• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Raspberry Pi

Bojan

Well-known member
Reaction score
3,131
Raspberry Pi je kompaktan, povoljan i energetski efikasan računar koji razvija Raspberry Pi Foundation, sa ciljem popularizacije programiranja, elektronike i STEAM obrazovanja. Prva verzija, Raspberry Pi 1, lansirana je 2012. Tokom godina, svaka nova generacija donosi značajna poboljšanja:
  • Pi 2 (2015) uveo je višejezgarni procesor i više RAM memorije.
  • Pi 3 (2016) je dodao ugrađeni Wi‑Fi i Bluetooth.
  • Pi 4 (2019) značajno je unapredio performanse, donoseći opcije do 8 GB RAM-a, USB 3.0 i podršku za 4K video.
  • Pi 400 (2020) je varijanta ugrađena u tastaturu.
  • Pi 5 (2023) predstavlja veliki skok: koristi ARM Cortex‑A76 procesor na 2.4 GHz, nov GPU s podrškom za Vulkan i OpenGL ES 3.1, ima PCIe interfejs, RTC čip, dugme za napajanje, PoE+ podršku — sve što ga približava upotrebi kao desktop računar

1754569106973.webp

Gde kupiti Raspberry Pi u Srbiji:

• Digistore (Konekt doo) – zvanični uvoznik, nudi različite modele Pi, uključujući Pi 4 i Pi 5, kao i dodatnu opremu
  • Elektroleum – nudi starter kitove za Raspberry Pi 4 (do 8 GB RAM) i Pi 5 modele, kao i dodatnu opremu poput kućišta, napajanja i hladnjaka
  • Mikro Princ – vodeći uvoznik računalne opreme i komponenti u Srbiji, prodaje različite modele Raspberry Pi, uključujući najnoviji Pi 5 u verzijama sa 4 GB i 8 GB RAM-a
  • Malina314 – specijalizovana e‑radnja za Raspberry Pi i dodatnu opremu; nude sklapanje, testiranje i različite komponente za Pi

Prethodnih nedelja smo se na diskordu dopisivali oko rPi, pa sam resio da napravim temu gde bi vlasnici ovih uredjaja mogli da podele iskustva i savete.

Last edited:
Pre nekoliko nedelja sam sa Maline kupio rpi4 sa 4gb rama. Ne znam da li je konkurencija jeftinija, ali sam prezadovoljan saradnjom sa Malinom - sve sto sam narucio je bilo isporuceno za dan-dva.
Plasticno kuciste koje sam uzeo je bilo prilicno lose, temperature su bile od 50 do 70 stepeni, tako da ga ne preporucujem. Kuciste stize sa ventilatorom, ali je prilicno bucan jer ne postoji mogucnost da se kontrolise brzina.
Uredjaj od starta ima wifi i ethernet podrsku, moguce je nakaciti hdd ili ssd (za 3.5 ili nvme ce biti potrebno dodatno napajanje), a za povezivanje na ekran je potreban mikro hdmi > hdmi adapter.

Posto nisam do sada imao dodira sa rPi (a i ne baratam bas sa linux komandama), resio sam da ga iskoristim kao audio strimer.
Sama procedura je bila jako jednostavna i nije zahtevala nikakve manualne izmene niti upotrebu SSH:
- ubacio sam sd karticu u laptop, skinuo Raspberry Pi Imager i izabrao Volumio image
- posle toga sam karticu ubacio u rPI, nakacio se na Volumio wifi mrezu, otisao na adresu u browseru i podesio wifi i nalog
- aktivirao sam Premium trial (vise o tome kasnije) i pustio muziku

Sam strimer je bio prilicno stabilan, osim u situacijama kada sam Tidal Connect koristio sa vise uredjaja istovremeno (recimo laptopa i telefona).
Najveci problem je sto ne postoji nativna, besplatna Tidal podrska za rPi.
Volumio podrzava gomilu servisa (izmedju ostalih i Spotify) u besplatnoj verziji, ali za Tidal je potrebna Premium pretplata koja je 6.5e mesecno.

Jedini nacin za besplatno slusanje muzike sa Tidala je ili upotreba uPNP protokola (sto ni izbliza nije lagodno kao Tidal Connect) ili hostovanje ukradene aplikacije sa nekih drugih strimera (ovo ce nekome biti problem, a nekome nece).
Kako se trial blizio kraju, resio sam da uredjaju nadjem drugu primenu.

