinima za gejming da ih reklamiraju. Samo glasine i konstantni žamor hollow-a koji iz godinu u godinu žele da konzumiraju novu From Software dobrotu. Mogli bi ovi veći studiji da nauče dosta od njih u vezi marketinga! (tebe gledam CD Projekt Red i Cyberpunk 2077) :sneaky:

Pa i CDPR je radio tako, postovali announcment trailer pre 8 godina i pustili da kuva. Nisu se oni zajebali oko marketinga jer im je on bio dobar, nego zato sto su pustili nezavrsenu igru u prodaju.

Stari uspesi im garantuju ocuvanje interesovanja, nema tu nikakve razlike u odnosu na druge firme [ukljucujuci i CDPR].

Vesti nema, fanovi sami sebe muce sa teorijama i fanfiction-om. Nista novo.

edit - evo ako neko hoce da prati vesti o igri :D

@WhiteWolf verujem da si pratio objave u vezi igre od onog prvog famoznog trejlera gde raznose kiborg nadograđenu ženu sa bodljama, oni su posle većinu para spucali na marketing, bukvalno poslednjih par godina pre izlaska, svaki časopis, sajt, online prodavnica koja se bavi prodajom igara je svuda reklamirala Cyberpunk 2077, kao nadolazak nečeg što pre nije bilo viđeno u gejmingu do sada. Pride su oni dosta lagali u vezi same igre i sadržaja, a svi znamo kako prođu studiji koji to rade...

Moraće oni dobro da zasuku rukave i da poprave svoj odnos sa ljudima, ne može sve na osnovu jedne igre da se bazira dobra volja, :)

I kada uporediš marketing za bilo koji prevashodni From Software naslov, manje su bombastični sa prikazima, ne ulažu toliko novca u taj vid promocije kao i ostali studiji jer imaju određenu publiku koja ih prati i zna da je u dobrim rukama i da ih neće izneveriti.

ne ulažu toliko novca u taj vid promocije
Marketing radi publisher, a ne developer. I pare za PR se ulazu u zavisnosti od potencijala prodaje. FROM igre se uglavnom prodaju u par miliona kopija u prvoj godini, i onda se lagano prodaju na popustima godinama.

Sa druge strane, W3 se prodao u nekoliko desetina miliona kopija, sto je naravno opravdalo ogromnu marketinsku kampanju za C2077.

Za deo o izdavačima si u pravu da oni pokrivaju marketing i ulažu u isti. Kod CD Projekt Red, oni drže sopstveni IP, i uložili su mnogo više novca u PR nego u završavanje igre, plus razni dokumenti koji su isplivali i pokazuju da su oni na pola puta dosta toga sasekli i izmenili, to nam govori da su debelo zeznuli stvari sa njihove strane i da nisu trebali da idu sa tim marketinškim cakama, iako su povratili novac čak i sa refundiranjem igre na Playstation platformi. Ista je situacija sa Witcher igrama i one su često na rasprodaji i uzimaju i zaradu na tome.

Ponovo se držim krilatice manje larme je daleko efektivnije nego konstantno šepurenje i građenje tog "hype" stanja posle kojeg nadolazi i veliko razočarenje igrača. Što sa From Software igrama se do sada nije desilo, čak i kada su menjali Souls formulu.

Slazem se da nisu trebali ici sa tim marketinskim cakama, pogotovo sto su godinama gradili taj consumer friendly imidz. Medjutim iz nekog razloga, vrv zbog investitora, su ubrzali izlazak igre i ulozili u marketing jer su skontali da ce igra doneti ogromnu zaradu u veoma kratkom roku sto je njima vrv trebalo ili su njihove projekcije ukazali na pad interesovanja u narednom periodu. Mislim da je sve to bilo kalkulisano sa njigove strane, ali sigurno nisu ocekivali ovakav feedback, pogotovo sto je i W3 bio u neizvesnom stanju do samog release-a.
Kod njih ta filozofija word of mouth ne bi pila vodu jer je igra bila u ocajnom stanju, tako da je marketing efektivno uradio svoje.

Definitivno su imali fanove kao i From Software, koji su verovali da je CP2077 u dobrim rukama (ja sam jedan od njih) zbog njihovih proslih igara.

I mislim da ce Elden Ring imati isto veliki marketinski push (sigurno ne kao CP) kada odluce o tome kako bi imali vecu zaradu sto je za ocekivati. Ne verujem da ce biti shadow drop igra.

Moja poenta je da je i CP isto imao period od 5-6 godina kada se posle najave nije nista znalo osim tog jednog trailera. I to sto o Elden Ringu i dalje nista ne znamo, nije nista specijalno, jer je i CP to radio, kao i svaka igra koja ima veliki following.

plus razni dokumenti koji su isplivali i pokazuju da su oni na pola puta dosta toga sasekli i izmenili
I to je redovni deo video igara, prva Demons Souls igra je prosla kroz milion izmena.

Promena toka izgradanje igara je cesta pojava, jer koliko god developeri zeleli da naprave nesto epic, najteze je igru uciniti zabavnom i gotovom na vreme. A nema gotove formule za zabavu, mora se cesto napraviti ogromni deo igre i tek onda videti da mora gomila stvari da se menja. Miyazaki je uleteo na pola developmenta Demons Souls-a kao direktor i promenio sve zivo i otvoreno lagao publishera [Sonija] da pravi laganu akcionu igru.

@DieH@rd Nisam znao za taj podatak u vezi Demon's Souls, bogami lepa pikanterijica, hvala na tome. (y)

Da, ali kao i kod filmova, čim ti tu vidiš da ima dosta dosnimavanja, odlaganja datuma objave u bioskopima, i to se isto može primeniti na video igre i što se u svemu tome izgubi dosta poverenja kod konzumenata, tj nas igrača.

Nekada sam isto bio poklonik da verujem raznim kompanijama na slepo i da podržim čak i pre orderovanje, ali posle toliko godina gde konstantnu budže lažnim marketingom i konstantnim obećavanjem raznih mogućnosti u njihovim video igrama, opečes se dovoljno puta i shvatiš da 99% tih kompanija samo gleda brzu zaradu, ali ne i da izbaci završen dobar proizvod, tu se već rastajemo sa raznim opravdanjima i podrškama ma kakve kredite da su stekli i izdavači i developer-i igara.

100% se slazem. Ja nikada nisam pre orderovao igru (bio sam na click da pre orderujem CP ali sam se suzdrzao, good for me now :D) i mislim da se vecina gamera navikla na te marketinske fore i fazone. Danas nema ni jednog publisera koji ne preuvelicava svoje proizvode....to je u neku ruku i njihov posao. Sve u svemu otisli smo sa teme.

Mozemo zakljuciti da je marketing zlo, ali ne mozemo menjati industriju, niti donositi odluke umesto kompanija. Samo pamet u glavu i probati igre alternativnim nacinom pre kupovine :D

Suglasan. Mogli bi otvoriti temu koja bi mogla da nastavi ovu priču, tj. ako je lakše zbog preglednosti.

Back on topic:

Koliko je zaista udeo George R. R. Martin-a u pisanju scenarija i kreiranju sveta u ovoj igri? Imam neki predosećaj da je tipa napisao nekakav sinopsis, uzeo pare i otišao da završava ostale Gejmotrone i par novih tv projekata koje razrađuje trenutno.

Back
Top Bottom