• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Stari 3D akceleratori

moj prvi komp je imao gf4200, bas je bio skup komp, sa skolu naravno....i brzo je zastareo. sto je najbolje malo je falilo da uzmem 9700pro, lik sto je sklapao komp nije mogao da nabavi tu "svemirsku karticu".

edit: jos jedan kul kanal za te stvari

To je bio moj slučaj u to vreme.

Bio sam u fazonu što nemam bar mx460.

Secam se kada sam uzimao fx5200 i pokusavao da objasnim lokalnom prodavcu da mi nabavi model sa128mbit magistralom a ne 64bit.On mi donosi model sa 128mb memorije i kaze to ti je to.
Daj sta das jbg. :D

Ja sam neko vreme pratio Phils Computer Lab za taj "retro" fix.

Eh ta 3d akceleracja. Moja prva proper 3d kartica je bila Riva TNT2. Pre toga sam imao neku S3 Trio 3D 8MB koja je radila akceleraciju samo u teoriji, većina igara je nije podržavala, a i kad jeste uglavnom nisu izgledale dobro pa sam svejedno igrao u software. Srećom imao sam "moćni" Celeron 333 pa su igre koliko toliko radile. Najviše sam voleo voxel-based igre za koje svakako nije postojala akceleracija, tipa Outcast ili Delta Force.

Ja sam neko vreme pratio Phils Computer Lab za taj "retro" fix.

Eh ta 3d akceleracja. Moja prva proper 3d kartica je bila Riva TNT2. Pre toga sam imao neku S3 Trio 3D 8MB koja je radila akceleraciju samo u teoriji, većina igara je nije podržavala, a i kad jeste uglavnom nisu izgledale dobro pa sam svejedno igrao u software. Srećom imao sam "moćni" Celeron 333 pa su igre koliko toliko radile. Najviše sam voleo voxel-based igre za koje svakako nije postojala akceleracija, tipa Outcast ili Delta Force.
Are you me? :D
U istoj sam situaciji bio, samo shto sam ja imao Pentium 2 400mhz. Delta Force mi je bila super igra, ujedno i igra koja me nauchila shta su voxeli.

Ah, secam se ove genaracije, balavio samo kao klinac u srednjoj dok sam grcao na gforce 4mx, i onda drugaru cale donese iz francuske valjda gforce fx5700 ili 5800 na samom izlasku a on meni "proda" njegovu ati 9600 za 30ak narezanih diskova sa igrama 😄

Imao sam 9700 pro kada je bila aktuelna. Setjam se da sam se naigrao i da mi je trajala bash bash dugo.

Isto bio srednja kada sam dobio Ati 9600 Pro negde ~2004. Ala je to tada bila grafika, idiiii, sve letelo :D
Koliko se sećam uz 9600xt je isao cd key za Half Life 2. Good old days :)

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

milsim da sam imao Asus V9280/TD Ti4200 fensi 4200ti, 5, 6 diskova je bilo u pakovanje

Last edited:
morrowind, igra je imala jako kul vodu. ostalo nemam pojma

Moj prvi 3D akclerator je bila Riva TNT 2 Vanta. Bila je to budžetska varijanta TNT 2 kartice.

Procesor je bio Intel Celeron 400 MHz a računar je imao svega 32 MB RAM-a. Tih 32 MB je bilo usko grlo za igre kao što je Quake 3. Igra je znala gadno da zaštuca a pritom je hard disk dobro burgijao. Zahvaljujući tome sam otkrio šta je virtelna memorija.

Bio sam oduševljen kako je izgledao GLQuake (Quake 1 sa 3D akceleracijom). Skok sa softverskog renderinga je bio nevjerovatan. Mislim da sam tu mašinu imao negdje 2000 godine. Neke od igara koje sam igrao su: Bugs bunny Lost in time, Rayman 2, Midtown madness 1 i 2 (štucali zbog memorije), Quake 1, 2 i 3, Clive Barkers Undying, Oni, Tomb raider 2, Hexen 2, Fighting Force (bila je PC verzija), Stage Rollcage 2, Killer Loop, Heretic 2, Unreal, Unreal Tournament, Half-life, Counter-Strike, Blood 2, Fifa 2000.

Interesantno je da su na mene najveći utisak ostavile igre koje nisu tražile 3D akceleraciju kao što su Heroes of Might and Magic 3 i Starcraft. Kada sam dobio internet poskidao sam gomilu emulatora (callus, mame, zsnes) i uživao u čuvenom Mustafi i gomili drugih klasika sa konzola i automata. Super Mario 64 sam igrao preko Corn emulatora. Uspio sam da pokrenem Bleem i Tekken 3 (sa sve 3D akceleracijom) ali je emulator znao da poslije izvjesnog vremena zablokira. Poslije sam prešao na ePSXe i Connetix VGS.

Back
Top Bottom