VoivodBG
nerealni elitista

Jednostavno čovek je oduvek zračio tom "kul" i drkadžijskom energijom, zbog toga se izdvojio od mase raznih kolega koji su bili slavniji i lepši od njega. Što bi se reklo, Ford je čovek iz naroda, i svako može da se poistoveti sa njim. I hvala mu na tome.
Nažalost novi Indi, je jako slabašan i loše sklepan film, i najveći problem proizilazi od samog scenarija, koji se drži na nejakim štakama talasa nostalgije i referenci na sve prethodne delove. To je najniži oblik pravljenja bilo kojeg vida umetnosti i mora da odumre što pre.
Dosta stvari ne funkcioniše ovde, prvo koristili su neprijatan 3d efekat da skeniraju Forda i urade u flešbek scenama da izgleda daleko mlađe. Animacija jednostavno nije dovoljno uverljiva da ga predstavi daleko mlađeg, i po obliku očiju i određenim grimasama ne liči na nešto ljudski, ispod svega toga je ostareli čovek, glas ga odaje.
Voleo bih da intro nije bio predugačak, a svi znamo da je u pređašnjim naslovima svaki Indie intro bio kratak, brz i bam velikim slovima naslov filma, uspeli su i font da sjebu i izabrali neki neugledniji mogući. (dizajneri, javite se!)
Kada film zapravo krene dešava se u tadašnjoj sadašnjosti i vidimo Indija, čoveka koji je na silaznoj putanji života, vremena su se promenila, nove tehnologije stigle, a on jedva gura dan za danom. Koncept starenja kod heroja sa kojima smo odrasli je po meni oduvek dobra tema, sve to nas čeka jednog dana, i žao mi je što su kasnijim scenama akcije i raznih drugih glupiranja ubrzo to izostavili i Indija pretvorili u maltene Sigala, dobije batine i rane, ali gura napred kao da mu nije ništa. Da su više igrali na tu kartu starenja, i držali se toga do kraja i sa određenim izmenama u scenariju imali bi barem dobar film.
Ali njegova čamotinja se brzo menja jer mu dolazi Helena Šo, prijateljeva kćerka (igra je Fibi iz Fleabag) i spominje artefakt iz naslova i da može da ga pronađe, na tu žurkicu naravno upada markantni zlikovac Jurgen (najbolji danski glumac, Mikelsen) i sijaset drugih problematičnih faktora koji bi trebalo da nam obezbede nezobaravnu avanturu i pozdrav za ostarelog Indija zar ne?
Vežite se, jer ćete pogledati najdosadniji blokbaster 2023. Nažalost, ovaj film pati od dužine trajanja, lošeg humora, i pravi najveću grešku, a to je da Indija gurne na polovini filmi u zapećak i maltene u svi ostali likovi kradu film, a on postaje sporedni lik. To se ne radi na taj način ako želiš da staviš tačku na serijal, jer ako heroju oduzmeš da on reši sve probleme, a to neko drugi uradi za njega, zašto bi se uopšte investirali?
Što se scena akcije tiče, ima jako dobro izrežiranih, Mangold sa te strane ima već dobro ispečen zanat sa Loganom, 3 do 10 u Jumi i ostalim akcijašima. Jedino što posle nekog vremena shvatite očigledno, one sve dugo traju i kupuju minutažu filmu koji nema dobro razvijene likove i brzo će biti zaboravljene. Sve se svodi na sledeće, 10 minuta akcije, 5 minuta priče i tako konstantno u krug, tu i tamo uleti neka poštapalica kao u starim delovima, ali jednostavno ne dostiže taj petparački momenat koji su imali pređašnji delovi.
Što se ostatka glumačke ekipe tiče i Fibi i Mads, su uradili šta su mogli sa skicama od likova. Fibi ima najviše poštapalica i fora, ali često su toliko ravne jer su jednostavno glupo napisane i vidi se ta usiljenost današnjeg humora koji dolazi sa zapada, i stvarno je šteta što je protraćila svoj talenat jer je već dosta pokazala da je jedna od najsmešnijih žena na planeti trenutno. A Mads, pa Mads radi ono što najbolje ume, pojavi se u prostoriji i dovoljno je i da samo ćuti i vi ćete biti prikovani za njega. Čovek odiše neverovatnom harizmom da čak i loše sklepan negativac može da prođe jer vam čini gušt da ga promatrate.
Žalosno je kako su i završili film, na najgori šećeraški holivudski način, bio sam iznenađen njim, jer sam pretpostavljao šta će biti na kraju, film čak i ne krije kraj, već vam očigledno pokazuje u jednoj sceni negde pri sredini filma.
Nadam se da je ovo zaista kraj serijala, drago mi je da sam imao sreću da živim u vremenu kada je Harison Ford uveliko zabavljao mase, i glumio Dekarda, Soloa i Indijanu i što sam bio deo toga, ali neke franšize treba da stanu kada više nema ideja i energije, jer ovako samo prete da ogade i ono što je valjalo.
Letterboxd