• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

QA testing

WholeBunchOfNerdyGayShit

Well-known member
Reaction score
54
Koje su veštine potrebne da bi se bavili time? Kakve su mogućnosti za dalje napredovanje, koliko je plaćeno kod nas i vani? Koliko je grindajuća, eksploatatorska pozicija u pitanju? Ovo sve pitam ne samo za gejming industriju, nego za razvoj softvera generalno.

Hvala unapred na konstruktivnim odgovorima. :)

Zavisi za koji QA pitas.

Sve zavisi za koji softver se prijavis/zaposlis da testiras. Mozes da manuelno testiras funkcionalnosti koje su pisane u kodu, gde ti je potrebno elementarno znanje odredjenog jezika i nekoliko sporednih programa (malo naprednije), a mozes manuelno da testiras funkcionalnosti na nekoj mobilnoj aplikaciji, sajtu, masini, ono sto korisnik vidi (basic QA). Za sve je neophodan kriticki pristup.

Mozes i da se prijavis na kurs za QA, ima ih milion. Ni od jednog ne ocekuj da ce da te nauci nesto posebno, ali makar se pokreces sa mrtve tacke. Sve su to brzi i kratki kursevi koji ne mogu da pokriju sve sto te ceka sutra na nekom poslu. Ali, naucis kako se radi kroz Agile sistem, kako se rasclanjava sve na user storije, gde je tu uloga QA i koji je njihov deo posla. Kako se pise test case i koje varijacije koraka dolaze u obzir (ovde se najvise upotrebljava licni pristup i razvija se vremenom), kako se dize bug, kako se nesto odgovorno pusta dalje kao funkcionalno za implementaciju... Isto ovo moze i online da se nauci po sajtovima specijalizovanim za kurseve, ne mora da se pohadja kod nas. Postoji i literatura.

Mogucnosti za napredovanje zavise od firme. Ima firmi gde moze, a ima i gde bas i ne. Za preko grane ne znam kakve su plate, ali plate kod nas za QA nisu lose. Grinda ima kao i svuda, ne moze se doci lako do napretka. Ima monotonih dana, uzbudljivih, losih gde ce neko da te napenali za nesto, ima svega, kao i u svakom poslu. Sta mislis pod eksploatacijom? Za gaming industriju ne znam, nisam zainteresovan za rad u njoj.

Kod nas apsolutno dominira business software QA. U inostrananstvu, se mozda moze naci i neka alternativna.

Sama QA pozicija zavisi jako i od organizacije firme. Kod mene u firmu QA su delovi dev timova.
Zavisi puno i od samog tima - kod mene su QA punopravni clanovi, sto bas i ne bi mogao reci za sve druge timove.
U nekim slucajevima se i ohrabruje prelazak u developere. Ja "moju" QA-ijicu "teram" i da mi pronadje probleme u samom kodu (kad to ima smisla).

Mozda mozes naci neku placenu praksu?

cak ne mora ni da bude placena. samo idi da radis. to je nebrojeno puta zvucnije na buducim intervjuima od raznih kurseva, i odlicna investicija za buducnost. nebo i zemlja razlika na razgovoru za posao

Ma tek sam na samom početku razmatranja izbora daljeg karijernog puta. Ovo mi je jedna od opcija, razmišljao sam još o devops i UX/I dizajnu.

Pitam za potrebno znanje prvenstveno jer mi je u prethodnom školovanju pre dosta godina programerski skill nije baš išao od ruke pa da znam da li da se upuštam uopšte ili ne. To mi je najveća bojazan realno.

Te 3 opcije su vrlo razlicite i zahtevaju bas razlicit skill set.

Racunaj i da svaka od tih opcija je support i da je teze samostalno krenuti.
Npr progamer uvek moze samostalno da pravi neki soft, a dizajner da dizajnira.
Tester po definiciji, mora da testira neciji soft, devops isto itd.

Za DevOps imas odlicne sertifikate koje neke firme bas cene.

Kako ti je programiranje islo u skoli ne mora da bude pokazatelj. Mozda da prodjes neki dev kurs pre nego sto se odlucis sta ces dalje?

Nemoj da ides na lopovske kurseve ako ne mislis da radis mnogo sam pod jedan.

Qa je kul ako volis to sto podrazumeva. Skroz je ok da ne znas nista, ima firmi koje rade za ozbiljne studije sa crap platama i velikim turnoverom pa obucavaju rado ljude od nule bar za manuelno. Cimaj na pm ako te zanima detaljnije.

Design, jebi ga, ako imas talenta, nauci programe, jeftine su table i udri. To je kul ako hoces da frilensujes. Nadji da te placaju u kriptu da smrdljiva drzava dinara ne vidi i vozi + ne botujes po vegunskim open space firmama :D

Devops je tesko smaranje. Svaki kojeg znam je dev kojeg mrzi/ne zna da pise kod a nema muda da bude sys admin pa levitira u nekom limbu izmedju.

Ovo je sve vrlo plasticno ali sa svakim aspektom sam imao dodira i posto znam ljude koji su cs easy botovi sa vrhunskim platama idi direkt na dev ako mozes da svaris tu "kulturu", ako ne mozes qa je skroz kul i generalno moze da se napreduje iz mog iskustva.

