Nisam našao adekvatniju temu za servisiranje Playstation 4, pa da postavim ovde.
Kolega me je pitao da mu pogledam i, ako mogu, popravim Playstation 4 Pro. On je hteo da je očisti od prašine, ali je cimnuo kablić koji spaja napajanje sa matičnom pločom i iščupao konektor sa ploče. I onda je to pokušao da popravi vrućim lepkom. U suštini, napravio je još veću štetu - konzola se više nije uključivala.
Ovo je inače prvi put da otvaram Playstation 4.
Stanje kada sam otvorio konzolu:
View attachment 18473
View attachment 18474
Svi pinovi su iščupani sa ploče. Konektor za ploču su držali samo lepak i izolir traka.
Morao sam da rasturim konzolu do kraja. Pošto ima iznenađujuće puno šrafova, kodirao sam njihovu lokaciju na osnovu boja i trouglić pored svakog šrafa obojio (zelenom za krstasti, crvenom za security torx).
View attachment 18476
View attachment 18475
Došao sam do ploče i do problematičnog konektora:
View attachment 18477
Uklonio sam pažljivo lepak i očistio ceo region. Tu sam ustanovio da su dva pina kompletno iščupana, što popravku čini još težom. Pored toga, i pinovi sa strane konektora su skroz iščupani, pa samim tim konektor i ne može da ima dobro držanje na ploči.
View attachment 18478
Tada mi je palo na pamet da razvučem žice za dve problematična pina i "napravim" dva pina levo i desno od konektora, koji bi držali konektor u mestu. To je značilo da blago moram da izmestim konektor.
View attachment 18479
View attachment 18480
Za svaki slučaj sam malo zalepio epoxy lepkom žice za ploču, kako bi ih dodatno osigurao. I prekrio sam suvišno ogoljenu masu. Krajnji rezultat takvog konektora:
View attachment 18481
View attachment 18482
Konektor stabilno stoji u mestu, čvrsto fiksiran.
Očistio sam temeljno matičnu ploču i stavio novu termalnu pastu na APU.
View attachment 18483
Vratih sve šrafove na svoja mesta, zahvaljujući obeležavanju bojama. I bez problema uključio napajanje u konektor.
View attachment 18484
Zadovoljan krajnjim rezultatom i uveren u svoj rad, potpisao sam se na lim u konzoli.
View attachment 18485
I da, nakon godinu dana odmora, PS4 Pro ponovo radi.
View attachment 18486
View attachment 18487