• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Xseries XONE PC ROUTINE

TwiSteR

PCMR
Reaction score
4,151
ROUTINE_KeyArt_16x9_3840x2160.webp
OFFICIAL SITE

Developer : Lunar Software
Publisher : Raw Fury
Ganre : Survival horror
Platforms : PC (Steam) / Xbox One / Xbox Series X/S
Engine : Unreal Engine 5
Release Date : December 4, 2025
ROUTINE is a First Person Sci-Fi Horror title set on an abandoned lunar base designed around an 80s vision of the future. Curious exploration turns into a need for survival when a lunar base goes completely quiet. Searching for answers puts you face to face with an enemy who is certain the main threat is you. Discoveries lead to deeper unknowns and the only way to go is forward.
  • EXPLORE: Roam through contrasting sectors of the lunar base, from abandoned malls to deteriorating Living Quarters.
  • OBSERVE: Investigate your surroundings and uncover crucial information to progress and piece together the events that unfolded before your arrival.
  • IMMERSE: Full body awareness, diagetic audio, and a minimal UI help create a gripping and atmospheric experience.
  • OPERATE: Your Cosmonaut Assistance Tool (C.A.T.) is vital. Use it to access critical terminals, navigate the environment and identify clues.
  • SURVIVE: Run, hide, or attempt to defend yourself against unknown threats using the C.A.T. as a last resort.

Malopre onako bezveze gledam šta ima na YouTube-u kad ono novi trejler za igru Routine, i to ni manje ni više nego release date trejler! Baš sam se iznenadio i obradovao, jer sam mislio da je rad na ovoj igri prekinut i da nažalost nikad neće ni biti gotova, a do tada izašli trejleri za istu su izgledali obećavajuće.

Igra je prvi put prikazana, sad već davne, 2012-e godine i tada je izlazak najavljen za proleće iduće godine. Međutim, usledila su odlaganja zbog finansijskih problema i nezadovoljstva studija u kom pravcu ide razvoj igre, pa je odlučeno da se rad na istoj stavi na (dužu) pauzu. Rad na igri je nastavljen 2022-e godine, a te godine je objavljen i njen novi trejler na Summer Game Fest-u i od tad je opet usledilo zatišje kad su novosti o ovoj igri u pitanju. Ali srećom, njen razvoj nije opet pauziran/obustavljen, naprotiv, igra je gotova i izlazi već početkom decembra, a biće dostupna i na Game Pass-u.

Cuo sam jos negde da se prica o ovoj igri i da postoji neki buzz oko nje, ali mi nije jasno zasto. Deluje mi makar po opisu feature-a da nije sada ne znam ni ja sta bog zna sta jedinstveno. Zbog cega je tebi tako zapala za oko Twisteru?

Vizuelni stil (retro futurizam), kao i celeokupan vibe igre dosta podsećaju na Alien: Isolation. Tamo smo koristili motion tracker da proverimo da li je Xenomorph u blizini, kao i Security Access Tuner za "hakovanje" sistema/terminala i vrata, dok ćemo u Routine u te svrhe koristiti tzv. Cosmonaut Assistance Tool (C.A.T). On će se osim za interakciju sa okruženjem koristiti i kao oružje (npr. može da stun-uje robote), a za rad istog treba obezbediti baterije, a takođe može i da se upgrade-uje pomoću floppy diskova (npr. refresh rate ekrana ili jačina flashlight-a).

Inače, glavna odlika igre je da koristi permadeath mehaniku, nema HUD-a, checkpoint-a, kao ni first aid-a, ukoliko se pogine to je to, kreće se ispočetka, a okruženje i neprijatelji se proceduralno generišu.

Last edited:
Secam se prvog trailera, zanimljiva mi je igra i ima potencijal, ali tolika odlaganja nikad nisu bez razloga, tako da je sumnjiv kvalitet igre i kako je sve to ispalo na kraju...

Inače, glavna odlika igre je da koristi permadeath mehaniku, nema HUD-a, checkpoint-a, kao ni first aid-a, ukoliko se pogine to je to, kreće se ispočetka, a okruženje i neprijatelji se proceduralno generišu.
Ništa od permadeath-a u igri, to je bilo najavljeno, ali u međuvremenu se ipak odustalo od te ideje. Malopre sam na Steam-u naišao na Developer Q&A u kom kažu da su odustali od permadeath-a, a takođe, prvobitno je bilo zamišljeno da igra ima i alternativni kraj (ili čak više njih), ali i od toga se odustalo, tako da će imati samo jedan, jer kako kažu, jedan kraj najbolje odgovara priči kakvu su hteli da ispričaju. Što se proceduralnog generisanja nivoa tiče i od toga se odustalo, nivoi kao i neprijatelji neće biti proceduralno generisani, ali će neki elementi igre ipak biti, kao npr. "zagonetke" (keycodes i sl.).

Inače, kad je igra prvobitno bila najavljenja (2012-e), koristila je Unreal Engine 3, kasnije (2022-e) kad je rad na igri nastavljen (tj. restartovan) igra je prebačena u UE4, a kasnije tokom development-a i u UE5.

Iako se dosta toga u toku razvoja ove igre promenilo od prvobitne ideje, ipak ne gubim nadu da će ista na kraju biti solidan horor, tipa SOMA, Still Wakes the Deep i sl.

Back
Top Bottom