• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Moja Lista Najboljih Tactical JRPG Igara

cipak

Let's see...
Co-founder
Reaction score
2,049
Iz svoje liste najboljih JRPG igara namerno sam izostavio japanske potezne strategije. Jesu japanske i jesu RPG ali ima toliko vrhunskih naslova da zasluzuju posebnu listu.
Lista ce biti bez nekog redosleda. Navescu samo igre i serijale koji su po meni najbolji u zanru.

Da krenemo od Disgaea serijala. Odigrao sam prve tri igre i sve zasluzuju mesto na listi. Otkacena prica i likovi su mi najveci plusevi serijala. U svakoj od prve tri igre sam proveo stotine sati i ni jedna mi nije dosadila. Evo vec duze vreme se pripremam da pocnem cetvorku ali znam da cu par meseci samo nju igrati pa stalno odlazem. Naravno i noviji naslovi su na listi za igranje pod stavkom obavezno.

Final Fantasy Tactisc i njena poboljsana verzija The War of the Lions takodje svrstavam u sam vrh zanra. Osim Final Fantasy Tactics A2: Ggimoite of the Rift nije bilo vise nastavaka. Sto je velika steta voleo bih jos strategija u FF univerzumu.

Front Mision je takodje fantastican serijal. Treci deo se igrao do iznemoglosti.

Fire Emblem serijal je takodje top tier zanra. Najvise sam igrao GBA nastavke ali ni ostale igre ne zaostaju sa kvalitetom. Poslednjih par nastavaka nisam igrao ali i to planiram ubrzo da promenim.

Tactics Ogre igre su mi slicne Disgaei kada pocnem ne igram nista drugo dok ne zavrsim. A to zavrzavanje traje na stotine sati.

Shining Force serijal ima par dobrih igara. Meni je omiljeni Shinin Force II.

Jeanne d'Arc fantasticna PSP igra.
Vandal Hearts srijal.
Arc the Land serijal.
Phantom Brave
Suikoden Tactisc
Advance Wars

Verovatno sam neku igru zaboravio. A neke nisu na listi zato sto ih nisam igrao. Tako da dajte predloge igara koje su vama top a nema ih na mojoj listi.
Moram priznati da obozavam i zapadne potezne strategije a zbog RTS zanra sam kupio svoj prvi PC. U planu su top liste i tih zanrova. Nikada se ne zna kakvi se sve biseri mogu pojaviti u predlozima drugih ljudi. Za koje ste zaboravili ili niste znali da postoje.

Setjam se da je FF Tactics prva tactical JRPG igra koju sam video. Ortak je prepaljeno igrao danima, bez boje, jer nije imao ntsc-pal konvertor. Tada nisam kapirao shta se deshava i brzo sam otpisao igru. Tek nekoliko godina nakon toga isprobavam Disgaea na PS2 i pochinjem da kontam tactical JRPG igre.

Pisao sam vetj da mi je Disgaea savrsheno legla. Pricha, likovi, muzika, gejmplej, artstajl, sve mi se dopalo, dood. Fun fact: Kada sam doneo kutji Konatu, lako je mogla biti Laharl, da je bila muzhjak. Lomio sam se izmedju Konata i Etna na kraju :)

Drugi deo je poslednji koji sam igrao, poshto nishta vishe nije izashlo na PS2, a PS3 sam kasno kupio. Prvi deo sam igrao na PSP i preshao par puta, mozhda se nakanim da predjem josh jednom na PC.

Pokushao sam igrati Jeanne d'Arc, ali nije mi legla. Ostale koje je Cipak spomenuo nisam igrao, ali nisam dovoljno velik tactical JRPG fan da bi ih igrao. Mozhda se jednog dana nakanim, kada budem imao more vremena. Do tada, ostajem na Disgaea kada mi se igra neka tactical JRPG igra.

Tactics ogre Let Us Cling Together meni najbolja tactics igra i jedna od najboljih igara koju sam ikad igrao. Preko 400 sati u njoj na psp-u. Neki dan sam uzeo reborn za PS5, pa cu lagano u jos jedan.
Igrao sam deo ovih koje si spominjao, Jeanne odlicna, disgaea 1 sjajna, iako je nisam zavrsio nikad :D FF tactics sam pocinjao vise puta, sto na emulatoru za ps1 sto na pspu remake i iz nekog razloga nikad nisam nastavio da igram, to mi je must, ali sam recimo odigrao FFT advance i do skoro nisam znao da je izasao nastavak za ds, sto cu probati verovatno u nekom momentu.

Igrao sam jos par, na koje sam nailazio, zboravih im imena ovako na keca, ali sam prestao da igram igre tog tipa, jer mi previse vremena oduzimaju, jednostavno nemam kad :/

Upravo ovo sto si naveo je i kod mene problem. Vecina ovih igara zahteva ekstremno puno vremena kojeg ja poslednjih godina nemam. Da nije toga verujem da ne bi postojala iole dobra igra iz zanra da ne bi bila vec odigrana.

Nedostatak vremena je definitivno najveća barijera, nisam igrao ništa iz ovog žanra.

Žanr koji mi je bio jako drag na PS1 (Front Mission 3, Kartia, Rhapsody, Saiyuki, Vanguard Bandits i sl.), ali već sa dolaskom PS2 sam izgubio interesovanje jer su manje-više sve na isti fazon, plus iziskuju mnogo vremena kao što su već kolege istakle iznad.
Ali unatoč tome i dalje ih preferiram u odnosu na taktičke/strateške (party-based) RPG-ove sa zapada koji su mi uglavnom teški smor (HoMM III i IV su izuzeci).

Last edited:
Nedostatak vremena je definitivno najveća barijera, nisam igrao ništa iz ovog žanra.
Ja bi veom rado gledao dok neko igra ali ja nema šanse, imao sam za gba ff tactics, želja je postojala medjutim...samim tim veoma mi je informativna tema veze nemam

Back
Top Bottom