Developer: CreSpirit, GemaYue
Publisher: CreSpirit, Sekai Project, PQube, Circle Entertainment
Žanr: Metroidvania/Bullet hell
Datum izlaska: 28. Januar 2016.
Publisher: CreSpirit, Sekai Project, PQube, Circle Entertainment
Žanr: Metroidvania/Bullet hell
Datum izlaska: 28. Januar 2016.
Rabi-Ribi
Sklonite u stranu sve predrasude koje imate zbog likova u igri, jer Rabi Ribi je odlična metroidvania igra sa bullet hell elementima. Radnja igre se odvija na Rabi Ribi ostrvu, mestu na kojem nema ni jedne muške osobe, a zečevi su obožavani. Vi ste u ulozi zeke koji biva pretvoren u devojku u odelu plejboj zečice i vaše ime je Erin. Ubrzo upoznajete vilu Ribbon koja će vas pratiti i pomagati vam u toku igre. Na početku igre se budite u kutiji i primećujete da više niste u telu zeca, već mlade devojke. Vraćate se na Rabi Ribi ostrvo i, uz pomoć drugih devojaka, koristite nekakav stećak, koji je zapravo portal, kako biste putovali... negde, ne bih da spoilujem. Priča nije preterano bitna, ali ima simpatičnih momenata, pogotovo na kraju. Ima previše "anime momenata", pa je stvar ukusa da li će vam se priča dopasti, biti podnošljiva uz blagi transfer blama, a možda ćete preskakati sve razgovore u igri uz gađenje. No, vredi proći kroz sve to, jer nakon kraja igre ima lepih momenata.

Gejmplej je poprilično jednostavan, možete da skakućete, udarate neprijatelje čekićem, ali i da ispaljujete razne projektile iz vile Ribbon koja leprša pored vas. Kao i u svakoj Metroidvania igri, vaš cilj je da istražujete svet. Mapa u Rabi Ribi igri je poprilično velika, puna prolaza koji će vam predstavljati problem, sve do kasnije u igri kada će vam nove moći omogućiti prolaz. Igra je takođe krcata tajnim prolazima i prostorijama u kojima ćete pronaći razne nagrade u vidu povećanja stats poena, ali i bedževa koje ćete vam koristiti ( dodatan health, dodatna mana, bonus na damage uz penal na odbranu, i slično). Progres kroz igru je odlično urađen, ni jednom se nisam osećao kao da tapkam u mestu, a s druge strane se nisam osećao kao da me igra navodi kuda da idem. Da, dobijaćete quest-ove koje možete pratiti, ali sam često odlučivao da lutam i vidim kakvu zabavu će mi igra prirediti.

Grafika u igri nije ništa posebno, 2D svet sa velikim sprajtovima koji su slatki, ali povremeno nekako bezidejni (neprijatelji koji su kugle koje se vrte ili nekakve zvezde koje lete). Sinematici ne postoje, već ćete gledati u 2D crteže i čitati tekst na dnu ekrana. Pozadine u igri često izgledaju blago nedovršeno, ali to je možda bio i cilj. Meni nije smetalo preterano jer, zbog akcije, nisam mogao previše da obraćam pažnju na te detalje.
Igra je TEŠKA! Potrebno je naučiti mehanike igre i pametno ih koristiti kako biste napredovali, ali možete, kao ja, smanjiti težinu bez trunke stida. Ko želi da se pati i nervira, lako može, a oni koji bi samo da prođu kroz igru bez mnogo znoja mogu smanjiti težinu. Igra ima četiri težine otključane na početku, ali možete otključati još dve kasnije. Takođe ima i boss-rush mod, kao i još dosta toga što se može otključati. Prelaskom osnovne priče se igra dodatno otvara i nudi vam još mnogo aktivnosti. Replay value je ogroman!

Muzika u igri ume biti veoma slatka i prijatna za slušanje, a ume i kvalitetno da pumpa za vreme borbi protiv boss-ova. Ima klasičnih "miran gradić" pesmica, "strašna, mračna pećina" pesama, kao i nekakvih jazz momenata, ali i elektronike sa iseckanim amen break-ovima.
Ponavljam, kakve god predrasude da imate na osnovu svega viđenog, ako volite metroidvania igre, kao i bullet hell igre, smatram da biste morali probati Rabi Ribi. Meni je brzo prirasla k srcu i zavoleo sam sve što nudi, čak i momente žestoke frustracije i besa izazvanog manjkom iskustva s bullet hell igrama.
9/10
Last edited: