• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PC King's Bounty serijal

Necro

Well-known member
Reaction score
1,131
1990. je izašla igra King's Bounty. Njen idejni tvorac je John Van Caneghem a igru je izdao New World Computing. Par godina nakon ove igre izašao je čuveni Heroes of Might and Magic. Ono što im je zajedničko je potezni borbeni sistem kao i akcenat na razvoju heroja. Može se reći da je King's Bounty postavio temelje kojima Heroes of Might and Magic serijal duguje svoj uspjeh.

2008. godine je izašla igra King's Bounty: The Legend. U pitanju je neka vrsta rimjeka odnosno spiritualnog naslednika igre iz 1990. Jedna je od mojih omiljenih igara uopšte. U glavnoj ulozi je heroj koji služi kralju i on može biti Warrior, Paladin ili Mag. Mag je naravno najbolji sa magijom ali zato može da povede manji broj jedinica sa sobom. Za Warriora važi obrnutno dok je Paladin nešto između ove dvije klase.

Za razliku od Heroja izvođenje na mapi (adventure map) nije potezno (turn-based) već je u realnom vremenu. Neki kažu da ih to izvođenje podsjeća na World of Warcraft. S druge strane borba je veoma slična Herojima. Ona je potezna a heroj ima mogućnost da barata magijama. Pored magija u KB postoji nešto što se zove Spirits of Rage. Na ovo možete gledati kao na još jednu vrstu magije. Ne znam kako drugačije to da opišem.

Tokom igranja KB vi vodite svog heroja po mapi, borite se sa raznim stvorenjima (slično kao u Herojima) i rješavate questove koje vam daje kralj ili drugi NPC-jevi. Glavni questovi su oni od kralja. Vaš heroj ima mogućnost da sa sobom nosi predemte (itemi) baš kao u Diablu i Herojima. Ti predmeti mogu da mu povećavaju atribute, manu i sl. Ono što nema u Herojima a ima u ovoj igri je borba protiv bosova. Bosovi su, tradicionalno, neka ogromna stvorenja ili čudovišta a borba protiv njih je takođe potezna. Igra djeluje bajkovito i veselo a dijalozi prilikom rješavanja questova znaju da budu duhoviti što igri daje poseban šmek. Treba reći da igra ima odličnu i odgovarajuću muzičku podlogu za koju je zaslužan Lind Erebros.

Igra ima odličan replay value. To je dijelom zbog toga što kada ponovo startujete novu igru nećete nailaziti na iste neprijatelje, iteme i spellove na istom mjestu kao i u prethodnom igranju. Drugi razlog zašto vas igra tjera da je ponovo igrate je što ona koristi istu formulu za privlačenje igrača kao čuveni Heroes of Might and Magic 3. Sjećam se kada je neko na twitchu izjavio šta mu je najzabavnije kod Heroja 3: "abusing gameplay mechanics". Znam da zvuči paradoskalno ali prava je poslastica samostalno otkriti strategije i fore za nadmudrivanje neprijatelja za koje vjerovatno ni kreatori igre nisu znali. Nakon toga igra djeluje još zabavnije i pitate se šta bi još mogli da otkrijete.

Nakon igre iz 2008. uslijedili su i nastavci: KB: Armored Princess, KB: Crossworlds, KB: Warriors of the North, KB: Dark Side. Ove igre se mogu slobodno posmatrati kao ekspanzije igre iz 2008. U njima su ubačene nove jedinice, potpuno nove lokacije, mogućnost letenja na konju, mini igre kao što je borba protiv nekoliko bosova za redom itd.

Slike iz igre:

01.jpg02.jpg04.jpg
05.jpg06.jpg

Jedan od najomiljenijih serijala poteznih strategija na PC-u. Odigrao orginarlnu igru i sve ekspanije i zeljno iscekijem drugi deo koji je cini mi se najavjen za ovu godinu. Nemam sta da dodam posto je sve lepo objasnjeno u prvom postu. Mogu samo reci da je obavezno stivo za svakog ko voli ovaj tip igara. Topla preopruka od mene.

Evo jednog interesantnog moda za Kings Bounty Crossworlds. Mod se zove Red Sands Extended i predstavlja proširenje originalnog Red Sands moda. Prvo ću da objasnim šta je to novo donio Red Sands. Red Sands je je u originalnu kampanju Orc on the March (to je inače proširena Armored Princess kampanja) dodao jedinice iz Ice and Fire kampanje. Pored toga dodati su novi itemi kao i potpuno novo ostrvo Red Sands. Pored Red Sands ostrva dodata je još jedna potpuno nova lokacija kojoj pristupate kada odradite određene questove i nakon toga pročitate knjigu koja se nalazi u podzemlju Elona. Ta nova lokacija koju otkrivate kada procitate knjigu je veća od nekih ostrva.

To je dakle donio Red Sands mod.

