• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PC Koji Thinkpad do 1.5-2k?

Apex

Well-known member
Patron
Reaction score
4,235
Došlo vreme da se posle 11-12 godina promeni Thinkpad Edge sa i7.

Ne znam koji CPU da jurim, valjda sada i AMD i Intel imaju jako efikasne modele u poslednjoj generaciji pa baterije mogu da guraju dosta više nego ranije?
Koju Thinkpad seriju gledati ako je prioritet pouzdanost? Možda bih uzeo i 16" ekran pošto se koristi kao primarni komp kod kuće.

Hvala unapred na savetima. :)

kažu da je ovaj amd-ov ai ryzen dobar, pogledaj par reviewova, možda pomogne pri odabiru...

Mislim da je ova nova generacija suviše blizu za neki generički savet. Najbolje je da ogledaš šta se nudi i pogledaš testove čipseta. Srećom procesori još uvek nisu toliko nekonzistentni ko nvidia mobilne grafičke tako da bilo koji test platforme će da ti uradi posao.

Ne kapiram razliku između tog AI Ryzena i običnog. Je l' to ista generacija?

Za oba ja launch date Q1 2025 koliko sam video.

Ovaj lenovo

Ima 880m gpu

Svi noviji AI max cpu

385, 390 i 395+

Imaju bolje gpu
RX 8060S, 8050S i 8040S

Cene ce biti preko 2k 99.99% za modele Ai max apu-ima u Srbiji. Kad se pojave i ako lenovo i napravi think model sa ai max apui-ma.

Ako ti je do baterije juri snapdragon model.

Ako ces za produktiviti bez gejminga i bitna ti baterija reako bih da je pristojno, plus trajanje baterije daleeeko premasuje x86.

Mala je prilično razlika između Snapdragon i recimo 226V Lunar Lake-a po pitanju baterije, a dobivaš daleko bolju grafiku i sve ostalo što ide uz x86. Ryzeni su na začelju kad je u pitanju efikasnost mobilnih platformi.

Mala razlika ne bih rekao na balnce mode-u u win skoro 90% procenata u korist sd 540min vs 930+min trajanje baterije, a pobedjuje i u perfomance mode-u, naravno ako planira perfomance mode dobija 5-10% u perfomansama u oba slučaj(bilo koji cpu) a baterija srče potrošnju skoro 50% više. Tako da, moje misljene perfomance mode ima smisla kad je laptp prikopčan na punjač. I ako plainra kucati ne nositi slusalice dok radi na laptopu. Sd ne zagreva toliko kiciste laptopa i vent se vrti na manje obrtaja. Ali dobro ako baterija nije vazna bolje da ne ide na sd.

Treba uzeti u obzir da su Snapdragon laptopi i (nerealno) najskuplji na tržištu i da može uštediti i do 300€ kupovinom AMD-a i Intel-a.
Još jedan dobar pogled na situaciju:

Plus činjenica da Apple M4 ima bolje performanse i manje bagova u x86 gamingu preko Crossover-a u poređenju sa Windows ARM laptopima je tužna.

Last edited:
M4 Air je sposoban i za daleko više od office posla. Svaka preporuka, ko može da se navikne na MacOS. Ja na svom M1 Air guram i VM, 50+ Chrome tabova, razne remote monitoring alate, VSCode, Spotify i po potrebi palim i Photoshop. Sve je to u isto vreme uključeno.

Ma naravno, loše sam se izrazio. Ja koristim m3 trenutno za kodiranje, nikakvih problema nisam imao + nenormalno dobra baterija.

Nije mi presudna baterija pošto će se ipak koristiti na punjaču 99% vremena, mislio sam na to da baterija drži više od sat dva koliko je ranije bio standard. :)

Apple ne dolazi u obzir jbg.

Back
Top Bottom