• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Stolars of the World unite!

nejt pass

Omelette du Fromage
Reaction score
802
Ovde kačite šta ste napravili, uz opis -- koji materijali su korišćeni i tok radova.

Ove godine sam odlučio da unesem život u scrap drvo koje mi je stojalo decenijama po šupama, i napravim jednu lepu i stabilnu baštensku klupu.

Ne mogu još da prepoznam koje je drvo, bilo je dosta truleži i rupa, i morao sam mnogo da skraćujem da bih došao do iskoristivog materijala.

Gornja ploča tj. sedalni deo je drugačiji od nogu, i srednja prečka je takođe od drugog drveta. Sedalna ploča je minimum 50 godina stara, a verovatno i više.

Svo drvo je krivo, i sa tim sam radio.

faagagsdhdh.jpg
  1. Materijal sam sekao ubodnom testerom da bih dobio iskoristive delove bez truleži
  2. Saprao sam silnu prljavštinu i paučinu baštenskim crevom, i ostavio par sati da se osuši u polu-seni
  3. Napravio sam noge, pa ih spojio sa pločom, pa na kraju sve to utegao sa donjom prečkom
  4. Farbao sam nitro emajl lakom, i to pre spajanja

agsahdhdhd.jpg

afgagahshdh.jpg

afagagshhas.jpg

I pored toga što je drvo krivo, stolarski bogovi su me pogledali i rekli "Jbg trudio se. Aj' daćemo mu jednu stabilnu klupu pa ćemo videti dalje šta će da napravi" 😄

PS Moram da se zahvalim iskusnijim stolarima forumašima na savetovanju, a i adminima na predlogu za otvaranje threada.

Neki od mogućih narednih projekata su:
  • Radni sto sa bravarskom stegom
  • Servisni stalak za bicikl
  • Vratilo za zgibove (dvorišno)

Last edited:
Super thread. Super ti je ispala klupa i super ti je opis . Mozda krenemo da učimo pomocu ovog threda :D

Ove godine nešto sam i ja krenuo sa ovim , random totalno. Deda mi je bio ultra do jaja stolar i sve u kući je on radio. Prozori ,vrata itd i dan danas posle 50 godina sve stoji. Znači gledao sam ga kao klinac kako mu dolaze ljudi i šta god su zamislili on napravio bez problema. Nažalost preminuo je otprilike kad sam imao 9-10 godina i nisam ništa uspeo da naučim od njega.

Anyway ostala mi je od njega radionica. Baba je prodala sve te velike mašine sto je imao za seču drva i oblikovanje svašta je imao, a sinovi pokupili sve alate što su valjali. Ove godine sam krenuo da renoviram kuću sobu po sobu i sve ono uglavnom sam postavljao laminat , malo yt malo se raspitao kod ljudi. I ne ide mi loše nešto. Uglavnom završio sam spavaću sobu i zatrebala mi neka polica za televizor. Sa obzirom da imam bračni krevet (koji je deda isto napravio za kevu i caleta) koji visok dosta svaka polica mi je bila niska. Bilo kako bilo otišao u radionicu gde je ostalo brdo starog drveta i ostataka nekolih polica i stolova , znaci tone toga i odlucim da napravim neki mali stočić koji mogu da rolam po potrebi jer mi je tv za tu sobu ionalo malo a deleko je zid da ga nakacim za gledanje.

Nije sjano ispalo , sklapao sam kako sam umeo , ubodnu testeru prvi put koristio. Odlučio sam se za neku ivericu(?) koja je otprilike boje laminata . To su bili neki stari pc stolovi i jos tu gomila stvari koju wam našao. Nije pravo drvo skroz . Nasao sam točkiće neke plastične. Nisam dokumentovao proces ali evo rezultata.

IMG_20230905_181657.jpg

Uglavnom poslužiće , ovo mi malo otvorilo apetit za pravljenje stvari . Imam materijala , odlučio sam se da napravim sledeće ženi "makeup table". Počeo sam planiranje sta i kako , uzeo sam stranice od neke stare straus masine za šivenje. Okačicu kad završim

Odlicna tema jedva cekam da vidim nove projekte.

Ja sam slab sa drvetom ali sam ranije od metala pravio dosta stvari. Ove godine sam napravio samo jednu dvorisnu kapiju. Ne znam da li bi bilo zanimljivo da prikazujem postupak posto bi tesko kome koristilo. Bez znanja varenja metala se ne moze nista uraditi.

Radio sam ranije i restauracije starih motora. Sada imam u planu da sredim i sadasnji motor ali nikako da nadjem vremena. Ako nadjem slike od ranijih projekata okacicu ovde mozda nekome bude zanimljivo.

Napravio sam ženi "make up table" . Danas sam završio , uzeo sam stranice od Štraus mašine za šivenje , ismirglao i prefarbao. Gornja daska takodje ismirglana i prefarbana , veoma jednostavan posao. Ogledalo sam joj kupio , lepo je ispalo ja sam zadovoljan a što nje najbitnije ona je zadovolja. Ocu još neke fiokice da joj napravim i to je to.

IMG_20230913_142257.jpg

Back
Top Bottom