• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS5 Xseries Switch PC Mouthwashing

Yuka Sakazaki

Princess of Princess Champion
Co-founder
Administrator
Moderator
Reaction score
10,338
"I hope this hurts"

1757500262942.webp

Developer: Wrong Organ
Izdavač: Fangamer, Critical Reflex
Žanr: Indie horor avantura
Datum izlaska: 26. Septembar 2024.​

Mouthwashing​

Mouthwashing je psihološka horor igra u kojoj vodite dva lika: kapetana svemirske letelice i kopilota iste letelice. Radnja je ispričana nelinearno, ali nije preterano zbunjujuće. Osnovna premisa je prosta, sranja se dešavaju u svemirskom brodu koji prevozi teret. Posadu čini pet ljudi: kapetan, kopilot, medicinska sestra, mehaničar i njegov stažista. Svi imaju određenu ulogu u priči i svako od njih mi se dopao na svoj način, čak i najgori, užasan lik koji pokazuje sebičluk i narcisoidne crte ličnosti.
Sama igra je manje-više walking simulator, ali ne skroz. Ima više interaktivnosti nego, recimo, Machine for Pigs, ali su tu negde. Srećom, igru je moguće preći za 3 sata i manje, što je, po meni, taman da se prenese zanimljiva i tužna priča.

1757501720410.webp

Kao što se vidi po skrinšotovima, grafika neodoljivo podseća na PlayStation 1 igre, što je odlično za ovakav tip igre jer daje pomalo uncanny valley osećaj. Naravno, pošto igramo na modernom hardveru, nema onog klasičnog PS1 poskakivanja tekstura, ali nije kao da mi je to falilo. Dizajn likova mi se dopao, izgledaju malčice čudno, pogotovo njihove oči, ali to doprinosi tmurnoj atmosferi.
Zvukovi u igri su pun pogodak. Preporučujem igranje sa slušalicama, čisto da se bolje iskuse horor i klaustrofobija. Dopada mi se zvuk koraka likova koje vodite, otvaranja vrata svemirskog broda, kao i razni zvukovi koje čujete u pozadini, negde u daljini, koji pozitivno utiču na atmosferu i osećaj nelagode. Muzike nema mnogo, prisutna je kada je potrebna i u tim momentima je kao melem za uši, čak i kada vas čini napetim i uplašenim.

1757503296446.webp

Spomenuh na početku da priča nije ispričana linearno, što ne znači da je sama igra nelinearna. Igra je, ako se ne varam, poprilično linearna. Nisam primetio da ima nekih odluka koje bi mogle uticati na to. No, što se priče tiče, svodi se na događaje pre katastrofe koja je zadesila svemirsku letelicu, kao i na događaje nakon katastrofe. Na prvi pogled može da deluje kao da je teško skapirati priču i povezati događaje, ali nije, skidam kapu developerima na tome. Mogli su da budu pretenciozni, ali smatram da nisu. Priču povremeno prekidaju sekvence koje podsećaju na snove, tj. noćne more, pomalo me podsetilo na Mulholland Drive. Često je prisutan osećaj nečega natprirodnog, stranog, obeshrabrujućeg i uznemirujućeg. Sami dijalozi imaju određenu notu bizarnosti. Ne često, ali taman dovoljno da vas natera da bolje razmislite o situaciji u kojoj se nalazite, kao i o samim događajima u igri.

Priča je poprilično tmurna i depresivna. Jedan od likova kojeg vodite je totalno govno od čoveka. Ne bih puno da spoil-ujem, pa ću se tu zaustaviti, ali postupci tog lika i način na koji reaguje na njih su me zgrozili. Jako mi se dopada što je igra uspela da me natera da osetim to, retkost je videti tako nešto u igrama. Taj nedostatak empatije kao i samokritike se retko viđa.

1757504038258.webp

Igra povremeno pokušava da razbije monotoniju walking simulatora tako što vas stavi u nekakve survival horror momente koji umeju da frustriraju. Ne preterano, ali taman dovoljno da poželite da se vratite natrag u šetnju hodnicima i interakciju s kolegama. Srećom, ti momenti ne traju dugo, a i uveren sam da su namerno ubačeni kako bi preneli određene poruke, pa ne zameram mnogo. Ti momenti su nadrealni i bizarni, te mi zbog toga nije preterano smetalo što moram da ih iskusim, iako mislim da nisam najbolje razumeo kako da ih pređem (u jednom od tih momenata sam se osećao kao da sam se izvukao samo jer sam imao sreće).
Mouthwashing nema problema sa jump scare-ovima, nema ih puno i pojedini nisu predvidivi, a i pozitivno doprinose atmosferi, pa zbog toga ne zameram igri.

1757504487437.webp

Ovo je prava igra za tmurne večeri. Teška i tmurna priča, zanimljivi likovi, bizarne scene, klaustrofobična atmosfera propraćena odličnim zvukovima, neopipljiv osećaj jeze, kao i zanimljiv artstyle su me naterali da uživam u Mouthwashing.
"I have to believe our worst moments don't make us monsters."

1757504876365.webp

9/10

Odigrao sam ovo pre par meseci. Super i sumorna igra nekako al bas ima tu neku svoju atmosferu plus sa tom lowres grafikom. I taj lik sa zavojima (kao Sanitarium :D), sto mu kao jedva nesto pomazes a on tamo u agoniji vristi dok picis po letelici...trip skroz igra.

Auf, taj u zavojima... momenti kada ga kljukas pilulama su uzas, a onda onaj deo kada ga hranis delovima njegove noge... zajebi. Uzas. Taj trip da ne kontrolises svoje telo i da si prepusten na milost drugih je hororcina.

Back
Top Bottom