Valheim
Valheim
Developer: Iron Gate AB
Izdavač: Coffee Stain Publishing
Žanr: Survival/Action/Adventure
Datum izlaska: 2. Februar 2021 (Early Access)
Valheim je igra koja u mnogo čemu podseća na survival igre kojima smo bombardovani u proteklih nekoliko godina, ali, srećom, menja neke stvari koje su postale bajate u survival žanru. Igra je inspirisana Vikinzima, stoga ne čudi da ste vi pali ratnik koji je poslat u Valheim kako bi uništili mitska bića i kreature koje prave problem Odinu.
Svet je proceduralno generisan i poprilično je velik. Krase ga različiti biomi sa raznovrsnim karakondžulama iz mitova. Vaš život u Valheim se svodi na klanje mitskih bića, pravljenje kuća i sela (ako ste u tom fazonu), lov svinja i jelenova, seču drva, kopanje ruda, šivenje odeće, i sve ostalo što bi jedna survival igra trebalo da ima. Developeri kažu da je brutalna igra, ali ja tu težinu nisam primetio za sada. Početni protivnici nisu problem, pa nema velike potrebe raditi dodge, pogotovo kad napravite štit. Kad sam već kod combata, bolji je nego u sličnim igrama. Prisutan je stamina bar koji funkcioniše ovako nekako: skala je puna žute boje, kada radite nešto, žuta se smanjuje a na njenom mestu je siva boja, kada se zaustavite, siva boja prvo mora da nestane, kako bi se žuta vratila i napunila stamina skalu. Kapiram da ne objašnjavam najbolje, ali se lako razume u toku igre.
Skoro sam zaboravio da je moguće praviti brodove! Ja sam za sada napravio malen splav, ali nisam još plovio jer vetrovi nisu bili povoljni. Da, ne možete tek tako sesti u splav i reči mu "e, sada idi napred", već je bitno da vetar duva u jedra. Bitno je napomenuti da svog lika možete slati sa servera na server. Možete ga igrati solo, a posle s njim odete na ortakov server i tamo nastavljate.
Što se tiče survival mehanika koje mnogima ide na živce, glad i žeđ, toga nema u Valheim. Naravno, možete loviti životinje i od njih praviti obroke, ali to vam samo budži health (što ume mnogo da pomogne). Postoje tri vrste hrane, i ako ste pojeli sve tri, imate najviše healtha i najbolju health regeneraciju. Ja jedem maline, med, i meso. Ni jednom mi nije falilo hrane, već nalećem na nju tokom istraživanja.
Za kraj, razlog zbog kojem pravim ovu temu: igra podržava co-op za od dva do deset igrača!
Pa, ako vam se dopada igra, javite se da organizujemo druženje :3