• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Moja zanimacija - Sređivanje i kačenje starih kratkih sinhronizovanih crtanih filmova na youtube-u u HD-u

Troublemaker

Well-known member
Reaction score
142
Sve krenulo kada sam poželeo deci da pustim Dizni, Looney Tunes i ostale kratke sinhronizovane crtane filmove u krštenom kvalitetu.
Bilo je nešto crtanih filmova solidnog kvaliteta, većinom Looney Tunes, čak se i član ovog foruma Necro time bavio, ali većinom to nije bilo to.
I takoh krenuh time da se bavim u slobodno vreme i malo po malo, i za dve godine dogurah do 40 kratkih Diznijevih crtaća, 23 Looney Tunes-a i makar po jedanom od sledećih: Popaj, Srle & Pajče, Porodica Šalabajzerić, Pera Detlić, Lale Gator, Kuće Dragoljupče, Cipelići, Vitez Koja, Pčelica Maja, Čili Vili, Mapet bebe, Kasper i drugari, Bananamen, Supermen, Atomski mrav, Super Miš, Supermen, Generalova radnja, Le Piaf, Vuk Vučko, Poručnik Draguljče... Cela ideja mi je bila da bude makar po jedan crtani HD kvaliteta od svakog serijala, a youtube forsiram kako bi to bilo dostupno svima, tj. nije baš svima pošto Dizni dozvoljava gledanje samo iz zemalja koje nisu finansijski interesantne (Srbija, Crna Gora, Bosna i ostali bastioni slobodnog sveta :), ali kapirate poentu)
Evo par komada:

A svi su dostupni na:
Išao sam na kvalitet, a ne na kvantitet, te se nadam da se to i vidi.

Sve krenulo kada sam poželeo deci da pustim Dizni, Looney Tunes i ostale kratke sinhronizovane crtane filmove u krštenom kvalitetu.
Bilo je nešto crtanih filmova solidnog kvaliteta, većinom Looney Tunes, čak se i član ovog foruma Necro time bavio, ali većinom to nije bilo to.
I takoh krenuh time da se bavim u slobodno vreme i malo po malo, i za dve godine dogurah do 40 kratkih Diznijevih crtaća, 23 Looney Tunes-a i makar po jedanom od sledećih: Popaj, Srle & Pajče, Porodica Šalabajzerić, Pera Detlić, Lale Gator, Kuće Dragoljupče, Cipelići, Vitez Koja, Pčelica Maja, Čili Vili, Mapet bebe, Kasper i drugari, Bananamen, Supermen, Atomski mrav, Super Miš, Supermen, Generalova radnja, Le Piaf, Vuk Vučko, Poručnik Draguljče... Cela ideja mi je bila da bude makar po jedan crtani HD kvaliteta od svakog serijala, a youtube forsiram kako bi to bilo dostupno svima, tj. nije baš svima pošto Dizni dozvoljava gledanje samo iz zemalja koje nisu finansijski interesantne (Srbija, Crna Gora, Bosna i ostali bastioni slobodnog sveta :), ali kapirate poentu)
Evo par komada:

A svi su dostupni na:

Sa zadovoljstvom sam sub-ovao i naravno cu da odgledam svaki sa uzivanjem! Hvala!

Super stvar. Stara crtaci info ekipa i Necro sto je radio je sjajno takodje.
Jel mozes pojasniti tacno sta radis? Kacis nas audio na kvalitetniji video ili se cimas i dodatno i sa videom i sa audiom u smislu obrade?

I mene zanima isto? Da li su nasi samo sinhronizovali scene, bez editovanja duzina scena kako bi se bolje uklopile u izgovor?