Red Sands Extended ima sve to i jos ponesto. U Extended je dosta ostrva prošireno i promijenjeno tako da ćete ih jedva prepoznati. Pored toga tu su i dungeoni koji nisu nimalo naivni. Pored toga tu ubačene su i nove jedinice kojih nema u Red Sands.

Ako nekoga samo interesuje Red Sands (bez extended) probaću da nađem link.

Link za Red Sands Extended:

Taj fajl otapkujte a onda folder koji se zove red_sands iskopirajte u direktorijum sessions koji se nalazi tamo gdje je instalirana igra. Nakon toga kada uđete u igru promijenite kampanju u Red Sands. Mislim da će ta promjena zahtijevati restart igre.

Na kraju slike.

Jedan dungeon:
dung1.jpg

Nove Red Sands Extended jedinice:

units.jpg

Youtube:

Last edited:
Planirao sam da kupim igru ali za PS4. Ovaj kod bi mi dobro dosao ali trenutno nemam vremena i dovoljno jak PC da pokrenem igru. A i veoma sam los u pisanju. Tako da ti nikako ne mogu pomoci. Verujem da ima ljudi ovde koji to mogu (zele) da odrade.

Hvala :) svakako bih ja ispunio text, ali iskreno pojma nemam koliko je zahtevno... ono kad me igra ni najmanje ne zanima :(

Valjda će se neko javiti od ovih ljudi koji su postovali o igri najviše :D

Trenutno sam na laptopu sa gtx650m grafikom. Tako da nema sanse da pokrenem igru. Ima valjda ovde neko ko voli serijal i dovoljno jak PC da moze da odradi to.

Hvala :) svakako bih ja ispunio text, ali iskreno pojma nemam koliko je zahtevno... ono kad me igra ni najmanje ne zanima :(

Valjda će se neko javiti od ovih ljudi koji su postovali o igri najviše :D
Ja sam piskarao ovdje najvise o ovoj igri :)
Problem je sto imam neki bol u kicmi, bojim se da sam navukao diskus herniju. Prokleta korona je ucinila to da sam se povukao kuci, fokusirao na posao i nabio kilazu... A za ovo bih bojim se morao izdvojiti duge sesije koje uopste ne bi prijale mojoj kicmi. Na stranu sto mi igra uopste ne djeluje privlacno. Ja u KB trazim Heroes of Might and Magic a djeluje mi kao da ga u ovoj igri najmanje ima.

Nastavio sam da igram Kings bounty 2.Mogu vam reci da mi se bas svidja.vrlo dobra igra i zanimljiva.prica onako prosek(nije losa ali nije nista posebno)ima mnogo side questova i dobro su uradjeni donekle i raznovrsni.skoro svaki quest ima opciju na koji nacin ces da ga zavrsis, da li biras order ili anarchy i power ili za magove.sto vise u jednoj bransi imas poena (tipa imas 10 order poena) imas mogucnost da otkljucas pasive skilove ili sta vec.plus prica je drugacija i zavrsetak questa od zavisnosti sta izaberes sto se ne vidja cesto u rpg igrama.ne znam jos da li ima impact na main story .ima mnogo i dugi su dialozi a cak nisu ni losi(ja igram sa Katherine)i dosta je sarkasnicna i slicno.svet je velik dovoljno.jedino sto kretanje je losije(nije sporo)nego ne mozes da skocis i ides gde hoces kako hoces(ne moze precice)grafika je silidna kako za svet i lika tako i za borbe i efekte. borbe su interesante i zabavne.Ima mnogo razlicitih jedinica boraca sa razlicitih oruzima,napadima i mocima.i ima razlike koje jedinice se bore protiv koje.bzvz je malo uradjeno spelovi od main character mislim na to na koji nacin ih dobijas i upgredujes.Igra je trenutno 37ipo eura na steamu i po meni vredi svaki euro :)

Last edited:
Presao sam igru(oko 50h u igri imam)Mogu vam reci da sam odusevljen za AA igru ovo je extra.Naravno da ima mana i slicno ali koja igra i sa vecim budzetom nema.Ko voli turn based borbe i kretanje lika iz treceg lica ovo je prava igra za vas :)

Nakon igre iz 2008. uslijedili su i nastavci: KB: Armored Princess, KB: Crossworlds, KB: Warriors of the North, KB: Dark Side. Ove igre se mogu slobodno posmatrati kao ekspanzije igre iz 2008. U njima su ubačene nove jedinice, potpuno nove lokacije, mogućnost letenja na konju, mini igre kao što je borba protiv nekoliko bosova za redom itd.

Pre mnogo godina igrao sam Armored Princess, pa mi je malo dosadilo. Možda bih trebao ponovo da probam. Koja je najbolja "expanzija"? Ili da krenem direktno na dvojku? Sumnjam da je priča bitna (na žalost).

Back
Top Bottom