Nakon nekog vremena gledanja filmova/serija i igranja igara na LG C1 55", reših se da podelim sa vama neke utiske. Ispisaću dosta, pa neka čitaju samo hrabri, ili oni koji planiraju da se upuste u avanturu sa LG OLED televizorima u budućnosti.
PROS:
- SDR i HDR reprodukcija sadržaja kao nigde što sam video do sad (to uključuje C9 i CX modele, mada moguće da sam samo subjektivan ili da nisu bili kalibrisani dobro). Skroz me je razmazio ovaj TV, kombinacija Demon's Soul na PS5 i ovog televizora apsolutno nikoga ne ostavlja ravnodušnim. A gledanje 4K remux snimaka koji imaju odlično urađen HDR, to je već neka posebna dimenzija (npr. LOTR trilogija, Almost Famous, pa čak i In the Line of Fire). Žao mi je samo što nemam i neki Atmos surround sistem
- Odličan OS, imao sam ranije neki stari WebOS i baš se vidi da je ovo veliki napredak za LG. Sve radi ultra tečno, meniji/opcije/aplikacije/mogućnosti su mi odlični i dosta sam zadovoljan voice kontrolama (tipa kažem "turn the screen off" i onda se ugasi samo ekran a TV i dalje radi, ovo je korisno u nekim vrlo specifičnim situacijama u koje ne bih zalazio sad )
- Poseban mode za gaming koji omogućava još niži input lag nego do sada (ovo recimo nema na CX modelu)
- Više sam nego zadovoljan zvukom - znam da nije to kao neki profi poseban sistem, ali moram da priznam da je iznenađujuće dobar zvuk
- Plex Client radi perfektno za SDR sadržaj
CONS:
- Nema podršku za DTS zvuk. Ovo je OGROMAN minus, makar meni. Ne znam kako sam ovo propustio pre kupovine. Što je još gore, nema ni mogućnost passthrough-a (tipa da na TV-u pustiš neki .mkv a povežeš preko eARC HDMI sa nekim pojačalom/uređajem koje može da dekoduje/reprodukuje DTS). Poslednja serija LG OLED-a sa podrškom za DTS je bila B9, C9 itd. Ovo praktično znači da ako želite DTS sa nekog remuxa, morate da imate poseban uređaj koji može da reprodukuje taj remux fajl i onda iz tog uređaja zvuk bi išao na jednu stranu (profi ozvučenje) a video preko HDMI u tv. E sad, pitanje je da li mi je uopšte potreban DTS sa ovim default ozvučenjem, tj. sa internim zvučnicima televizora, ali glavni problem je taj što ako neki filmovi nisu ubacili još neki audio track koji može da se reprodukuje, onda će vam film biti bez zvuka (npr. Tremors, Planet Earth S2, itd.)
Naravno, našao sam neke workarounde, o čemu više reči na kraju, dole ispod.
- Problem sa reprodukcijom HDR sadržaja preko Plex clienta (ovo je više Plexov problem/ogrančenje nego što je do TV-a, ali o tome više reči dole ispod)
NOTES:
- Plex Client, iz mog testiranja, ne može da izgura 2160p preko moje 5GHz wireless mreže. Tj. nekad se desi da radi perfektno, a nekad zna da štuca (ne zavisi od bit rate-a, u pitanju je isti film, samo drugog dana). Ovo je verovatno jer koristim onaj defaultni SBB ruter a ne neki profi uređaj, verujem da je do toga. Što se tiče ethernet adaptera od 1Gbps, to još uvek nisam probao. Ali planiram u neko skorije vreme. Za 1080p remux sadržaj, radi bez problema bez transkodiranja (TV pusti original fajl kao da ste povezali preko USB-a televizora hard disk).
- Razočaran sam 4K sadržajem koji nude naši sportski kanali (Sport Klub i Eurosport). Bitrate je neretko loš, ali najveći problem je što su, pogotovo na Sport Klubu, boje isprane i kao da uopšte nije pravi 4k. Napomenuo bih da sam ovo primetio gledajući englesku ligu i tenis, druge stvari ne pratim toliko (formulu). Ovo je nešto do njih, jer prošle godine kod druga koji ima C9 smo redovno gledali premijer ligu i bilo je kao da postoji prozor koji gleda na Vembli, bilo je neverovatno. Ne znam šta su pokvarili, ali nije mi uživanje da gledam sport tako. Takođe, nakon razgovora sa operaterima i kasnije "menadžerom smene", rečeno mi je da uskoro uvode Arenu 4K, za koju se nadam da će biti sve ono što želim od 4K HDR sporta. Znam da zavisi dosta od video produkcije, tj. odakle su oni otkupili TV prava, ali nemoguće da Liga Šampiona, a od naredne godine i engleska liga (kad budu prešli na Arenu), nema najbolje moguće kamere na svetu.
