• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

MotoGP

s_hyperion

"savant za igre"
Co-founder
Reaction score
5,245
o0NbXTI.png

Sezona počinje u nedelju, pa sam rešio da probam da bar malo zainteresujem narod za ovo :)

MotoGP je najprestižniji šampionat motociklističkih trka na svetu i trenutno jedan od najzanimljivijih šampionata uopšte u moto sportu. Po trenutnoj regulaciji, koriste se 1000cc mašine sa 250+hp koje na pravcima lako dostižu brzine preko 350km/h. Trke traju u proseku oko 45 minuta, sprint, bez menjanja guma ili točenja goriva (sem kada su promenljivi vremenski uslovi, kada vozači u boksu uzimaju drugi motocikl sa odgovarajućim gumama).
Sportom generalno vladaju Honda i Yamaha, ali poslednjih godina su Ducati i Suzuki vrlo kompetitivni. Iako snaga motora igra ulogu, veština vozača utiče mnogo više nego u nekim drugim sportovima, tako da je prošle godine vozač Suzukija bio šampion, a Ducati pobedio u takmičenju konstruktora. Osim toga, ne treba otpisati ni satelitske timove koji trenutno imaju vrlo talentovane vozače. Sve ovo rezultuje vrlo napetim i neizvesnim trkama gde se može desiti da se 6-7 vozača konstantno bori za pobedu, nebitno za koji tim voze, i da na kraju sezone vidimo i do 10 različitih pobednika. Na kraju, konstantnost je ipak najvažnija, i obično se par vozača izdvoje kao najbolji u toj sezoni.

Timovi i vozači za sezonu 2021:
veoK6wv.jpg

Ono što zovemo glavnim fabričkim timovima su Repsol Honda, Ducati Lenovo, Monster Yamaha i Suzuki Ecstar, i oni generalno imaju najviše šanse za pobedu. Međutim, Pramac Racing (Ducati), LCR Honda i Petronas Yamaha imaju praktično iste motocikle kao i fabrički, i iako generalno imaju manji budžet i ekipu, uvek mogu da budu konkurentni. Avintia koristi prošlogodišnji Ducati koji je i dalje vrlo brz. I, na kraju, tu su Red Bull KTM (fabrički), Tech 3 KTM i Aprillia koji za sada ipak ne mogu da pucaju visoko jer su relativno mladi timovi, ali tu i tamo mogu da iznenade. KTM npr. ima iznenađujuće veliku maksimalnu brzinu i prošle godine su uspeli da dođu do prve pobede.
Po mom mišljenju, Ducati trenutno ima najbolji motocikl. Oduvek su imali najveću maksimalnu brzinu, ali su u poslednje vreme konačno postali dobri i u ostalim aspektima i generalno upravljiviji, tako da više ne moraš da budeš natčovek poput Kejsija Stonera da pobediš na njemu. Honda ne zaostaje mnogo, ali izgleda da samo Marquez ume da iskoristi njen potencijal. Yamaha poslednjih godina kuburi, pogotovo kada je brzina u pitanju, imali su problema i sa menjačem, ali će možda ova godina konačno biti prekretnica.

kegF7XO.png

Što se tiče vozača, sledeći uvek mogu da se bore za pobedu. Prvih šest mislim da ima šanse za titulu.

(93) Marc Marquez - Verovatno najbolji vozač u šampionatu, pretenduje da postane i najbolji vozač svih vremena. Trenutno ima 6 titula (2013, 2014, 2016, 2017, 2018 i 2019) i želi da stigne bar Valentina Rossija koji ima najviše titula u modernoj istoriji, 7, ali ni Agostini sa 8 nije daleko. Pakleno brz, ima divljački stil vožnje sa dosta proklizavanja, koji je verovatno i potreban da bi se zauzdala njegova Honda, ali je i luda glava pa se neretko dešava da jureći najbolji prolaz padne tokom treninga ili trke, ili izazove neki incident. Gotovo celu prošlu sezonu je propustio zbog ozbiljne povrede ruke koju je zaradio nakon pada u prvoj trci prošle sezoneu Jerezu, a propustiće i prve dve trke u ovoj sezoni.

(36) Johan Mir - Nakon haosa prošle sezone i izostanka Marqueza izdvojio se kao najkonstantniji i prvi je vozač Suzukija koji je od 2000. uspeo da postane postane šampion. Jedan je od najmlađih vozača na gridu i želeće da potvrdi da prošle sezone nije slučajno osvojio titulu.

(20) Fabio Quartararo - Trenutno najmlađi vozač u šampionatu, imao je jak finiš u sezoni 2019. kada je konstantno vodio borbe za pobedu sa Marquezom, a prošlu sezonu je započeo sa dve pobede. Ipak, nakon toga je popustio i ušao u seriju loših rezultata, mada je uspeo da zabeleži još jednu pobedu. Ove sezone je dobio šansu na fabričkoj Yamahi.

(21) Franco Morbidelli - Trenutni Rossijev kolega, čak je prošao i kroz njegovu akademiju. Odličan vozač, prošlu sezone je imao 3 pobede i završio drugi u šampionatu.

(12) Maverick Vinales - Moram da ga pomenem, prosto zato što je uvek tu negde, ali nikako da se izdvoji. Imao je dobre rezultate na, u to vreme relativno slabom Suzukiju, i dobro je počeo na Yamahi, bio je smatran materijalom za šampiona, ali se nakon toga izgubio. Delimično je to i zbog problema sa Yamahom, ali IMO, lik je najveće razočarenje poslednjih godina, pogubi se čim ga neko ugrozi na stazi, i smatram da prosto nema mentalitet da postane nešto više.

(46) Valentino Rossi - THE GOAT. Sa 42 godine i dalje vozi, ali je poslednju stvarnu šansu za titulu imao 2016. Ne kompletno svojom krivicom jer je fabrička Yamaha poslednjih godina u kanalu. Definitivno više nije konstantan, ali i dalje ume da pokaže dobru vožnju, pogotovo u duelima. Tokom vikenda često podbaci tokom treninga i u kvalifikacijama, ali ga u nedelju nikada ne treba otpisati. Ove godine prvi put posle 20 godina ne vozi u fabričkom timu, ali to ne mora da znači mnogo s obzirom da su prošle godine vozači Petronas Yamahe redovno beležili bolje rezultate od fabričke. Ako bude konstantan, nikad se ne zna.

(43) Jack Miller - Beležio solidne rezultate tokom prethodne sezone i dobio je šansu na fabričkom Ducatiju. Tokom testa je zabeležio i najbolje vreme ikada na Losailu.

(44) Pol Espargaro - Prošle sezone je bio solidan, ove godine vozi fabričku Hondu, na kojoj bi mogao da zabeleži svoju prvu pobedu.

(5) Johann Zarco - Još jedan divljak, vrlo je brz i može da se nosi sa najboljima, ali nije dovoljno konstantan. Povremeno i sklon incidentima. Ima dve titule u Moto2 kategoriji, ali mu ovde ne ide tako dobro. Još uvek čeka svoju prvu pobedu.

(9) Danilo Petrucci - Od njega u stvari ne očekujem mnogo. Umeo je da pobeđuje na Ducatiju, ali sada vozi za KTM. Može da iznenadi.

Zapaženi izostanci ove godine su Andrea Dovizioso i Cal Crutchlow. Dovizioso je ove sezone rešio da napravi pauzu. Prethodnih godina je umeo da ugrozi Marqueza, često i da ga nadmudri, ali nije mogao da napravi nešto više. Crutchlow je bio solidan vozač sa nekoliko pobeda, a sada je Yamahin test vozač.

Kalendar je manje-više redovan. Ove godine su Argentina i USA, na žalost, odložene (dve jako dobre staze), tako da ćemo imati dve trke u Kataru. Novost je Finski GP na novoizgrađenoj stazi koja je trebala da debituje prošle godine, ali je odložena zbog pandemije.

uEBHaTR.png

To bi bilo to. Voleo bih da pružite šansu ovom takmičenju jer uvek zanimljivo i napeto, ima dosta preticanja, i dosta vozača je konkurentno. A i ja sam pomalo salty što je F1 toliko popularan poslednjih godina iako je trkanje postalo dosadno, a šampion se unapred zna :ROFLMAO:
Zanimljivo je i što se inovacije ne guše odmah, tako da je Ducati pre nekoliko godina uspeo da progura krilca na prednjem delu motocikla, krilo ispred zanjeg točka, holeshot device koji pomaže pri startu, kao i "salad box" koji je u stvari inerter koji doprinosi stabilnosti u vožnji.
Generalno je i zgodno za praćenje jer su trke kratke, a često se poklopi tako termin bude odmah pre ili nakon F1 trke, tako da mogu da se povežu za ultimativan sportski vikend :D
Osim MotoGP-a, pre glavne trke se istog dana na istoj stazi se voze i Moto3 i Moto2 trke, koje takođe mogu da budu zanimljive. Najbolji se se tu ne zadržavaju dugo i prelaze u viši rang takmičenja. Uz to tu je i "budućnost", MotoE šampionat koji će ove godine imati 7 trka.

Last edited:
M55euR5.gif
WsvSlW2.gif

g04TULh.gif
mzrpD9v.gif

I dve završnice Austrian GP-a, da vidite koliko napeto može da bude :D

Code:
https://www.reddit.com/r/motogp/comments/kyi4zb/dovi_vs_marc_2019_austriangp/
Code:
https://www.reddit.com/r/motogp/comments/ik5ixz/heli_view_of_the_last_lap_of_the_styriangp/

Ne pratim GP vec godinama ali sam ranije bio veliki navijac Repsol Honde. Toliki da sam pre nekoliko godina kupio jednu CBR 1000rr Repsol Edition. Veoma mocan i prelep motor koga sam prodao prosle godine zbog prevelike kilometraze.

Tako da iako obozavam Rosija moram reci napred Marc Marquez.

Prošla sezona je bila baš dobra i nepredvidiva. Yamaha dominirala prvih par trka pa nestali sa mape, Dovi vodio u šampionatu a završavao trke na jedva petom mestu, drama u Austriji x2, uspon Morbidellia, pa na kraju Mir iz senke osvaja. Doduše, da se Marquez nije povredio i požurio sa oporavkom kontam da bi bila dominacija kao i prethodnih godina :)
Nadam se dobroj sezoni. Quartararo, Miller i Olivera su u fabričkim timovima, Morbidelli je pred kraj sezone bio odličan, a Zarco je dobio unapređenje.

Austrija je skoro uvek super, sjajna staza za moto trkanje. Sem što druga krivina nije bezbedna, prošle godine je za malo izbegnuta tragedija.

Marquez vs Lorenzo 2018. je bila odlična trka. Lorenzo koji je konačno zauzdao Ducati, nakon što je obavešten da mu neće produžiti ugovor. To mu je na kraju bila i poslednja pobeda, posle se povredio, otaljao sezonu u Hondi koliko je mogao... Jbg.

Prolaz kroz drugu krivinu na 2:13 je bio tako epic momenat.

Ja nisam pratio proslu sezonu uopste, nikako da se sastavim jer nemam SK nego skidam sa neta trke pa gledam. Inace samo zivim da Rossi osvoji titulu, nada i dalje traje. Bas cu da overim trku sad u nedelju da se vratim u hajp. Samo me interesuje koliko je Yamaha napredovala, jer koliko sam video, nestali su prosle sezone. Rossi u Petronasu je najbolja moguca opcija i nadam se da ce biti kompetativan a da Marquez nece nista osvojiti i ove sezone, muka mi je koliko je dominantan.

Uvek može da se nađe iole kvalitetan stream za svaki moto sport, snalazim se bez problema bez SK-a :)

Što se tiče Yamahe, imali su dobra vremena na kraju. 2., 3., i 4. Rossi tek 11., ali je i Petronas Yamaha očigledno dovoljno dobra.

Što se tiče same snage, opet su iza Honde i pogotovo Ducatija, ali verovatno nadoknađuju na kočenju i/ili ubrzanju.

Zaboravih i na Bagnaiu, sad je u factory Ducatiju i ne vozi loše, može da se uključi ponekad u borbu za podijum.

To je jedini lik kojeg mi je bas zao sto nije osvojio ni jednu titulu a zasluzio je. Mozda najbolji vozac svih vremena koji nikada nije osvojio MotoGP.

Inace Catalunya 2009 mi je jedna od najboljih trka ikada, dobro je sto je poslednjih godina dosta trka ovoliko blizu ali ni jedna nije legendarna kao ova :D

Last edited:
Zarco je upravo razbio top speed record, 362.4 km/h. Premoćan je Ducati. Naravno, sledeću krivinu je završio u šljunku jer nije mogao da pogodi tačku kočenja 😆 U 18h su kvalifikacije.

Last edited:
Čak 8 vozača je oborilo Marquezov najbrži krug iz pretprošle godine, a Bagnaia je uspeo za preko 6 desetinki i uzeo pol. Rossi je bio lukav pa je vozio odmah iza njega, tako da kreće trku sa, za njega fenomenalnog, 4. mesta. Moći će i za podijum da se bori 😁

Ipak Vinales na kraju. Dukati je premoćan, ali izgleda da gume ne mogu da izguraju taj tempo tokom cele trke, a Vinales uvek drugu polovinu trke bolje odradi. Yamaha je izgleda ove godine konačno deliverovala, konkurentan je bike. Bilo je smešno i kako na kraju Mira prestižu Zarco i Bagnaia, Suzuki nema šanse na pravcu :LOL:

Jel Marquez krece od sledece trke?

Preskače i sledeću, tek u Portugalu se vraća.

Last edited:
Mir je u zadnjoj krivini otišao preširoko, možda ga nebi pretekli da nije bilo toga. Odlično je odvezao drugu polovinu trke, sa desetog do drugog mesta, ali eto, jedna greška a uz to i THE GRUNT OF THAT DUCATI (ovo jedan od komentatora mora bar pet puta reći tokom trke :D ) i ode podijum.
Odlična trka, u Kataru uvek drama na samom kraju.

Jesu imali bolji izlaz, ali opet... Do cilja ima sasvim dovoljno metara da ga prestignu i bez toga 😁

Propustio sam kvalifikacije danas, tako da ne znam kako su vozili, ali evo grida za sutra:

EpYlEoH.png

Rookie na polu već u svojoj drugoj trci. To nije viđeno otkad je Marquez pre 8 godina uspeo u Americi da dođe do pola.

Još jedna zanimljiva trka. Ovog puta je Quartararo pobedio, definitivno Yamaha nije šala ove godine. Zanimljivo mi je koliko je Ducati jak na početku trke i onda počinje da pada kada gume počnu da se troše. U obe trke su baš dominantno krenuli i onda su vozači Yamahe uspeli da ih stignu. Nemam pojma šta je sa Hondom, baš slabi rezultati, ali ću da uzmem u obzir da je voze prosečni vozači. Videćemo šta će Marquez da uradi kada se vrati za dve nedelje.

Back
Top Bottom