• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Xseries XONE PC Pentiment

s_hyperion

"savant za igre"
Co-founder
Reaction score
5,186
Ar12qdf.png

Developer: Obsidian Entertainment
Datum izlaska: 15.11.2022.
Žanr: Adventure RPG​

fnHuNTc.png

[ pen • ti • ment ]
a reappearance in a painting of an original drawn or painted element which was painted over by the artist.

hcjZ3S7.jpg

The 16th Century

A period rich in political, social, and economic change, the sixteenth century saw a major push in education among the peasantry. Illuminated manuscripts, once coveted by the wealthy and known for their artistic beauty, slowly became replaced by printing presses which helped to educate the masses. With Martin Luther mass producing and publishing his 95 Theses, he was able to reach many more people than ever before and give a large push to the Protestant Reformation. This push would cause a rift between the Catholic church and the peasants seeking to better themselves which helped reshape the course of Western civilization.​

HZWQlmA.jpg

A Narrative Adventure Most Unexpected

Choose different academic and social backgrounds and meet a colorful cast of characters as you discover the stories and secrets that lie within the small Bavarian town of Tassing and nearby Keirsau Abbey.
In an era of great religious and political change, each decision you make can have a profound impact on the community's future. Find your own way through this turbulent time and see the consequences of your choices play out over generations.​

0cwhy6m.jpg

Art Style & Animation

One of the core goals for Pentiment was to create art and animation that preserved the unique art style of the 16th century. The limited frame animation creates a breathtaking effect with the animation, preserves the art, and makes the characters and environment look like they are paintings and wood block prints that live within the page.

Iako ne očekujem da bude veoma aktivno, mislim da igra zaslužuje temu. Za mene vrlo lepo iznenađenje, pogotovo što ovakve igre gotovo nikada ne igram. Koliko sam skapirao, na istu foru je i Disco Elysium, samo je ovo kraće, pa ako volite tako nešto, pružite igri priliku. Dostupna je na Game Passu.
Pentiment je igra o umetnosti, filozofiji, svrsi života i propuštenim prilikama. Nema nekog "pravog" gameplaya, već se samo šetate po gradiću i opatiji, pričate sa narodom, i povremeno odradite neku jednostavnu zagonetku.
Ono po čemu se najviše izdvaja su art style, i odlična priča i likovi. Tassing je baš živo mesto, svaki član zajednice je zanimljiv i ima dosta toga da kaže, i tokom igre se možete dobro upoznati sa njima i njihovim životom. U svakoj konverzaciji imate nekoliko izbora, neki zavise i od obrazovanja i hobija koje ste izabrali za Andreasa i oni mogu više ili manje da utiču na vaš odnos sa likom ili dalji razvoj događaja. Bitan savet koji mogu da dam je da ako je neki od ponuđenih izbora specifičan za background koji ste izabrali, to ne znači da je uvek i najbolji izbor 😄
Igra kreće malo sporije, ali kod prvog ubistva počinje da hvata zalet i do kraja drži pažnju.

Last edited:
Sve se ređe dešava da mi igre ostavljaju jak utisak, i da pošto ih završim i dalje nastavim da razmišljam o njima i čitavom iskustvu.

Pentiment ima najoguljeniji i najbazičniji način igranja, uglavnom klikćete i sakupljate predmete i razgovarate sa ljudima. Dijalog ima nešto slično kao što je primenjeno u Disco Elysium, ali je daleko jednostavnije. Uvek je dobra ona krilatica vidiš drugog da to najbolje uradi, pokušaj i ti, samo ga pojednostavi maksimalno.

E pošto to deluje kao da nema nikakve igrivosti i možda će nekome zvučati dosadnjikavo, ima strašno da se zajebe ako preskoči jedno od bogatijih i ljudskih naratrivnih iskustava, jer ipak igre mogu da imaju nekakve teme koje se tiču i stvarnih života i da postoji težina o životu glavnog lika i malog mesta u kojem se našao. Nije sve u dobru i zlu, nekada život piše najbolje drame kada su sive.

Kao i u raznim serijama i filmovima, pa čak i igre cvetaju kada napravite dovoljno uverljiv i živahan svet, i ispunite ga raznim žiteljima koji se osećaju da su od "krvi i mesa", čak iako su animirani u jako interesantnom stilu koji podseća na freske i razne vitražne radove iz katoličkih crkvi.

Druga bitna stavka je ambijent i atmosfera, Pentiment pliva u svemu tome, jeste malo modernizovan govor likova i koriste se reči koje su bliže današnjim generacijama, ali često kroz način isporuke dijaloga, koji se svodi na to da u raznim kaligrafskim stilovima možete da dobijete dosta informacija o osobi sa kojom razgovarate. Iako je budžet zasigurno bio problem, nekako mi je hrabro da su se odlučili da ne bude nikakvog glasovnog dijaloga. Tu bih ponovo napravio poređenje sa inicijalnom verzijom DE, gde je većina teksta i naracije bila bez ikakvog dijaloga i dalo je unikatno iskustvo da se osetite kao da se sve to odigrava u vašim glavama i da zaista možete da se nađete u cipelama lika kojeg vodite.

Mesto u kojem se sve odigrava sadrži opatiju, malo seoce i par napuštenih rimskih lokaliteta, i sasvim je dovoljno samosadržano da vam dočara nekadašnji život tih ljudi koji su tu živeli.

Kao i u svakom pokušaju CRPG, imaćete izbore da izaberete određene stavke da bi vaš lik imao znanje, i u šta se razume, i donekle to čini igru zabavnom, ali to nije glavni adut. Glavni aduti su svi žitelji i kako se ophodite sa njima i na kraju kada završite igru, kako sve to možete protumačiti.
Pošto je vaš glavni lik slikar koji je trenutno na usavršavanju, imaćete razne načine sa kime želite da se upoznate, podelite hranu, po meni jako bitan aspekt koji su prikazalii, jer kako je bolje nekoga upoznati nego tokom razgovora za doručkom, ručkom ili večerom?

Kraj je savršen. Maltene me je sam kraj podsetio na legendarnog Andreja Rubljova, jer vi ste svedok života svih tih ljudi i vi birate kako ćete ih prikazati na kraju istorije kada svi nestanu i budu izgubljeni u hodnicima vremena. Volim kada autori umeju da budu tako poetični. Ovo je mala igra koja je uradila dosta, i zbog toga zna se za hrabrost, ljubav i trud koji se vidi izdaleka. 10-10.

Back
Top Bottom