- Plex server ima super opciju za uključivanje DLNA, tako da uz Plex Client možete da koristite i kao remotely dostupan storage sav materijal, dosta cool stvar
DTS problem i potencijalna rešenja:
1. Kupovina posebnog uređaja za DTS reprodukciju
Trenutno nemam mesta u stanu za ovako nešto
2. Iskoristiti Plex server-ovo transkodiranje zvuka (koje je odvojeno od video transkodovanja) i gledati sav DTS sadržaj preko Plex clienta
Testirao sam i u suštini ovo radi, video je originalnog kvaliteta a audio se prebaci u format koji TV može da pusti. Međutim, ovde postoji jedan ogroman problem - ukoliko uključite subtitle onda se forcuje transkodovanje (lepljenje prevoda) preko SDR/HDR snimka, što i nije problem za SDR, međutim ukoliko je sadržaj HDR, onda se skroz izgubi HDR mapiranje i boje izgledaju isprano. Postoji mogućnost kupovine pro verzije Plex Servera koje ima mogućnost mapiranja
Tip!: HDR to SDR tone mapping support is currently available as a Plex Pass preview and requires an active Plex...
support.plex.tv
Ali čak i ako to uradim, mislim da sve ovo gubi onda smisao. Prvo sam izgubio DTS zvuk a onda još HDR sadržaj izmapirao u SDR, što će zauzvrat dati tačne boje, ali neće biti iste dubine kao HDR. Tako da je i ovo otpalo - jer volim da gledam filmove sa eng titlom.
3. Konvertovati zvuk trake u .mkv fajlu iz DTS-a u nešto što TV može da reprodukuje
Nakon malog istraživanja i trial and error testiranja raznih programa, došao sam do dobitne kombinacije (sve što vam je potrebno je u attachmentu ove poruke).
Ovo rešenje uzima malo vremena (zavisno od jačine vašeg PC-a), ali .mkv fajl dobije na kraju još jednu audio traku koja nije DTS i koja se može reprodukovati na TV-u preko DLNA ili direktno preko USB-a (može i preko Plexa ali ima problem sa HDR sadržajem).
Bonus:
Sledi uputstvo/mini tutorijal (slao sam kolegi koji je skoro kupio isti TV, pa rekoh, ne može da škodi) kako dodati/promeniti DTS zvuk iz mkv fajla (u attachmentu imate sve što vam je potrebno).
1. Extractuj iz "mkv-dts-converter-tools-nelex.zip" u folder po izboru
2. Pokreni AudioConverter.EXE iz tog foldera (moguće da će izbaciti neku glupu grešku na početku, ignoriši je, bitno da dobiješ poruku iz koraka 3)
3. Treba da izbaci poruku "Tools packages found. Unpack and install it?", prihvatiš ideš na Yes (ovo će u suštini da raspakuje "AudioConvertTools.ZIP" i povezaće sve te mini programe/module sa ovim glavnim programom
4. Nakon toga u tabu "Temp" podesiš "Same directory as source", da ne bi punilo C partciju nepotrebno
5. U options podesiš "Use standard windows file picker"
6. U desnom meniju podesiš DTS u šta želiš da se prebaci i kvalitet toga
7. U file specification sekciji podesiš koji fajl (odabereš target file -> single file štikliraš), i onda odabereš source i odabereš target pošto će da napravi novi fajl. Možeš i folder da izabereš i onda će ići redom u tom folderu i promeniti sve fajlove.
8. Klikneš na run
Attachment (iz nekog razloga neće da se uploaduje preko foruma):
TLDR;
- Neverovatan televizor koji ima samo jednu manu - nema podršku za DTS zvuk (potencijalni problemi sa filmovima koji imaju samo DTS audio track, ali ima rešenja)
Zavisi preko čega puštaš na PC-u (da li ima neki interni konverter) i da li želiš zvuk na TV-u da pustiš? Ako želiš da se čuje zvuk na TV-u (preko HDMI kabla), on mora da bude nešto što nije DTS pre nego što stigne u TV.
Zavisi preko čega puštaš na PC-u (da li ima neki interni konverter) i da li želiš zvuk na TV-u da pustiš? Ako želiš da se čuje zvuk na TV-u (preko HDMI kabla), on mora da bude nešto što nije DTS pre nego što stigne u TV.
This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.