• Danas, drugog Novembra 2023. forum neće biti dostupan od 19 sati. Hvala na razumevanju.
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS4 XONE PC Metal Gear megathread

Koja vam je omiljena igra u MGS serijalu?


  • Total voters
    41

s_hyperion

"savant za igre"
Co-founder
Messages
2,635
Reaction score
4,708
Points
423
1TQmz9m.pngZMbDXvF.jpg
Created by: Hideo Kojima

Developer: Konami / Konami Computer Entertainment Japan / Kojima Productions

Red bi bio da imamo MGS temu. Serijal je završen, ali uvek ima stvari za diskusiju. Takođe, u poslednje vreme se šuška da bi Metal Gear Solid mogao uskoro da dobije remake.
Pošto pravljenje običnog threada nema mnogo poente, probaću da napravim malu retrospektivu svih bitnih igara u serijalu. Igre za telefone ću da preskočim jer stvarno ne znam ništa o njima.
Zbog ograničenja karaktera raširiću na nekoliko postova i probati da razvrstam najbolje što mogu.

Edit: nisam zaboravio Rising, samo još ne znam gde da ga uglavim

Early years

SKXBPr3.png

Godina: 1987.
Platforme: MSX2, Nintendo Entertainment System; PlayStation 2, Playstation 3, Xbox 360, PSV (MGS 3: Subsistence)fQE5IE3.png
PGCdel6.jpg

Daleko na jugu Južne Afrike, nalazi se Outer Heaven, utvrđena nacija koja pruža utočište mnogih vojnika i plaćenika razočaranih u politiku tokom Hladnog rata i načina na koji ih njihove vlade iskorišćavaju. Sredinom 90-ih, Zapad saznaje da se u Outer Heavenu radi na izradi oružja za masovno uništenje. Šef specijalne jedinice FOXHOUND, Big Boss, šalje svog najboljeg operativca Gray Foxa u infiltraciju Outer Heaven baze, međutim, nekoliko dana kasnije gubi svaki kontakt sa njim, a poslednja informacija koju dobija su samo reči "Metal Gear".
Igrač je u ulozi Solid Snakea, novog operativca FOXHOUND-a, na zadatku da pronađe Gray Foxa i spreči kreaciju nuklearnog oružja.EtpXtCf.jpg
U početku planirana kao akciona igra, zbog ograničenja MSX2 hardvera, Konami je uposlio Hidea Kojimu koji ju je pretvorio stealth igru. Smanjenom efektivnošću vatrenog oružja, igra podstiče strpljiv gameplay, uz izbegavanje direktnih obračuna sa protivnicima, i, u skladu sa Kojiminim anti ratnim ubeđenjima, nagrađuje non-lethal stil igre. Jedini trenuci kada igra razbija taj šablon su obračuni za boss-ovima koji će postati jedan od stožera serijala.
Dizajn nivoa je u službi gameplaya, tako da baza Outer Heaven predstavlja pravi lavirint prolaza, prepreka i tajnih prostorija koje pomažu u manevrisanju oko gomile neprijateljskih vojnika, nalaženju korisnih predmeta i zatvorenika koji će vam davati informacije o bazi i pružiti dodatni narativ. Uz to, u svakom trenutku Snake može putem Codec-a kontaktirati Big Bossa koji će davati razne korisne savete.
Na kraju, ono što je možda i najveće dostignuće Metal Gear-a je zaplet sa dubljim zapletom i preokretima koji su do tada uglavnom bili zanemareni u video igrama i koji su, uz specifičnu atmosferu, dosta doprineli imerziji.Sem originalnog MSX2 hardvera i emulacije, igru je danas najlakše igrati na nekoj od modernijih konzola kao deo MGS3: Subsistance-a. NES verziju i njene derivate preskočite.

PzLZK6p.png

Godina: 1990.
Platforme: MSX2; PlayStation 2, Playstation 3, Xbox 360, PSV (MGS 3: Subsistence)Jduz4XC.png

Četiri godine nakon misije u Outer Heavenu, Zanzibarland otima čehoslovačkog naučnika Dr. Marva, kreatora OILIX formule koja bi mogla da zameni regularnu naftu. Snake, izmučen PTSD-om nakon prethodne misije, se na poziv pukovnika Roya Campbella vraća iz penzije, i prihvata misiju da oslobodi Dr. Marva i ispita situaciju nakon informacije da Zanzibarland radi na projektu kreacije novog Metal Geara.G73QJS7.jpg
KbgD5Ou.jpg
Nakon solidnog uspeha prve igre, Konami je bez Kojiminog znanja nezavisno producirao nastavak za zapadno tržište, Snake's Revenge, samo za NES konzolu. Gospodin Kojima nije sedeo skrštenih ruku i dozvolio da skrnave njegovo čedo, pa je zaseo i napravio pravi nastavak za MSX2, Metal Gear 2: Solid Snake.
I pored relativno slične priče, Metal Gear 2 je predstavljao unapređenje originala u gotovo svakom pogledu. Pored dosta unapređene grafike, dodata je mogućnost puzanja i sakrivanja ispod objekata, radar, alert status koji je pokazivao nivo uzbune neprijateljskih vojnika i veću interaktivnost između predmeta koje Snake koristi i njegovog okruženja.Naravno, narativ je ponovo veoma bitan igre. Gotovo filmski zaplet vodi Snakea kroz susrete sa raznim likovima i suparnicima, kroz svakakve preokrete, sve do suočavanja sa svojom prošlošću i epskog okršaja na kraju igre.

Metal Gear 2 postavlja osnovu koju će Metal Gear Solid serijal pratiti narednih 20 godina. Kao i prethodnika, danas je najlakše igrati ga kao deo MGS3: Subsistance-a.
 