Najlakša varijanta za sređivanje je ukoliko postoji Blu-ray rip i tu se samo prilagodi zvuk po potrebi (promeni se tempo). Primeri: Odmor na Havajima & Ružno pače

Malo teža varijanta je DVD rip, gde pored prilagođavanja zvuka, radim i upscale putem programa Topaz Video AI. Primeri: Vuk Vučko - Klopu ili život & Nevolje sa tigrom

Srednje teška varijanta je web rip sa polu-transparentnim logom, gde pre sređivanja zvuka i upscalea, radim i uklanjanje logoa Avisynth+ skriptama. Prineri: Vuk u ovčijem runu & Zlatna groznica

Teška varijanta je VHS ili TV rip gde prvo radim čišćenje šuma Avisynth+ skriptama, pa onda upscale i prilagođavanje zvuka. Primeri: Mapet bebe - Vanzemaljac & Sveži zeka

Najteža varijanta je VHS/TV rip, ali iz više video izvora, pa se tu pre spajanja moraju uklopiti visina, širina & FPS svakog segmenta. Primeri: Poručnik Draguljče - Leteći tanjir. U ovom konkretnom slučaju intro loše izgleda, ali bolji intro svakako ne postoji.

Postoje i međuvarijante gde radim upscale sa dva različita modela jer neki delovi ispadnu bolje rađeni jednim modelom, a drugi delovi ispadnu bolje rađeni drugim modelom i onda spojim najbolje nod svakog. Tako sam recimo radio Cipeliće - Tajna

Napravio sam i plejlistu ko hoće da gleda sve od reda :)

Držim se toga da nema nikakvih logoa na crtanim filmovima (ni tuđih ni mojih), jer su me logoi uvek nervirali.

ja sam svojoj deci pokušao par puta da puštam ove crtaće, ali njima smeta ta naša stara sinhronizacija gde naši glumci pričaju preko originalnih glasova. ja to nisam ni primećivao dok mi oni nisu rekli da im je nešto čudno i da im se ne svidja 😄

Mojima ne smeta, ali su im samo Šilja, Paja & Patak Dača zabavni (i Slon Ćira doduše i još par drugih), ostalo im je dosadno... mislim ko još može da se takmiči sa Sunđer Bobom :D

Svaka čast na uloženom trudu i još više na rezultatu. Impresivno je, posebno čišćenje VHS snimka. Izgleda neverovatno čisto i oštro.

Last edited:
Stvarno svaka čast. Nisi imao problema sa copyright claimovima?
Dizni uredno prepozna njihov sadržaj, ali dozvoljava korišćenje van Amerike, EU i ostalih sređenih zemalja (naravno ne dozvoljavaju baš sve).
Warner Brothers koji je vlasnik Looney Tunes-a dozvoljava samo mali deo starijih crtanih filmova. Na žalost Pepe le Tvor & Sofronije nisu dozvoljeni.
Čarli Braun je zabranjen :rolleyes:, dok sam većinu Hanna-Barbera crtanih filmova morao da delim na segmente od po 3 minuta, pošto blokiraju sve veće od toga.
Većinu crtanih filmova uredno prepoznaju njihove izdavačke kuće, ali i ako brane taj sadržaj, to uobičajeno bude zabrana u Americi, Kanadi i EU.
Jedini copyright claim sam dobio za "Negde u zemlji snova" od studija koji je radio restauraciju istog.

Pozivam vas da se pretplatite na kanal, ali i da ga delite sa ljudima za koje znate da bi im se ovaj sadržaj svideo.
Trudim se da na svakih 10 dana objavljujem po jedan novi sređeni crtani, evo držim se tog redosleda već godinu dana.

Podeliću sa vama i 'Miki i čarobni pasulj' koji na žalost ne može na youtube, ali sam se za njega iscimao, pa greota da ga ne vidite. Intro sam odradio u Adobre Premere Pro-u, sa upscale-ovanim delom iz Mikijeve radionice na početku pošto ipak narator priča priču, pa je glupo da ide bez toga crtani.
Tadaaa :D

Evo par komada:

A svi su dostupni na:

Svaka čast. Očekivao sam neko nula truda cimanje samo sa AI, ali mi je drago što si mi se popišao po očekivanjima.

Svaka čast. Očekivao sam neko nula truda cimanje samo sa AI, ali mi je drago što si mi se popišao po očekivanjima.
Ako me nešto nervira to su ljudi koji odrade upscale crtanog preko AI, stave remaster u imenu & call it a day, a izvor neki krzavi DivX VHS rip od pre 20 godina. Kada se upscale-uje krš, rezultat će svakako biti krš, samo u većoj rezoluciji. :rolleyes:

Back
Top Bottom