• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Y: Poslednji Muškarac

Yuka Sakazaki

Princess of Princess Champion
Co-founder
Administrator
Moderator
Reaction score
9,515
y.webp

Y: Poslednji Muškarac (Y: The Last Man)​

Upravo sam završio čitanje ovog stripa i morao sam otvoriti zasebnu temu umesto da budžim pileup.
Odličan post-apokaliptičan strip čija radnja prati poslednjeg muškarca na zemlji i žene koje su na određene načine povezane s njim. 2002. godine svi sisari sa Y hromozomom umiru, osim muškarca Jorika i njegovog majmunčeta Ampersanda. Meni je ovo bilo dovoljno da me natera da počnem da čitam, ali ono što me je vuklo dalje su likovi poput agentice 355 i doktorke Alison, kao i sam Jorik.

menaredead.webp

No, nakon što su svi muški sisari umrli, svet je u haosu a društvene norme u raspadu. Žene se nose s krajem sveta na razne načine i veoma je zanimljivo otkrivati ih tokom razvoja priče u stripu. Povremeno me žene podsete na muškarce u Lisa svetu, ali, srećom, nisu odustale od života kao muškarci u tom svetu. Odnosi između likova se menjaju, kao i sami likovi, a sve to je zabavno pratiti (više puta mi se desilo da nisam mogao prestati s čitanjem). O samoj radnji ne bih da dužim, mislim da je bolje ući u strip bez spoilera.

Što se likova tiče, odlični su - bukvalno svi. Ni jedan mi nije delovao kao višak, čak ni neki minorni sporedni likovi. Deluje mi kao da je puno truda uloženo u osmišljavanje likova i samu priču. Bilo je par kliše momenata, ali su skroz na mestu i nisu me iritirali. Bio je tu jedan momenat ili dva kada sam prevrnuo očima i malko se iznervirao jer strip u tim momentima deluje kao crtani film, ali nisu uticali na ukupan utisak.

ylastman_02.webp

Crtež me je u početku nervirao, nije mi se dopao, pogotovo likovi, ali vremenom sam se navikao i nisam ni primetio kada je počelo sve da mi se dopada. Kadriranje je odlično, baš sam fino uspevao da se uživim u svaku scenu. Lako je bilo osetiti napetost, kao i emocionalnu dubinu priče. Dopalo mi se i to nekakvo filmsko montiranje paralelnih radnji, a dinamička kompozicija često diže napetost u scenama koje to zahtevaju. Svaka čast umetnicima, odličan posao su odradili. Boje nisu prenaglašene, osim u momentima kada je to potrebno kako bi se dočarale neke emocije ili postigao filmski osećaj. Nisam umetnik pa ne bih dalje da prdim, ali dopada mi se kako su predstavljeni flešbekovi i slične scene.

YTheLastMan-Unmanned_Page_660.webp

Y: Poslednji Muškarac je jedan od najboljih stripova koji sam čitao u poslednje vreme, šteta je jedino što ga nisam ranije otkrio kako bih mogao smarati ljude da ga pročitaju. Ako ovde postoji neko ko ga još uvek nije pročitao, neka ispravi tu grešku, jer ovo je jedan od stripova koje mogu nazvati remek-delom.

ja sam trenutno na prvoj knjizi, ali gnjavim zbog manjka sati u danu. mene je kupio u prvih par brojeva, samo treba nastaviti 😃

O tom stripu se dosta govorilo pre 15-ak godina. Sećam se kada sam gledao Lost svojevremeno da ga je Hurley čitao u nekoliko scena. El Ultimo Hombre 😄

edit: lol sada sam pročitao da je pisac stripa radio i kao pisac i producent Lost-a

01.png

02.png

Back
Top Bottom