Last edited:

s_hyperion

"savant za igre"
Co-founder
Messages
2,635
Reaction score
4,708
Points
423
Modern age

e08WMPn.png

Godina: 1998.
Platforme: PlayStation; PC (MGS: Integral)


An6KatH.png

94ZX18o.png
Tokom treninga na ostrvo Shadow Moses, grupa odmetnutih FOXHOUND agenata i genetski modifikovanih vojnika uzima taoce i preuzima kontrolu nad bazom i najnaprednijim oružjem, hodajućom nuklearnom platformom Metal Gear REX, sposobnom da pošalje projektil na bilo koji deo planete. Tu pretnju usmeravaju ka USA, a njihovi zahtevi su milijarda dolara i telo najboljeg vojnika koji je ikada živeo, Big Boss-a. Pukovnik Roy Campbell ponovo poziva bivše FOXHOUND agenta Solid Snakea da se vrati iz penzije kako bi rešio situaciju.
uiqwN5N.jpg

Metal Gear Solid je, sasvim izvesno, jedna od najboljih igara sa PS1 konzole, i jedna od najboljih igara uopšte. Iako se koncept ne razlikuje mnogo od prethodnih igara sa MSX-a, 3D grafika je drastično otvorila igru i gameplay.

Cilj je doći do Metal Gear REX-a koji se nalazi na drugom kraju baze i Snake mora da nekoliko puta prođe kroz celu bazu savladavajući ili još bolje izbegavajući protivnike, nalazeći kombinacije za vrata i oslobađajući taoce. Igra i dalje podstiče metodičan pristup šunjanja oko protivnika i izbegavanja ostavljanja leševa. Snake je relativno slab ne može podneti mnogo štete, ali sada ima mnogo veći arsenal gadgeta, a iako je izvođenje uglavnom iz ptičje perspektive, novi radar to nadoknađuje mnogo detaljnijim prikazom položaja protivnika i toga šta oni mogu da vide. Takođe, Snake ponovo ima podršku svog tima koje može da kontaktira u svakom trenutku, a sreće i Meryl koja će mu povremeno asistirati.e7CFhCx.png
6N3bkF4.jpg
Najveća zvezda igre su larger than life boss-ovi koji su predstavljeni dugačkim cutscenama i svaki od njih predstavlja specifičan izazov koji na test stavlja različite sposobnosti igrača. Cyborg nindža, revolveraš koji rikošetira metke od zidova, helikopter, psihokinetičar koji probija 4. zid i tera vas da zamenite kontroler, snajperski duel na snegu i sl. su verovatno najinteresantnija skupina boss-ova u bilo kojoj igri ikada.
Možda najvažnije od svega, 3D grafika i CD su konačno omogućila Kojimi da koristi jezik filmske umetnosti. Dugačke FMV animacije i muzika visoke produkcije propraćeni glasovnom glumom dovode stvari na daleko viši nivo i pomeraju granice u video igrama. David Hayter postaje glas Snakea.
Od ove igre, priča u serijalu postaje ambicioznija i ozbiljnija. Tema igre je genetika, borba prirode protiv uzgoja i, ultimativno, zaostavštine Big Bossa.Igra je kasnije dobila reizdanje pod imenom MGS: Integral koje je donelo neke manje izmene i uključivalo ekspanziju VR Missions.
Ovo je jedina igra u MGS serijalu koja nije dobila neku HD reviziju, tako da je i dalje najbolje igrati ili na originalnom hardveru, ili putem BC-a na nekoj od Playstation konzola.​

4ktRNIu.png

Godina: 2001.
Platforme: PlayStation 2; Xbox (MGS 2: Substance), PC (MGS: Substance); Playstation 3, Xbox 360, PlayStation Vita (MGS HD Collection)


fRZC6Fk.png


Dve godine nakon incidenta na Shadow Moses ostrvu, Solid Snake i Otacon, koji sada rade kao nevladina organizacija Philantropy, dolaze do informacije da će novi tip Metal Gear-a biti transportovan u tankeru kroz reku Hudson. Snake se infiltrira na tanker, ali on biva otet od strane ruskih plaćenika rešenih da ukradu Metal Gear.

Još dve godine kasnije, platforma Big Shell biva zauzeta od strane frakcije pod imenom Sons of Liberty. Novi FOXHOUND operativac, Raiden, je poslat da neutralizuje pretnju.
fM83cmr.jpg

Ovde je Kojima prvi put pokazao svoju troll stranu i sposobnost da šokira fan bazu. Godinu dana pre izlaska igre je pokazan tanker demo sa Snakeom, i marketing ga je mesecima pokazivao u situacijama u kojima se kasnije u igri nalazio Raiden. Kontroverzna odluka, koju je Kojima opravdao željom da privuče žensku publiku, ali i da izbegne da u 4. igri za redom sada već iskusni vojnik Solid Snake dobija iste tutoriale od svojih nadređenih. Ipak, Snake je i dalje bitan lik u igri, povremeno asistira Raidenu i služi mu kao mentor.
Kada je gameplay u pitanju, nova generacija donosi očekivana poboljšanja. Big Shell je najveća lokacija u serijalu, ima više vertikalnosti, neprijatelji su pametniji, interaktivnost sa okruženjem je povećana, boss borbe su još dinamičnije, a Raiden je generalno agilniji od Snakea. Najveća novina je 1st person mod u koji Raiden može da pređe kada je potrebno da nešto precizno nacilja.


Vbkdp0x.jpg


Ipak, ono po čemu se MGS 2 najviše pamti je priča koja je najambicioznija do sada. Iako povremeno pati od klasičnih japanština klišea i iako je već ovde Kojima počeo da luduje sa nekim idejama, pokazao se kao vizionar sa temama koje se dotiče kontrole misli, ideja i uverenja. Osnova priče se bavi sukobom Snakeovog uverenja da čovečanstvo treba da ima slobodu izbora i uverenja hladnokrivnih Patriots-a da samo kroz kontrolu informacija u digitalnom dobu čovečanstvo može da nastavi da na preduje.