Sent from my Poco F2 Pro using Tapatalk

Sve zavisi, nek bude okvirno slicna lova. Nije devops iznad ili ispod sys admina, vise je skroz na stranu.

Sent from my Poco F2 Pro using Tapatalk

Sys Admin je malo viša pozicija od DevOps i kinta je veća ili slična?

Zavisi od firme do firme i od posla do posla.
I za jedno i drugo mozes biti jako puno placeno, sa razlicitim setom znanja i unutar iste profesije.

Mozes odrzavati inhouse servere, bezbroj usera, kompletnu infrastrukturu.
Sa druge strane, moze biti manja firma, gde odrzavas samo neko osnovno cloud resenje i sl.

DevOps zavisi od projekta do projekta.
Mozes biti zaduzen za deplojment jednog (centralizovanog) monolitnog projekta, a mozes i imati neki distribuirani sistem sa stotinama (ne)zavisnih servisa - orkestracijom itd.

Ali, bolje nemoj birati posao po novcu.
Sve zahteva posvecenost, pogotovo za neku ne juniorsku poziciju.
Treba izdrzati buljiti u monitor 8+h dnevno iz dana u dan... I raditi nesto sto te ne zanima...
A, tu je i pritisak.
Sve nabrojano ima pritisak na svoj nacin.

Zamisli da ti uleti ransomware?
Da skris server sa aplikacijom za bitnog klijenta?
Da ode do krajnjeg korisnika nesto sto ne samo da ne radi, vec i rusi ceo sistem - a da ti to nisi dobro testirao?

Last edited:
Čitao sam od našeg čoveka koji je CTO jedne strane remote kompanije koja zapošljava širom sveta, kaže 4500 bruto je ništa za dobrog DevOpsa u Srbiji. U EU 74k godišnje za bilo koju remote devops poziciju, 85k seniori minimum.

Meni je krajnje neracionalno kao pocetniku bacati se pravo u DevOps vode. Dobar devops zna zabrinjavajuc broj stvari koje se uce godinama i moze biti obeshrabrujuce. Ovo sto je Teoreticar rekao za novac i buljenje u monitor je tako tacno. Prvo ti zakljuci sta bi zaista volio da radis al' onako predano, da crncis po cijeli dan.

Sent from my iPhone using Tapatalk

nista od ovoga u razmatranju nije lako. sve zahteva posvecenost i koncentraciju, plus moze jako da bude dosadno. ako se tek pocinje, ne razmisljati o novcu, jer ko ti obecava kule i gradove od starta, nije ozbiljan poslovno, plus niko nije bogom dan (cast izuzecima). mora da se grinda i da se zasluzi, narocito zbog popularnosti profesija nailaze na svakakve ljude i onda naravno da ce da se dizu kriterijumi

Čitao sam od našeg čoveka koji je CTO jedne strane remote kompanije koja zapošljava širom sveta, kaže 4500 bruto je ništa za dobrog DevOpsa u Srbiji. U EU 74k godišnje za bilo koju remote devops poziciju, 85k seniori minimum.

Šta kaže CTO, kolika je njemu plata? Zašto bi se ograničio na DevOps?

Meni je krajnje neracionalno kao pocetniku bacati se pravo u DevOps vode. Dobar devops zna zabrinjavajuc broj stvari koje se uce godinama i moze biti obeshrabrujuce. Ovo sto je Teoreticar rekao za novac i buljenje u monitor je tako tacno. Prvo ti zakljuci sta bi zaista volio da radis al' onako predano, da crncis po cijeli dan.
Pa i DevOps senior, ili bilo koja pozicija, je počeo od nečega. Ne mislim ja naravno da ću odma da postanem iskusan vuk, ali za recimo 3-5 godina da budem na solidnom nivou znanja.

Da sličnu količinu vremena potrošim na doktorat u nauci, bio bi u gorem položaju, i za platu koja se dobija u bilo kom većem gradu moš da živiš u kanalizaciji otprilike. Naučne pozicije danas su težak grind i prekarijat bez nagrade do neke 45-50. godine kad ti se možda posreći da postaneš redovni/tenure profesor.

Šta kaže CTO, kolika je njemu plata? Zašto bi se ograničio na DevOps?
Ne znam za CTOa, nije obznanio. Drugo pitanje misliš zašto bih se ja ograničio? Pa deluje mi lakše od full developera za šta mislim da je iznad mojih sposobnosti, a ipak je dobro plaćeno.

Stagod da budes hteo da radis, na intervjuu za posao ce te provaliti ako si karijeru izabrao samo zarad brojki, ako nemas entuzijazma prema poslu koji obavljas. Sve od onoga sto si naveo moze biti stabilan i dobro placen posao u srbiji i inostranstvu ali to najvise zavisi od tebe samog. Zato je moj savet da se odlucis za ono sto tebe najvise privlaci, sto te cini najsrecnijim i uzbudjenjijim, samim tim ces biti u prednosti u odnosu na ljude koji su se tome priucili jer ne znaju kud ce dalje u zivotu. Radi na sebi, nemoj cekati da te firma svemu nauci i budi ponosan na svoj rad. Ako budes imao takav attitude neces imati problema da nadjes posao. Ako budes sedeo, prevrtao nosom i cekao od firme da ti sipa znanje u glavu onda neces biti interesantan na trzistu.

Back
Top Bottom