• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS5 Xseries PS4 XONE Switch PC Outer Wilds

Yuka Sakazaki

Princess of Princess Champion
Co-founder
Administrator
Moderator
Reaction score
10,799
”The future depends on the past, even if we don’t get to see it.”

1773567422609.webp

Developer: Mobius Digital
Izdavač: Annapurna Interactive
Žanr: Indi avantura
Datum izlaska: 28. maj 2019.​

Outer Wilds​

Pređoh igru po drugi put nakon nekih pet godina, pa odlučih da je vreme da imamo thread za jednu od najboljih igara ikada. Ako niste čuli za igru, i ako ne znate mnogo o njoj, savetujem da tako ostane. Nemojte gledati ni trailer, mislim da je u ovoj igri najbolje sve iskusiti. Prvi put kada sam igrao igru nisam znao ništa o njoj, bukvalno. Nisam video ni jedan trailer, nisam čitao o njoj, video sam da je mnogi hvale i video sam samo sliku koju sam okačio iznad. Ne bih ni da pričam o glavnom gameplay loopu.

Malo je reći da sam bio oduševljen. Igra počinje malko sporo. Upoznaje vas sa likovima i bitnim mehanikama u igri (neke stvari čak ni ne kapirate da vas igra uči, ta spoznaja dolazi kasnije). Ubrzo ulazite u svoju svemirsku letelicu, polećete, a onda vidite svemir oko vas. Ne bih da kažem ni reč o priči, niti da otkrivam mnogo o igri, a ne mogu ni reći da sam sve najbolje razumeo (verovatno nisam). Smatram da je igra divna. Jedna od onih igara (možda i jedina) kojoj iskreno mogu dati 10/10, bez obzira na sitne frustracije u određenim momentima u igri.

1773569442234.webp

Vi ste pilot koji otkriva ruševine drevne civilizacije i pokušava da skapira šta povezuje... sve u igri. U početku deluje kao da lutate bez nekog cilja, ali ubrzo sve dobija smisao... pa onda ponovo postaje jako zbunjujuće, potom opet mislite da ste sve skapirali, ali vas igra ponovo iznenadi. Kroz celu igru sam imao osećaj da konstantno napredujem. Uvek se osećam kao da učim nešto novo i dobijam novi delić ogromne slagalice u kojoj svaki detalj, pa i onaj koji deluje totalno nepovezano, na kraju pronalazi svoje mesto u priči. Prvih par sati igra deluje ogromno, što može da odbije, ali igra je zapravo veoma... kompaktna. Nema mnogo praznog prostora koji ničemu ne služi, nema mnogo momenata u kojima besciljno lutate.

Outer Wilds je jedna od onih igara u kojima se povremeno osećate kao genije. Mnogi problemi deluju nerešivo, ali igra vam na odličan način ponudi rešenje za sve, na vama je samo da složite Rubikovu kocku koju je neko razbio maljem i bacio u jezero. Igra je veoma otvorena, što može biti i mana, ali kada se uhodate, postaje daleko lakše rešavati probleme jedan po jedan. Igra ima zbunjujućih momenata, pogotovo ako neke stvari otkrijete pre nekih drugih. Lako se možete zaglaviti i udarati glavom u zid, ali u tim momentima je bitno opustiti se, otići negde drugo i istraživati. Može se desiti da nešto rešite bez da skapirate kako ste došli do rešenja, stoga savetujem da se sve dobro pročita, kao i konstantno korišćenje ship loga.

Igra ume biti poprilično napeta, ponekad i blago frustrirajuća proklete ribe , ali taj osećaj nikada ne traje dugo, a na kraju uvek dobijete nagradu. Kontrole u početku mogu delovati čudno, ali kada se naviknete, osećaj kretanja je odličan.
Grafika nije ništa specijalno, ali povremeno svetlosni efekti izgledaju prelepo. Artstyle mi je legao skoro odmah, iako mi je na prvi pogled delovao veoma odbojno. Muzika ume biti odlična i neke pesme mi je drago čuti.

Ne bih dalje da davim, ovo je jedna od onih igara koje spomenem u "igre su umetnost" pričama. Najiskrenije preporuke, pod uslovom da vam YT shorts, reels i slično nisu totalno ujebali mozak.

10/10

Ne gledati screenshotove ako niste igrali igru, svi su spoileri!

Poslednja prilika da ne spoil-ujete igru - bukvalno pokazujem kraj igre!

1773569744599.webp
1773569769836.webp
1773569787943.webp
1773569807875.webp
1773569828680.webp
1773569870478.webp
1773569894046.webp
1773569909229.webp
1773569923418.webp
1773569943905.webp
1773570003897.webp
1773570055195.webp

Last edited:
Ova igra je kod mene izazvala ista osećanja kakva si i ti imao dok si je igrao. Pokušao sam da nadjem negde ne internetu i arhivama moju staru temu sa emuglx, ali nažalost, toga više nema.

Nema sada preterane potrebe pokušati da pišem prisećajući se, ali igra je maestralna. Sem kontrola naravno, a i to samo u početku može biti problem 😁

🪕🥁🪈🪗

Last edited:
Back
Top Bottom