Godinu dana kasnije, izašlo je reizdanje pod imenom MGS2: Substance. Sem nekih malih revizija, Substance donosi stotine stand-alone misija sa raznoraznim zadacima, kao i skejtboarding mini igru.
Deo je MGS HD Collection-a, tako da je najbolje igrati na PS3 ili još bolje, novijim Xbox konzolama.​

15iAOEy.png

Godina: 2008.
Platforma: PlayStation 3


mkgZnlA.png

Godina je 2016. Ekonomija mnogih država se oslanja na vođenje ratova i povlači potrebu za angažovanjem privatnih armija, što gura svet u haos. Vlasnik pet najvećih je kompanija Outer Heaven, pod vođstvom Liquid Ocelota koji planira svetsku dominaciju. Solid Snake, koji je iz nepoznatog razloga počeo ubrzano da stari, ponovo mora da ga spreči u tome.

5UZlhaS.png

Metal Gear Solid 4 je veliko finale epske sage. Tema ove igre, osim ratne traume i uticaja tehnologije na svet i pojedinca, je zaveštanje Big Bossa. Priča je veća i luđa nego ikad, a Blu-ray je omogućio Kojimi da natrpa sate i sate FMV sekvenci.
Prelazak na novu generaciju je omogućio i ambiciozniji gameplay. Lokacije su veće i ima ih više, od Bliskog Istoka, preko Južne Amerike, Istočne Evrope do konačne konfrontacije na Shadow Mosses ostrvu. S obzirom na moderno doba, i arsenal Old Snakea je pretrpeo promene. Sada ima napredno odelo koje poput kameleona može da se utopi u okruženje, a može da koristi i minijaturnog Metal Gear robota kao izvidnicu. Solid Eye može da označi neprijatelje i predmete u okolini. Ubačen je i mali sistem ekonomije gde Old Snake može da prodaje ili kupuje oružje i ostale gadget-e na crnom tržištu.hxOVJsL.png
U skladu sa temom igre, stamina bar je zamenjen Psyche barom, koji pokazuje Snakeov psihološki status. Situacija na bojištu i količina stresa koji pretrpi utiče na Snakeove sposobnosti u borbi. Kao i u prethodnoj igri, ta mehanika je primenjena i na boss-ove.

Igra je u svoje vreme dobro prihvaćena, ali je zbog preterane količine cutscena i fanservisa već počela da pomalo deli ljude po pitanju Kojiminog "genija".
Iako tehnički napredna, još jedna od stvari koja nije tako dobro ostarila je nepopularni "piss filter", produkt tadašnjeg vremena.
Uz igru je išla i nova verzija Metal Gear Online moda.
Playstation 3 je i dalje jedina platforma na kojoj je moguće igrati igru i do sada nije dobila nijednu reviziju.​
 
Last edited:

s_hyperion

"savant za igre"
Co-founder
Messages
2,635
Reaction score
4,708
Points
423
Cold War era

s86q16X.png

Godina: 2004
Platforme: PS2; 3DS (MGS 3: Snake Eater 3D); PlayStation 3, Xbox 360, PlayStation Vita (MGS HD Collection)

q7QaQYA.jpg


mzGho54.png
Metal Gear Solid 3
je prvi prequel u serijalu, smešten 30 godina pre dešavanja iz prve igre.

U toku je Hladni Rat. Najbolji američki agent, The Boss menja stranu i beži u Sovjetski Savez. U isto vreme pukovnik Volgin, ekstremista, ispaljuje američki projektil na sovjetsko naučno postrojenje i izaziva internacionalnu krizu. Sjedinjene Američke Države šalju člana specijalne jedinice FOX, Naked Snakea, da spreči izbijanje trećeg svetskog rata i ubije svog mentora, The Bossa.

Već nakon intro-a i uvodne numere znalo se da će ovo biti nešto posebno. Posle četiri igre koje su bile fokusirane na Solid Snakea, Kojima konačno pravi prequel koji nam daje origin priču Big Bossa. Smeštena u vreme Hladnog Rata, igra se bavi pitanjem patriotizma i kulturnog relativizma, gde pitanje šta je ispravno zavisi od perspektive, i kulture i vremena u kojem živimo. Događaji u igri će biti okidač promene u razmišljanjima i karakteru Big Bossa.

ZJc77OI.jpg
MGS 3 donosi prvu drastičnu promenu setting-a u serijalu. Dok smo kao mlađi Solid Snake i Raiden vreme uglavnom provodili u zatvorenim i ograničenim prostorima, MGS 3 nas šalje kroz džungle bivšeg Sovjetskog Saveza. Dok je core gameplay ostao sličan, sa uobičajenim poboljšanjima u CQC sistemu i kretanju, promena u setting-u je donela razne dopunske mehanike. Snake sada mora da se oslanja na lokalnu floru i faunu da bi se bolje sakrio od neprijatelja i uopšte preživeo. Novi stamina bar se konstantno prazni i ako Snake ne jede ili ne leči povrede koje usput zadobije, to će negativno da se odrazi na njegove sposobnosti kretanja i borbe. Uz to, treba voditi računa i o kamuflaži kako bi se bolje utopili u okruženje.
Cobra Unit predvođen The Bossom je dostojan naslednik FOXHOUND jedinice iz prve igre. Svaki boss je priča za sebe, a stamina sistem donosi i novine u načinu borbe protiv njih. Oni takođe imaju staminu što otvara mogućnost da ih pobedite bez upotrebe smrtonosne sile, što biva nagrađeno dodatnim predmetima i boljim rejtingom koji vam igra dodeli na kraju.

Y2RBh7M.jpg


Što se vizuelne strane tiče, malo je reći da je grafika za svoje vreme bila odlična. Playstation 2 se ozbiljno mučio da isporuči prihvatljiv framerate.

Kao što je već postao običaj, godinu dana kasnije je izašlo specijalno izdanje pod imenom Metal Gear Solid 3: Subsistence. Osim redovnih tweakova i izmena u originalnoj igri, i nove eksperimentalne kamere koja će se vratiti u MGS 4, uz igru je došla i prva iteracija Metal Gear Online-a, kao i prve dve igre sa MSX računara.
Kao i MGS2, ova igra je deo MGS HD Collection-a, i to je najbolji način da je odigrate, pogotovo zbog lošijeg framerate-a u originalnoj verziji.​

v7FIvRx.png

Godina: 2010.
Platforme: PlayStation Portable; Playstation 3, Xbox 360 (MGS HD Collection)

eANp5mv.jpg
QAl5iVT.jpg
U Kostariki, državi bez formalne vojske, se pojavljuje misteriozna paravojna formacija Peace Sentinels, opremljena gomilom najsavremenijeg naoružanja i preti da poremeti balans moći između Istoka i Zapada. Naked Snake/Big Boss, sa svojom vojskom plaćenika Militaires Sans Frontières je poslat da reši situaciju, ali njegov ulazak u konflikt bi mogao da poremeti odnose sa USA.Metal Gear Solid: Peace Walker je prva (canon) igra za prenosne konzole i iako nema broj u imenu, veoma je bitan deo serijala. Tema igre je mir i pokazuje dalji razvoj Naked Snakea u Big Bossa kakvog ga znamo kasnije.​


zaIaFa0.jpg

Gameplay je prilagođen hardveru tako da su neke opcije iz prethodnih igara morale da budu izbačene, ali je to nadoknađeno mnogim drugim dodacima. Najveći je Mother Base u kojoj morate da upravljate vojskom, istraživanjima i obaveštajnom službom. Tokom misija, Snake može da putem Fulton Skyhook sistema zarobite neprijateljske vojnike i opremu i tako uvećava svoju armiju koju će slati širom sveta na misije.

Novina je i co-op mod gde još jedan ili više igrača može da vam se pridruži tokom misije, ili da se borite jedni protiv drugih.

Danas je najbolje igrati je kao deo MGS HD Collection-a

Metal Gear Solid V: Ground Zeroes
Godina: 2014.
Platforme: PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, PC

azEeslJ.jpg
Ye6wVtI.jpg


Nekoliko meseci nakon Peace Walker incidenta, Big Boss sa podrškom Militaires Sans Frontières mora da se infiltrira u američka tajnu bazu na Kubanskoj teritoriji, Camp Omega.

Nakon što se development MGS V nepredviđeno odužio, Kojima je rešio da podeli igru na dva dela i ranije izbaci Ground Zeroes kao uvod u događaje u glavnoj igri.
Igra je demonstrirala mogućnosti novog Fox Engine-a, otvorene mapu i mnoge promene u gameplay-u.Ovo je i prva igra u kojoj glas Snakeu više ne daje David Hayter. Novi glumac je Kiefer Sutherland.​

aKO9b3r.png

Godina: 2015.
Platforme: PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, PC

KpFOsNb.jpg
ncV5W7z.pngUbrzo nakon dešavanja u MGS: Ground Zeroes, Snake pada u komu. Nakon devet godina se budi i odmah je primoran da beži nakon što se pojavljuje neprijateljska vojska. Ocelot ga spašava dok bivaju progonjeni demonskim prikazama.
Nešto kasnije, u Avganistanu, Ocelot daje Snakeu misiju da spasi Millera kako bi našao informacije o onima koji su ga stavili u komu i osvetio se.
gsJ0poN.jpg
50zXsEW.jpg

The Phantom Pain je zamišljen kao kulminacija sage o Big Bossu i igra koja će popuniti sve rupe u priči tokom perioda između MGS: Peace Walker-a i prvog Metal Gear-a. Tema priče su osveta i konflikt koji izazivaju razlike između jezika, kulture, običaja i rase.


MmznQDC.jpg
Iz perspektive sveta u kojem se nalazite, MGS V predstavlja najveću promenu u istoriji serijala. Prvi put imate velike otvorene prostore u kojima imate kompletnu slobodu. Dovoljno je izabrati misiju u bazi, doći na označeno mesto na mapi i dalje možete da birate bilo koji način da je rešite. Sami birate taktiku, način prevoza, pristup i u koje doba dana ili noći ćete ući ili napustiti neprijateljsku teritoriju. Kretanje i kamera su konačno modernizovani, tako da sada igra ima sve karakteristike modernog 3rd person shooter-a, ali i dalje podstiče metodično rešavanje situacije i izbegavanje ubijanja protivnika. Mother Base se vraća što dodatno podstiče zarobljavanje neprijatelja.
Na raspolaganju je pregršt raznoraznog oružja i gadgeta, a sada Snake može u misiju da povede i AI saborca. Na raspolaganju su snajperista Quiet, D-Dog, D-Horse i Walker Gear mech, i svaki od njih je koristan na svoj način.

q84JBhe.jpgVelike promene su se desile i na polju priče i to je najveći izvor kontroverze u vezi sa igrom. Iako i dalje ima solidnu količinu FMV sekvenci, veliki deo priče je ispričan putem radio konverzacija. Nesuglasice između Kojime i rukovodstva Konamija su rezultovale izbacivanjem Kojime, smanjenjem budžeta i izdavanjem igre sa nedovršenom pričom. Poslednje poglavlje nedostaje, a naznaka pravog kraja može da se vidi samo na bonus disku koji je bio deo collector's edicije. Veliko razočarenje nakon godina velikog hajpa sa jednim od najboljih trailera ikada i karakterističnog Kojiminog trolovanja.
Pored toga, dobar deo content-a je zaključan iza misija koje morate ponavljati nekoliko puta. Ipak, MGS V vredi igrati zbog 3rd person gameplaya koji predstavlja vrhunac žanra.​


 
Last edited:

s_hyperion

"savant za igre"
Co-founder
Messages
2,635
Reaction score
4,708
Points
423
Spin-off / non-canon igre

Snake's Revenge
Godina: 1990
Platforma: Nintendo Entertainment System


zdxaoEt.pngNe bih da trošim mnogo reči na ovo. Nakon sklepanog porta prve igre za NES, koji je uprkos tome prošao dobro na tržištu, Konami je želeo da izmuze još para od zapadnjaka. Snake's Revenge u velikoj meri odbacuje stealth gameplay u korist više akcije, nivoi su linearniji, bezobrazno je težak, a nikada nije ni objašnjeno za šta se to tačno Snake sveti. Preskočiti.

Metal Gear: Ghost Babel
Godina: 2000.
Platforma: Game Boy Color


fyUH6Rk.png
N44g2A3.jpg

Prva Metal Gear igra za prenosne konzole. Vrlo dobra igra koja ima slično izvođenje kao Metal Gear 2 sa nekim elementima preuzetim iz Metal Gear Solid-a, ali se ovde ekran skroluje prateći kretanje igrača. Karakteristične codec konverzacije su i dalje prisutne. Za razliku od ostalih Metal Gear igara, ova je podeljena na nivoe.

Priča je klasična "teroristi su nekako došli do prototipa Metal Gear-a, pa Roy Campbell mora da pošalje Snakea da ih zaustavi", a usput razotkrije i poneku zaveru.​

Metal Gear Solid: VR Missions
Godina: 1999.
Platforma: PlayStation (kasnije deljena kao deo MGS: Integral paketa)


enS4fBD.jpg
Kao što i ime kaže, paket specijalnih VR scenarija kroz koje igrač treba da prođe sa što boljim score-om​

Metal Gear Solid: The Twin Snakes
Godina: 2004.
Platforma: Nintendo GameCube


xNgTToZ.png
pYdIyv1.jpg
Remake Metal Gear Solid-a od studija Sillicon Knights, pravljen pod supervizijom Hidea Kojime sa željom da se napravi MGS kakav je oduvek trebao da bude. The Twin Snakes ima drastično bolju grafiku, ponovo snimljenu glasovnu glumu i novi soundtrack. Cutscene su sada mnogo atraktivnije i očigledno vuku inspiraciju iz Matrixa i kasnijeg MGS 2. Gameplay je takođe unapređen i preuzima mnoge elemente koje je doneo MGS 2.

Ipak, hardcore fanovi tvrde da su nove cutscene previše over the top, a primetan je nedostatak nekoliko svima omiljenih muzičkih numera.
The Twin Snakes definitivno vredi igrati, ali se ne preporučuje da tako prvi put iskusite Metal Gear Solid.​

Metal Gear Ac!d & Ac!d²
Godina: 2004. & 2005.
Platforma: PlayStation Portable, Mobile (Ac!d)


wVZ9QJa.jpg
O6fIMuE.png


Simpatičan projekat koji je postao jedan mali nezavisni serijal.
Iako se Snake i dalje infiltrira u neprijateljske baze i bori sa teroristima, gameplay nema veze sa ostalim Metal Gear igrama i ovde zasnovan na turn-based strateškom sistemu sa karticama koje sakupljate tokom igre.

U prvoj igri možete da igrate kao Solid Snake i kao FBI agent Teliko Freidman, dok u drugoj uopšte i ne igrate sa Snake-om već nekim njegovim klonom i ubicom Venus.ZShAl8y.jpg
R3Muzcd.jpg

Još jedan zanimljiv kuriozitet je da je uz MG Acid 2 dolazio poseban kartonski attachment, Solid Eye, koji se kačio na PSP i omogućavao 3D efekat.

c2XaKZ2.png


Metal Gear Solid: Portable Ops
Godina: 2006.
Platforma: PlayStation Portable


p5Xc5iH.jpg

1dx07pz.jpg
Šest godina nakon događaja iz MGS 3, Naked Snake je primoran da se bori sa pripadnicima svoje bivše FOX jedinice nakon što su izazvali revolt u jednoj južnoameričkoj bazi sa ciljem da osnuju vojnu naciju. Snake je proglašen za izdajnika od strane vlade i mora da se obračuna sa liderom pobunjenika, Gene-om.

Canon ove igre se u početku držao na veoma klimavim nogama, ali nakon izlaska Peace Walker-a i MGS V koji kkontradiktuju neke delove priče, prestala je da se smatra delom glavnog serijala.Gameplay je sličan kao u MGS 3, a novina je Comrade sistem koji omogućava Snakeu da sa sobom u misiju povede i odred vojnika. S obzirom da je u početku bila deo canona, priča je bila veliki deo igre, ali ovog puta nije bila prikazana kroz FMV sekvence, već u stilu stripa.
Portable Ops sadrži i Metal Gear Online mod. Godinu dana kasnije proširen je multiplayer orijentisanom ekspanzijom, Metal Gear Solid: Portable Ops Plus.​

Metal Gear Rising: Revengeance
Godina: 2013.
Platforma: PlayStation 4, Xbox One, PC


CxsNDKM.jpg

ZjpZeaC.png


Nekoliko godina nakon Guns of the Patriots incidenta, Raiden se zapošljava u privatnoj vojnoj kompanija smeštenoj u Africi kao VIP protekcija. Tokom redovne dužnosti, napnuti su od strane cyborg organizacije predvođene Samuelom Rodriguesom, i Raiden trpi težak poraz. Nakon što je rekonstruisan, Raiden kreće u osvetu.
MGR: Revengeance je jedina spin-off igra koja se smatra delom canona.


j9H499h.jpg
Ako ste posle gledanja nenormalnih cutscena sa Raidenom u MGS 4 pomislili kako bilo cool igrati igru u kojoj je on glavni lik (hah, kako se stvari menjaju!), verovatno ste bili vrlo zadovoljan kada je Kojima objavio da radi na upravo takvoj igri. Nakon development hell-a kroz koji je igra prošla u njegovom studiju, Kojima je prepustio posao majstorima akcionog gameplay-a, i Revengeance je proizvod koji smo dobili.

Metal Gear Rising: Revengeance je totalno odstupio od uobičajenog MGS gameplaya i umesto toga, dao nam je akciju u stilu Devil May Cry i Bayonetta serijala. Najveća atrakcija je Blade Mode u kojem se vreme usporava i omogućava Raidenu da precizno seče protivnike pomeranjem desnog analognog stick-a. Akcija i cutscene su luđe nego ikada, a sve je ispraćeno brutalnom metal muzikom

Metal Gear Survive
Godina: 2013.
Platforma: PlayStation 3, Xbox 360, PC


egCKEyi.jpgKonamijev pokušaj da izmuzu neke pare na račun Metal Gear imena i Fox engine-a nakon što su oterali Kojimu.
Iskreno, ne zanima me previše, znam da je survival akciona igra i da ima neke tower defense elemente, da je priča neki sci-fi o smrtonosnom gasu koji se širi planetom...
Igra je se na kraju nije proslavila ni kritički ni komercijalno.

#FucKonami​
 
Last edited:

voja

Well-known member
Patron
Messages
2,150
Reaction score
2,397
Points
243
kec mi je najbolji, trojka je odlicna ali tu ipak mogu naci neke mane. kec je perfektna zaokruzena celina i mogu reci moja omiljena igra svih vremena.

 

Yuka Sakazaki

Princess of Princess Champion
Co-founder
Administrator
Moderator
Messages
3,400
Reaction score
7,219
Points
503
Glasao sam za kec jer mi je to prva MGS igra, a ujedno i prva igra koju sam preshao preko 10 puta. Komotno sedi u mojih top 5 sa Silent Hill 2.
@s_hyperion gde je Revengeance u spinoffs? :D
 

Nikola22

Well-known member
Messages
558
Reaction score
1,111
Points
153
Moj glas za Snake Eater,nije mi se cesto desavalo da na kraju neke igre pustim suzu musku najtezu :D
Tako da MGS3 ima posebno mesto kod mene zauvek.
 

Yuka Sakazaki

Princess of Princess Champion
Co-founder
Administrator
Moderator
Messages
3,400
Reaction score
7,219
Points
503
Peace Walker je takodje super igra, jedna od najboljih za PSP. Sada se mozhe igrati i na PS3, plus je mnogo lakshe sa dva analoga nego sa jednim. U PSP verziju sam utukao preko sto sati, preshao manje-vishe sve shto se mozhe predji i odradio sve shto bi se moglo odraditi. Svidela mi se ta fora s malim misijama koje birash, a bilo je kul praviti i svoj Metal Gear, iako ga vidish u upotrebi samo u onim misijama gde shaljesh vojnike da se biju protiv drugih vojnika. No, bilo mi je kul skupljati delove ubijajutji boss-ove.

Kul je i shto nema classic Kojima sinematika gde gledash u ekran pola sata i ne radish nishta drugo. Dobra stvar su i codec pozivi koji ne postoje, vetj pushtash audio kasete preko Sony walkmana.

Dodao bih da je i theme song odlichan!

 

timemaster

Caelondian
Co-founder
Moderator
Messages
1,649
Reaction score
3,417
Points
383
mislim da cu jedini biti koji ce da glasa za peace walkera i to samo zato sto su mi kontrole vise legle od 1, 2 i 3 (preskocio kada su bile aktuelne) pa sam vise mogao i da uzivam. za sve kojimine mgs price do petice sam sucker, mogao je da servira sta je hteo, ja bih to prihvatio kao apsolutnu i savrsenu istinu, odusevljenje za odusevljenjem :D ali u sustini, kada sam poceo ozbiljno sa prelaskom svih igara, odlepio sam za fransizom i big bossom. i dalje je knedla kada se slusa Snake Eater ili Sins of the Father, ili kada se gleda scena u belom cvetnom polju...
 

VoivodBG

nerealni elitista
Messages
3,870
Reaction score
5,773
Points
503
Bez Metal Gear Solid na PS1, nikada ne bih otkrio ostatak serijala, i on ima jako drago, ali pak nostalgično mesto u mojim sećanjima i srcu. Pored svih delova koji su do sada izašli smatram da je Metal Gear Solid 3: Snake Eater najbolji deo, najveći i najšarenolikiji svet. Dosta zabavna i pulp špijunska priča, sa mnoštvom dobro odabranih glasovnih glumaca koji nam dobro prezentuju likove i svet koji je Kojima izgradio.

A ne bih da zaboravim ni skrivanje, nekako m ise čini da je 3 deo bio vrhunac jer si mogao da se ofarbaš, obučeš u bilo šta i da ostaneš neprimećen.

Negativci-boss borbe su isto jedne od boljih u čitavom serijalu.

I ko će još da zaboravi borbu sa krabama kada ste na milimetar od smrti, a one vas jedine mogu nahraniti i povratiti taj krnji health bar.

Tema je jebeno sve na ovome svetu:
 

jovcov

Nephalem
Co-founder
Messages
2,008
Reaction score
4,164
Points
423
mislim da cu jedini biti koji ce da glasa za peace walkera i to samo zato sto su mi kontrole vise legle od 1, 2 i 3 (preskocio kada su bile aktuelne) pa sam vise mogao i da uzivam. za sve kojimine mgs price do petice sam sucker, mogao je da servira sta je hteo, ja bih to prihvatio kao apsolutnu i savrsenu istinu, odusevljenje za odusevljenjem :D ali u sustini, kada sam poceo ozbiljno sa prelaskom svih igara, odlepio sam za fransizom i big bossom. i dalje je knedla kada se slusa Snake Eater ili Sins of the Father, ili kada se gleda scena u belom cvetnom polju...
A ja mislim da sam jedini koji nikad nije ni probao mgs :D
 

JackRaid04

Deus Ex Manjina
Messages
4,419
Reaction score
5,366
Points
403
Uz Zeldu omiljeni serijal u video igrama.

Spustio sam standarde zadnjih par godina da mogu da uživam u dosta nekih naslova koje pre nisam nisam hteo da taknem.

Za te standarde velikim delom je KRIV MGS, ali treba ići dalje i uživati u novim stvarima.

Izabrao sam 3 kao omiljeni deo, mada svaki od glavnih naslova ima nešto nezaboravno i nevidjeno za svoje vreme. Najviše sam igrao i prelazio 3,4 i Peacewalker. Verovatno bi i 5 tu bio da nije toliko dugačak ali odigrao sam ga skoro 2 puta kompletno.

1 ne igram od tad jer mi je pakao kontrolisanje Snejka ali svakako jeste taj naslov koji mora biti medju najboljim igrama ikada, uostalom meni je i RE kec taj naslov i baš mi je teško kad ga ljudi nipodaštavaju zbog rimejka.
Kako god MGS 1 je revolucija svog vremena uz Okarinu svakako master-reset pripovedanja u video igrama i emotivnog udara na igrača.

2 me je jedino zaobišao ali da sam ga igrao tad sigurno bi mi danas bio medju najboljim igrama ikada jer dobro se sećam koliko sam se ložio na igru i čitao hipnotisano recenzije. Kao i 4, 2 je bio baš igra trenutka, onako jedan PS2 STEJTMENT i sam za sebe kad se odigra kasnije samo je nekakva sajber konfuzija. Ipak jako ga cenim i kao što rekoh ko i svaki deo u serijalu ima svoje graundbrejking momente iako ću od njega uvek biti emotivno diskonektovan.

3 je opet uz recimo RE4 neka kulminacija tog japanskog talasa koji je započet sa RE1-MGS1, stori driven gejmplej doveden do savršenstva, poslednji udarac titana, japanska strahovlada, poteže se pitanje mogu li video igre biti veće od filmova itd.

Već su 4 i 5 manje važnje igre pa ih ne bi diskutovao to jest to bi sad preskočio jer ću kucati još 2 sata. Kompleksno je pitanje oba dela. Ja ih jako volim ali van MGS komune nije taj bum bio preterano intenzivan na druge igrače kao stariji nastavci....

Dodao bi još i Peacewalker po gejmpleju lagano najbolji i najzarazniji u serijalu sa veoma jakim narativnim momentima kroz one EVA kasete, KIDANJE. Sklapanje Metal Gira mi je donelo preko 120 sati gejmpleja i ofc nisam ga sklopio ali u tome je čar.

Serijal koji je veoma lako mogao da mi bude uz rame sa MGS je Silent Hill i jako mi je žao što su ga u PS3 rasparčali sa nebitnom medicore nastavcima, i bkv napravili hidden gem serijal od onakve veličine lol. Jbg falila je tu bolja direktiva def.
 

nebojsa986

Well-known member
Messages
808
Reaction score
1,105
Points
153
Prve tri mgs igre sad posmatram kao deo celine, nesto slicno pop, stalker, gta 3-vc-sa igrama, jer nemaju velike razlike u dizajnu, stilu, gameplayu u poredjenju sa ostatkom serijala. Vecini je favorit trojka zbog vrhunske price i razvoja likova i to je na mestu, ili kec zbog revolucije u zanru koju je napravio, ja ipak naginjem najvise dvojci, prevagu odnosi tema koja mi je tad bila toliko mindblowing da se jos uvek secam koliko sam puta ucitavao save u liftu od big shell do arsenal gear i mislio u sebi, ajd jos jednom samo da vidim jesam li sve pohvatao i razumeo. Imale su neke igre i pre toga razvijenu pricu, fokusiranu na drustveno politicke teme ali ovo je bio next level, sa balansom ozbiljnog i uvrnutog kako je samo kojima umeo a vidimo i sad posle dve decenije skoro pa vizionarski. Da li je on samo eksperimentisao sa tolikom analizom i filozofiranjem ili je stvarno hteo da cela fransiza ide u tom smeru, to ne znam, bilo bi dobro ako neko zna za clanak ili intervju gde o tome govori, ipak publika nije to bas prihvatila sto je i razumljivo jer ne gadja to zicu svakome kao meni, a takve izlete igra koja cilja osmocifrene brojeve prodaje ne moze da priusti, pa smo posle i videli kad se vratio u narednim igrama tom settingu, samo se priva odvijala u njemu bez nekih vecih osvrta na funkcionisanje sveta.
 

