Osim pominjanja glupave mantre " '83 market crash ", koji se samo desio u USA/North America gde Ameri umisljaju da ostatak sveta ne postoji, pristojan dokumentarac.
Обожавам емулаторе за Xbox Classic, имају врло специфичан шмек и дају боље боје и чак приказ него они на Wii-ју на примјер, иако понекад нису толико компатибилни али то је ријеткост баш. Наравно, играм само на CRT тв-у, у свим случајевима користим RGB SCART каблове и након што сам видио како PC Engine игре изгледају на њему, одлијепио сам, морао сам да се потрудим да покренем и CD издања за њега. Имао сам већ пар сјајних PCE CD игара на харду али Rondo of Blood је био јапанска верзија, а има одавно фан превод. Данас сам провео неких сат времена едукујући се и конвертујући музику, садржај и називе фајлова у формат сварљив труњавом али фантастичном Mednafen X PCE и voila, ово 16-наестобитно ремек-дјело је спремно за слободне дане! Јапан 80-их и 90-их удара на посебан начин.
Обожавам емулаторе за Xbox Classic, имају врло специфичан шмек и дају боље боје и чак приказ него они на Wii-ју на примјер, иако понекад нису толико компатибилни али то је ријеткост баш. Наравно, играм само на CRT тв-у, у свим случајевима користим RGB SCART каблове и након што сам видио како PC Engine игре изгледају на њему, одлијепио сам, морао сам да се потрудим да покренем и CD издања за њега. Имао сам већ пар сјајних PCE CD игара на харду али Rondo of Blood је био јапанска верзија, а има одавно фан превод. Данас сам провео неких сат времена едукујући се и конвертујући музику, садржај и називе фајлова у формат сварљив труњавом али фантастичном Mednafen X PCE и voila, ово 16-наестобитно ремек-дјело је спремно за слободне дане! Јапан 80-их и 90-их удара на посебан начин.
Више је корака, има детаља који се требају испоштовати.
-Сви називи морају да буду што је краћи, до 8 карактера и без размака. На примјер drac сам узео за Castlevania: RoB. То важи и за фолдер од игре, узео сам назив Akumajou.
-Фајлови који носе податке од саме игре се остављају у bin/iso формату док се звучни фајлови конвертују у mp3/wav. Колико сам видио код PCE CD игара то су најчешће track-ови на почетку и крају. У случају Дракуле, 1, 2, 22.
-Звучни фајлови (код Дракуле 3-21) се, како рекох морају конвертовати у формат који Xbox Classic препознаје и који такође лако репродукује, јер постоје различити нивои захтјевности за његов Pentium 3 процесор.
-Користио сам Audacity, File > Import > Raw Data (мора тако јер .bin није аудио фајл за Audacity) са овим параметрима:
Значи Encoding: Signed 16 bit PCM
Byte order: Little-endian
Два канала за Stereo звук обавезно.
Sample rate: 44100 Hz
-Онда идеш File > Export Audio са овим селекцијама:
-Format: MP3
-Stereo
-Rate 44100 Hz
-Bit rate mode: Constant (Ово је битно за процесор Xbox Classic-a)
-Quality 192kbps
-Ако нађете начин да одрадите све аудио фајлове из цуга, било би добро. Вјероватно има, покушао сам али није ишло вјероватно јер сам глуп па сам одрадио један по један.
-Када то све завршиш, онда мораш да текстуално едитујеш садржај .cue фајла. У овом случају drac.cue
-Он је кључан да 'повуче' све остало иначе Mednafen неће видјети оно што треба.
-Главни дио је овом формату: FILE "drac.bin" BINARY за сваки фајл из фолдера.
