Mr. Wolf
Well-known member
Još jedna serija koja dolazi iz AppleTV kuhinje da me je veoma prijatno iznenadila (nakon Slow Horses) i opravdala hajp koji je prati.
Severance je drama/misterija u kojoj pratimo likove koji rade za korporaciju "Lumon". "Lumon" svojim zaposlenima daje opciju ugradnje implanta, koji za efekat ima razdvajanje njihove svesti na dva dela. Kada je osoba van posla, živi svoj svakodnevni život, naziva se outie i on ne poseduje nikavo sećanje i svest o tome šta radi na poslu, niti s kim radi. Drugi deo svesti se naziva innie, i on je obrnuta stvar - ne seća se ničega van radnog mesta i kakav je on u životu van posla. Promena između ove dve svesti se odvija u zgradi "Lumona", u liftu koji ih vodi na radno mesto.

Svaki lik ima svoje razloge zašto je odradio taj zahvat i pristao na podelu svesti. Ono što odmah saznajemo o Marku, glavnom liku, jeste da se na ovo odlučio da bi lakše podneo traumu zbog tragične smrti supruge. Kod "Lumona" je veoma brzo jasno da ima svoje misterije, mutne radnje i da nije sve kako izgleda. To počinje da izbija na površinu, što će uticati na likove da istraže šta se to tačno tamo dešava i kakvoj svrsi zapravo oni služe.

Meni veoma zanimljiva serija, atmosfericna i dobro režirana, bavi se temama kontrole, slobodne volje, borbe protiv sistema, ali i kako se nosimo s traumama.
Jedan od velikih pluseva je što je bukvalno svaki lik zanimljiv na svoj način i zaista mi je interesantno da pratim njihove priče i međusobne odnose.
Upravo sam završio prvu sezonu, poslednja epizoda je odlična, otvorila je neka nova pitanja i jedva čekam da vidim šta donosi druga sezona. Od mene preporuka!