JackRaid04

Deus Ex Manjina
Messages
4,419
Reaction score
5,366
Points
403
E da da bravo to u MGS 2 uz prvi Deus Ex možda i prelomno u fazonu pusti radnju igre imamo važnija pitanja da obradimo. Genijalno.
 

cipak

Let's see...
r
Co-founder
Messages
586
Reaction score
1,350
Points
153
Bio sam u velikoj dilemi kojoj igri da dam glas. Moram prvo da naglasim da sam PS1-2 i PSP nastavke igrao cim su se pojavile a kasnije nastavke sa par godina zakasnjenja. Sa ove distance treci deo mi je najbolja igra ali...

Kada se pojavio kec nisam znao apsolutno nista o serijalu nisam ni cuo za Kojimu. Samo sam od drustva cuo da ima neka odlicna sunjalica koja se zove MGS. Odmah sam nabavio disk (naravno piratski) i bio prosto oduvan sa igrom. Ubedljivo najbolja igra koju sam igrao do tada a i sada mi je u samom vrhu. Svih ovih godina sam uporno odbijao da je odigram opet i da ne pokvarim lepe uspomene.

Razum mi kaze da je trojka najbolja ali nisam osetio toliko odusevljenje igrajuci je prvi put posto sam znao sta mogu da ocekujem. Srce je odlucilo da ipak dam glas kecu.
 

SteamWolf

Omae wa mou shindeiru!
Messages
809
Reaction score
1,038
Points
153
mene je MGS bukvalno oduvao kada sam ga prvi put video u zimu 1998, ljubav na prvi pogled pojma nisam imao što. mda moram priznati da sam "varao", jer je neki lik bukvalno napisao prelaz do pećina gde sam se uvek gubio, mda o5 engleski nisam znao ništa, jer ga nisam učio do prve godine srednje kada je i igra izašla. samo u igraonicama sam je odigrao 10ak puta sklapajući kockice kako sam više učio jezik. meni će MGS biti uvek igra broj jedan u serijalu i generalno, posle toga MGS3, pa MGS2 koga ni sam nzm kako sam igrao na tastaturi (sam nema šanse).

a da se ne lažemo, da nije Konamija, možda ne bi bilo ni Metal Gear serijala, tako da

#Konami4Life
 

s_hyperion

"savant za igre"
Co-founder
Messages
2,635
Reaction score
4,708
Points
423
Ja sam se inače sa serijalom susreo prilično kasno, tek pred izlazak MGS 4. Čuo sam ranije za igre, ali sam bio primarno PC gamer i nisam bio svestan koliko su to u stvari bitne igre. Nedostatak kvalitetne gaming literature i društvo koje nije igralo video igre takođe nisu pomogli. Ali da budem iskren, kada je '99. jedini drug koji je imao PlayStation došao sa Metal Gear CD-om, niko nije hteo ni da proba igru, bitnije nam je bilo da igramo Crasha :D Mada sumnjam da bi kao klinci od 7-8 godina mogli da ukapiramo šta se tu dešavalo.

Glasao sam za prvi deo jer mi je u vreme kada sam ga igrao ostavio najjači utisak.

Prve tri mgs igre sad posmatram kao deo celine, nesto slicno pop, stalker, gta 3-vc-sa igrama, jer nemaju velike razlike u dizajnu, stilu, gameplayu u poredjenju sa ostatkom serijala. Vecini je favorit trojka zbog vrhunske price i razvoja likova i to je na mestu, ili kec zbog revolucije u zanru koju je napravio, ja ipak naginjem najvise dvojci, prevagu odnosi tema koja mi je tad bila toliko mindblowing da se jos uvek secam koliko sam puta ucitavao save u liftu od big shell do arsenal gear i mislio u sebi, ajd jos jednom samo da vidim jesam li sve pohvatao i razumeo. Imale su neke igre i pre toga razvijenu pricu, fokusiranu na drustveno politicke teme ali ovo je bio next level, sa balansom ozbiljnog i uvrnutog kako je samo kojima umeo a vidimo i sad posle dve decenije skoro pa vizionarski. Da li je on samo eksperimentisao sa tolikom analizom i filozofiranjem ili je stvarno hteo da cela fransiza ide u tom smeru, to ne znam, bilo bi dobro ako neko zna za clanak ili intervju gde o tome govori, ipak publika nije to bas prihvatila sto je i razumljivo jer ne gadja to zicu svakome kao meni, a takve izlete igra koja cilja osmocifrene brojeve prodaje ne moze da priusti, pa smo posle i videli kad se vratio u narednim igrama tom settingu, samo se priva odvijala u njemu bez nekih vecih osvrta na funkcionisanje sveta.
MGS 2 je bukvalno postmoderna igra :D
 

Yuka Sakazaki

Princess of Princess Champion
Co-founder
Administrator
Moderator
Messages
3,400
Reaction score
7,219
Points
503
Kako sam ja saznao za MGS:

Bila je 1999. godina i voleo sam da gledam Disney Channel. Lozhio sam se na jednu od cura koja je bila host raznih emisija.
Jemma James

EQKYrSLXYAANpHi.jpg

Da, bio sam boob man tada. No, jedan dan sam razgledao Disney teletekst (good times) i video da postoje stranice o svakom od hostova. Odem ja da vidim shta Jemma ima da kazhe o sebi u nekom starijem intervjuu. Jedno od pitanja je bilo "koju igru najvishe chekash da izadje?", a njen odgovor je bio "Metal Gear Solid". Posle par meseci sam bio na buvljaku i video Metal Gear Solid. Mogao sam da biram jednu igru i ja sam izabrao tu. Mamin dechko mi je kupio diskove, a mati se smejala na foru "nisi ti naivan, odmah 2 CDa". No, chim sam doshao kutji pocheo sam da igram. Bila je to jedna od najtezhih igara koje sam do tada igrao. Posle me pitao mamin dechko kako mi se svidja igra, a ja sam rekao "najbolja igra koju sam igrao".

Eto, tako sam ja otkrio MGS.
 
Top Bottom