-Што ће рећи да садржај фајла треба да изгледа овако:
FILE "drac01.bin" BINARY
TRACK 1 AUDIO
INDEX 01 00:00:00
FILE "drac02.bin" BINARY
TRACK 2 MODE1/2048
PREGAP 00:03:00
FILE "drac03.mp3" BINARY
TRACK 3 AUDIO
PREGAP 00:02:00
FILE "drac04.mp3" BINARY
TRACK 4 AUDIO
FILE "drac05.mp3" BINARY
TRACK 5 AUDIO
FILE "drac06.mp3" BINARY
TRACK 6 AUDIO
FILE "drac07.mp3" BINARY
TRACK 7 AUDIO
FILE "drac08.mp3" BINARY
TRACK 8 AUDIO
FILE "drac09.mp3" BINARY
TRACK 9 AUDIO
FILE "drac10.mp3" BINARY
TRACK 10 AUDIO
FILE "drac11.mp3" BINARY
TRACK 11 AUDIO
FILE "drac12.mp3" BINARY
TRACK 12 AUDIO
FILE "drac13.mp3" BINARY
TRACK 13 AUDIO
FILE "drac14.mp3" BINARY
TRACK 14 AUDIO
FILE "drac15.mp3" BINARY
TRACK 15 AUDIO
FILE "drac16.mp3" BINARY
TRACK 16 AUDIO
FILE "drac17.mp3" BINARY
TRACK 17 AUDIO
FILE "drac18.mp3" BINARY
TRACK 18 AUDIO
FILE "drac19.mp3" BINARY
TRACK 19 AUDIO
FILE "drac20.mp3" BINARY
TRACK 20 AUDIO
FILE "drac21.mp3" BINARY
TRACK 21 AUDIO
FILE "drac22.bin" BINARY
TRACK 22 MODE1/2048
PREGAP 00:03:00
Када то збомбаш, пребациш фолдер са игром у фолдер за PCE CD игре на Xbox Classic-у и у емулатору покренеш .cue фајл. Ето га.
Пошто је процедура пипава, ако хоћеш могу да ти окачим своју копију, тренутно имам само Дракулу али следеће радим YS Book I & II.
Уз напомену да нисам истестирао довољно дуго међутим оно што сам видио ради како треба.
Неки препоручују да се користи .wav формат са којим нема грешке и који задржава комплетан звучни запис. Остале це-де игре код мене су управо у .mp3 формату и све ради како треба. Такође се штеди вишеструко на простору, јер mp3 креше све што људско ухо не чује.
Пошто је тематика дубиозна не заборавите да је ово само за Xbox Classic. Модерни емулатори би ово прождрнули без потребе за икаквом корекцијом.
Ма ово није за свакога, ја сам доста опсесиван око детаља и квалитета приказа па радим свашта да то постигнем. Али и резултати су за избит' из ципела, људи се забезекну обично када виде моје сетапе уживо, не може камера то да пренесе никако. Мислим да би и највећег Fortnite дегена превео у ретро гејминг када би ово видио, хаха.
Још да додам да се обавезно flicker filter у самом дешборду конзоле подеси на 0 и искључи soften image. То се онда мора аплицирати и на игре (на другом је мјесту опција у xbmc4gamers) јер дешборд тумачи емулаторе као апликације тј. игре.
Фурам и Wii са RGB SCART каблом, официјелним од Nintenda. Резултати су сјајни, компатибилност још већа јер је сцена модернија (мене су на Xbox прцкале SEGA CD игре и Final Fantasy VI за SNES, мада се вјероватно и ту могу средити ствари), нема шта, изгледа одлично. Да не умањујем, изгледа фантастично.
...али не на нивоу Xbox Classic емулатора, поготово ако имаш службени Advanced Scart кабл од Microsofta и квалитетан CRT.
Распон боја и његов Point Filtering филтер у емулацији су чудо.
Исто, његови емулатори попут MekaX за Master System имају неке могућности које нигдје друго нисам видио, на примјер да приказују те игре без letterbox-а (као што је и на оригиналном хардверу, поготово у Европи), што на примјер Genesis GX емулатор на Wii-ју не може да изведе, осим да ручно промјениш размјеру али онда се јавља проблем са таласањем приликом скроловања екрана јер се приказ не "апдејтује" са оригиналним скалирање екрана. То нигдје друго нисам видио, сјајно. Ако ти се буде дало, пробај неку Master System игру на Wii-ју у том емулатору што користиш, баш да видим да ли ће бити black bars.