1754570058265.webp

Sve u svemu, Volumio je odlicno resenje za ljude koji ne koriste Tidal.
Postoji gomila pluginova (ja sam koristio AutoEQ i now playing jer prikazuje tekstove pesama). Uz dodatak ekrana moze da se dobije prilicno impresivan strimer za male pare:

Last edited:
Pocelo je da mi smeta sto kompjuter dodatno zagreva sobu tokom ovih vrelih meseci (pri cemu sam ga uglavnom koristio za sidovanje na TL i kao dlna server za LG tv), tako da sam resio da rPi iskoristim kao zamenu.
Iako su temperatura ili buka bili primarni razlozi, ni potrosnja struje nije zanemarljiva:

1754570735718.webp
1754570763295.webp

ChatGPT mi je dosta pomogao oko setupa i linux komandi, mada je procedura relativno jednostavna:
- stavio sam headless OS (ukljucio SSH i podesio wifi tokom instalacije OS)
- instalirao qBittorrent-nox (nema GUI, ali ima web interfejs preko browsera)
- instalirao Plex Media Server i ugasio transkodiranje (jer rPi4 nema dovoljno snage za to)
- nakacio 3.5 hdd preko sata>usb adaptera (potrebno je dodatno napajanje)
- podesio da aplikacije imaju prava da pristupe disku i da se disk automatski mountuje

Dodavanje torenata preko telefona ili kompa je prilicno jednostavno (ok, na piratebay-u mora da se kopira link), jedini dodatni korak je odabir pravog foldera (plex ocekuje da muzika, filmovi i serije imaju posebne foldere).
Plex aplikacija na LG televizorima je krs, ali ako se ugase nepotrebne aplikacije i ako se logovanje prebaci na info (nisam mogao da verujem da je Debug default), radi dovoljno brzo.

Uzeo sam i novo, aluminijumsko kuciste bez ventilatora i sada se rPi drasticno manje greje (temperatura je od 35 do 50 stepeni).

IMG_4574.webp

Svaka cast! Kada budem imao vremena gledacu da napravim nesto slicno za Spotify, ali sa malim ekranom.

Pocelo je da mi smeta sto kompjuter dodatno zagreva sobu tokom ovih vrelih meseci (pri cemu sam ga uglavnom koristio za sidovanje na TL i kao dlna server za LG tv), tako da sam resio da rPi iskoristim kao zamenu.
Iako su temperatura ili buka bili primarni razlozi, ni potrosnja struje nije zanemarljiva:

ChatGPT mi je dosta pomogao oko setupa i linux komandi, mada je procedura relativno jednostavna:
- stavio sam headless OS (ukljucio SSH i podesio wifi tokom instalacije OS)
- instalirao qBittorrent-nox (nema GUI, ali ima web interfejs preko browsera)
- instalirao Plex Media Server i ugasio transkodiranje (jer rPi4 nema dovoljno snage za to)
- nakacio 3.5 hdd preko sata>usb adaptera (potrebno je dodatno napajanje)
- podesio da aplikacije imaju prava da pristupe disku i da se disk automatski mountuje

Dodavanje torenata preko telefona ili kompa je prilicno jednostavno (ok, na piratebay-u mora da se kopira link), jedini dodatni korak je odabir pravog foldera (plex ocekuje da muzika, filmovi i serije imaju posebne foldere).
Plex aplikacija na LG televizorima je krs, ali ako se ugase nepotrebne aplikacije i ako se logovanje prebaci na info (nisam mogao da verujem da je Debug default), radi dovoljno brzo.

Uzeo sam i novo, aluminijumsko kuciste bez ventilatora i sada se rPi drasticno manje greje (temperatura je od 35 do 50 stepeni).

View attachment 18567
Svaka čast za temu.

Je l' ti ne smeta kliktanje HDD-a koje se čuje pretpostavljam još jače kada je tako van kućišta?

Je l' ti ne smeta kliktanje HDD-a koje se čuje pretpostavljam još jače kada je tako van kućišta?
Do sada nisam primetio. Ako se bude čulo, uzecu neki SSD od 500-1000gb.

Da, krčkanje je neizbezno kod mehanickih diskova.
Samo sto se cuje slabije ili jace, zavisno od modela. Generalno, mislim da su Seagate-ovi bili "najglasniji" po tom pitanju, a WD medju "najtisim".

Loše sam se izrazio, ja sam svaki HDD koji sam imao čuo iz kućišta kad radi. Ne mislim nužno na kliktanje.
Neki su i prirodno tisi/glasniji sa tim zvukom. Zavisi od "tune-ovanja". Bas juce sam radio bekap na neki WD Blue 1TB(single platter model) i iznenadio sam se koliko je tih bio.

Da, krčkanje je neizbezno kod mehanickih diskova.
Samo sto se cuje slabije ili jace, zavisno od modela. Generalno, mislim da su Seagate-ovi bili "najglasniji" po tom pitanju, a WD medju "najtisim".
E baš na to krčkanje mislim.

Fora je sto se disk koristi samo u 2 situacije:
- plex >svakako se nista ne cuje zbog filma/serije, cak i ako gledam u toj sobi
- qbittorrent > samo ako neko povlaci podatke (sto obicno nije slucaj)

U krajnjoj liniji, uvek mogu da ga prebacim negde gde nisam toliko cesto (ostava, terasa, wc).

Pomislio mozda bi ovaj Pi 5 bio jos bolji izbor za tvoj usecase zbog PCIe konekcije, pa da moze da se ubaci neka x4 kartca sa SATA portovima ali veza je samo x1 2.0, cisto da se ima.

Back
Top Bottom