VoivodBG
nerealni elitista
Za Double Fine i Tim Schafer-a, Psychonauts su prva video igra koju si iznedrili 2005 godine, i to kakva video igra!
Sinopsis: Raz mladi akrobata dolazi u Whispering Rock Psychic Summer Camp, da dostigne svoje snove i postane Psychonaut.
Dok se bude upoznavao sa žiteljima kampa, nauči će razne veštine koje će mu pomoći, da se ostvari u toj ulozi i da dokaže svoje potencijal i pride otkrije veliku zaveru.
Sam gameplay je stari provereni 3d platformrski kakve su konzole nekada furale (od Crasha, Spyro, pa čak i Sonic-a i mnogih drugih!) i malo ih jeste uzeo zub vremena što se tiče pokretljivosti glavnog lika, ali ako imate kontroler ili ste se navikli na kombo miša i tastature onda ćete da budete ušuškani.
Ali čoveče, šta je to što me i dalje vuče da prelazim ovu prastaru igru iznova i iznova, a prešao sam je minimum 10 puta, a to po meni dovodi do toga da je klasik, sa manama.
Schafer i njegova ekipa su oduvek pokazali da imaju umeća da naprave igre sa dobrim humorom, ali ono što ih stvarno izdvaja iz mase je maštovit dizajn svetova u kojima se odigravaju.
Sa time što Psychonauts imaju samo jedan svet, koji je u suštini čitav kamp, ali ostatak je u umovima ostalih likova. I verujte mi na reč to je nešto što se mora dožveti!
Iako je grafički igru nagrizao zub vremena, stvarno skidam kapu na hrabrosti i umeću da svaki od umova ima svoj svet koji je preuređen sa šarenolikim gejming mehanikama.
Najzabavniji element su i same moći koje Raz dobija na svojim putešestvijama i koje se mogu iskoristiti na najingenioznije načine da bi se napredovalo unutar igre, ili da biste samo došli do određene kartice ili item-a koji vam treba.
Naglasio bih da igra ima propuštenu priliku sa sakupljanjem stvarčica, oduvek sam mislio da će 100% sakupljanje samih kartica i dotičnih item-a omogućiti kakav dodatni kraj ili barem neke dodatne crteže ili kraj sa epilogom.
Većina tih spomenutih moći koje Raz dobija nisu posle ove igre korišćene u nekim drugim igrama koje su imale sličnu, ili približno osmišljenu postavku, što mi je oduvek bilo čudno jer ako smo nešto videli u poslednjih par decenija, ako ti je gejm mehanika dobra, ukradi i razradi pa šta nam igrači daju.
Ono čemu se uvek radujem u igrama je i sama muzika, odabrali su odličnog kompozitora pod imenom Peter McConnell koji je korišćenjem raznih perkusija i žičanih instrumenata i klavira postigao maksimum i dao OST koji se može slušati i mimo igre, ali je svakako uhvatio te luckaste umove u kojima će da kopate za tragovima.
Ako vam se sve ovo dopada što sam opisao, a igrali ste pređašnje igre na kojima je Tim Schafer radio, a ovu ste nekako zaobišli, vreme je da se koriguje ova greška.
Često se može nabaviti putem GOG-a za stvarno pristupačan iznos i dobro radi na Windows 10 bez nekakvih štucanja.
P.S. Decenijama se već radi na nastavku, koji eto samo što nije izašao za nove generacije konzola, i u koji polažem nade da će nastaviti u dobroj tradiciji koju su započeli te davne 2005.
Last edited:

. Ja nažalost nisam igrao duže od nivo dva, u tom periodu sam bio zasićen platformama.