Ма ово није за свакога, ја сам доста опсесиван око детаља и квалитета приказа па радим свашта да то постигнем. Али и резултати су за избит' из ципела, људи се забезекну обично када виде моје сетапе уживо, не може камера то да пренесе никако. Мислим да би и највећег Fortnite дегена превео у ретро гејминг када би ово видио, хаха.
Још да додам да се обавезно flicker filter у самом дешборду конзоле подеси на 0 и искључи soften image. То се онда мора аплицирати и на игре (на другом је мјесту опција у xbmc4gamers) јер дешборд тумачи емулаторе као апликације тј. игре.
Фурам и Wii са RGB SCART каблом, официјелним од Nintenda. Резултати су сјајни, компатибилност још већа јер је сцена модернија (мене су на Xbox прцкале SEGA CD игре и Final Fantasy VI за SNES, мада се вјероватно и ту могу средити ствари), нема шта, изгледа одлично. Да не умањујем, изгледа фантастично.
...али не на нивоу Xbox Classic емулатора, поготово ако имаш службени Advanced Scart кабл од Microsofta и квалитетан CRT.
Распон боја и његов Point Filtering филтер у емулацији су чудо.
Исто, његови емулатори попут MekaX за Master System имају неке могућности које нигдје друго нисам видио, на примјер да приказују те игре без letterbox-а (као што је и на оригиналном хардверу, поготово у Европи), што на примјер Genesis GX емулатор на Wii-ју не може да изведе, осим да ручно промјениш размјеру али онда се јавља проблем са таласањем приликом скроловања екрана јер се приказ не "апдејтује" са оригиналним скалирање екрана. То нигдје друго нисам видио, сјајно. Ако ти се буде дало, пробај неку Master System игру на Wii-ју у том емулатору што користиш, баш да видим да ли ће бити black bars.
A cek, koja je tebi output rezolucija podesena kad koristis SCART kabl? 480i? Ne znam za ovaj letterboxing tacno na sta mislis(ne znam uopste kako izgleda slika od Wii-ja sa letterboxom i od Xbox-a bez). Mozda Xbox ubacuje crne linije izmedju linija pixela umesto da budu oko ekrana.
Имам мало антиклимактичну информацију након све јебатање што сам прошао, примјетио сам да се звучни фајлови не заустављају како треба. На примјер Stage Clear екран треба да заустави позадинску музику и само он свој онај џингл да одсвира али музика пичи и даље. Исто и када се кликне Run на стартном екрану, треба музика да утули али овде настави да пичи.
То је и са mp3 форматом и са wav уз неке додатне проблеме у потоњем, попут престанка музике када се рестартује ниво (погибија).
Е сада, могло би се то вјероватно намјестити уз довољно чачкања али то је већ превише комплексности да се зајебавам, а и једе вријеме.
Све оно што сам рекао о визуелном приказу остаје и картичне игре (бијеше се HUE зове стандард за PC Engine/Turbografx-16?) иду без проблема али CD игре зезају, само са звуком. Интересантно је да сам и са SEGA CD играма имао проблем, емулација CD система на оригналном Xbox је донекле грбав терен. Можда се распитам на специјализованом форуму неком, некад.
Пребацио сам се на Wii и после мало жонглирања успједох намјестити врло чисту слику у Mednafen-у, емулира звук савршено и у високом квалитету репродукције.
Хоризонталне црне траке су нормалне за Мастер Систем игре у Европи. Мислим да су у Америци игре ишле у fullscreen осим када је игра дизајнирана да има ограничен играјући прозор, због захтјевности. Нисам сигуран потпуно али на више мјеста сам видио US верзије да иду преко читавог тв-а док европске верзије имају црне траке. Нешто слично је постојало и на NES-у али је другачије ријешено, да ли кроз неки зум или неки трик.
Не знам тачно али је ријешено маестрално, нашли су начин да испуне читав екран без губитка размјере и без артефакта код скроловања. MekaX је екстензија Meka емулатора са PC-ја тог времена. Каснији емулатори на новијим платформама то немају, љољ.
Имам мало антиклимактичну информацију након све јебатање што сам прошао, примјетио сам да се звучни фајлови не заустављају како треба. На примјер Stage Clear екран треба да заустави позадинску музику и само он свој онај џингл да одсвира али музика пичи и даље. Исто и када се кликне Run на стартном екрану, треба музика да утули али овде настави да пичи.
То је и са mp3 форматом и са wav уз неке додатне проблеме у потоњем, попут престанка музике када се рестартује ниво (погибија).
Е сада, могло би се то вјероватно намјестити уз довољно чачкања али то је већ превише комплексности да се зајебавам, а и једе вријеме.
Све оно што сам рекао о визуелном приказу остаје и картичне игре (бијеше се HUE зове стандард за PC Engine/Turbografx-16?) иду без проблема али CD игре зезају, само са звуком. Интересантно је да сам и са SEGA CD играма имао проблем, емулација CD система на оригналном Xbox је донекле грбав терен. Можда се распитам на специјализованом форуму неком, некад.
Пребацио сам се на Wii и после мало жонглирања успједох намјестити врло чисту слику у Mednafen-у, емулира звук савршено и у високом квалитету репродукције.
Да, 480i, мислим да на већини европских CRT-ова и не може нешто више. За ову намјену сасвим довољно.
Хоризонталне црне траке су нормалне за Мастер Систем игре у Европи. Мислим да су у Америци игре ишле у fullscreen осим када је игра дизајнирана да има ограничен играјући прозор, због захтјевности. Нисам сигуран потпуно али на више мјеста сам видио US верзије да иду преко читавог тв-а док европске верзије имају црне траке. Нешто слично је постојало и на NES-у али је другачије ријешено, да ли кроз неки зум или неки трик.
Не знам тачно али је ријешено маестрално, нашли су начин да испуне читав екран без губитка размјере и без артефакта код скроловања. MekaX је екстензија Meka емулатора са PC-ја тог времена. Каснији емулатори на новијим платформама то немају, љољ.
Aha, sad kapiram za crne trake. Zato sto PAL ima vecu rezoluciju, oni se nisu trudili da to iskoriste, vec su prosto udarali crne trake za visak vertikalnog prostora. Zar ne mozes da na tvom TV-u povecas overscan i tako preko TV-a "pojedes" crni okvir oko slike?
Ja imam americki Hi-Scan trinitron sa DVI portom, tako da moram da pazim koje mu rezolucije i kako saljem inace on skalira sliku, a kako je kolo sa skaliranje iz ranih 2000-ih logicno da to ne radi bas najbolje. U sustini to zongliranje mi malo i ubija zelju za igranjem jer nikako da nadjem vremena da sve podesim kako valja.
И ја имам енергије да подешавам, тражим што боље резултате али када видим да баш почиње да се компликује онда баталим или пробам нешто сасвим друго, други емулатор, другу конзолу.
Одлична је Castlevania, немртви витез са отфикареном главом ми је задавао доста проблема али скењах га напокон. Врло је игрива и поштена, нигдје оних фрустрација са NES-а.
То је занимљиво, како се често Super Castlevania IV узима као главни носилац серијала у шеснаестобитној ери, која је мени била онако доста просјечна, као омаж оригиналној трилогији (нећемо помињати заборављени Chronicles са PS1). Са друге стране Bloodlines (New Generation) са Мега Драјва ми је био много иновативнији, бржи, занимљивији, свјежији. А тек ова красота, значи најбоља итерација из класичног серијала и достојан увод у ремек-дјело које је услиједило.
This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.