• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Movie Indiana Jones and the Dial of Destiny (2023)

VoivodBG

nerealni elitista
Reaction score
8,050
Indiana_Jones_and_the_Dial_of_Destiny.jpeg

Na novog Indija sam otišao da bih odao poštu neponovljivom Harisonu Fordu, koji je imao uticaj na bezbroj adoloscentskih generacija kroz razne heroje i anti heroje koje je igrao tokom silnih decenija.

Jednostavno čovek je oduvek zračio tom "kul" i drkadžijskom energijom, zbog toga se izdvojio od mase raznih kolega koji su bili slavniji i lepši od njega. Što bi se reklo, Ford je čovek iz naroda, i svako može da se poistoveti sa njim. I hvala mu na tome.

Nažalost novi Indi, je jako slabašan i loše sklepan film, i najveći problem proizilazi od samog scenarija, koji se drži na nejakim štakama talasa nostalgije i referenci na sve prethodne delove. To je najniži oblik pravljenja bilo kojeg vida umetnosti i mora da odumre što pre.

Dosta stvari ne funkcioniše ovde, prvo koristili su neprijatan 3d efekat da skeniraju Forda i urade u flešbek scenama da izgleda daleko mlađe. Animacija jednostavno nije dovoljno uverljiva da ga predstavi daleko mlađeg, i po obliku očiju i određenim grimasama ne liči na nešto ljudski, ispod svega toga je ostareli čovek, glas ga odaje.

Voleo bih da intro nije bio predugačak, a svi znamo da je u pređašnjim naslovima svaki Indie intro bio kratak, brz i bam velikim slovima naslov filma, uspeli su i font da sjebu i izabrali neki neugledniji mogući. (dizajneri, javite se!)

Kada film zapravo krene dešava se u tadašnjoj sadašnjosti i vidimo Indija, čoveka koji je na silaznoj putanji života, vremena su se promenila, nove tehnologije stigle, a on jedva gura dan za danom. Koncept starenja kod heroja sa kojima smo odrasli je po meni oduvek dobra tema, sve to nas čeka jednog dana, i žao mi je što su kasnijim scenama akcije i raznih drugih glupiranja ubrzo to izostavili i Indija pretvorili u maltene Sigala, dobije batine i rane, ali gura napred kao da mu nije ništa. Da su više igrali na tu kartu starenja, i držali se toga do kraja i sa određenim izmenama u scenariju imali bi barem dobar film.

Ali njegova čamotinja se brzo menja jer mu dolazi Helena Šo, prijateljeva kćerka (igra je Fibi iz Fleabag) i spominje artefakt iz naslova i da može da ga pronađe, na tu žurkicu naravno upada markantni zlikovac Jurgen (najbolji danski glumac, Mikelsen) i sijaset drugih problematičnih faktora koji bi trebalo da nam obezbede nezobaravnu avanturu i pozdrav za ostarelog Indija zar ne?

Vežite se, jer ćete pogledati najdosadniji blokbaster 2023. Nažalost, ovaj film pati od dužine trajanja, lošeg humora, i pravi najveću grešku, a to je da Indija gurne na polovini filmi u zapećak i maltene u svi ostali likovi kradu film, a on postaje sporedni lik. To se ne radi na taj način ako želiš da staviš tačku na serijal, jer ako heroju oduzmeš da on reši sve probleme, a to neko drugi uradi za njega, zašto bi se uopšte investirali?

Što se scena akcije tiče, ima jako dobro izrežiranih, Mangold sa te strane ima već dobro ispečen zanat sa Loganom, 3 do 10 u Jumi i ostalim akcijašima. Jedino što posle nekog vremena shvatite očigledno, one sve dugo traju i kupuju minutažu filmu koji nema dobro razvijene likove i brzo će biti zaboravljene. Sve se svodi na sledeće, 10 minuta akcije, 5 minuta priče i tako konstantno u krug, tu i tamo uleti neka poštapalica kao u starim delovima, ali jednostavno ne dostiže taj petparački momenat koji su imali pređašnji delovi.

Što se ostatka glumačke ekipe tiče i Fibi i Mads, su uradili šta su mogli sa skicama od likova. Fibi ima najviše poštapalica i fora, ali često su toliko ravne jer su jednostavno glupo napisane i vidi se ta usiljenost današnjeg humora koji dolazi sa zapada, i stvarno je šteta što je protraćila svoj talenat jer je već dosta pokazala da je jedna od najsmešnijih žena na planeti trenutno. A Mads, pa Mads radi ono što najbolje ume, pojavi se u prostoriji i dovoljno je i da samo ćuti i vi ćete biti prikovani za njega. Čovek odiše neverovatnom harizmom da čak i loše sklepan negativac može da prođe jer vam čini gušt da ga promatrate.

Žalosno je kako su i završili film, na najgori šećeraški holivudski način, bio sam iznenađen njim, jer sam pretpostavljao šta će biti na kraju, film čak i ne krije kraj, već vam očigledno pokazuje u jednoj sceni negde pri sredini filma.

Nadam se da je ovo zaista kraj serijala, drago mi je da sam imao sreću da živim u vremenu kada je Harison Ford uveliko zabavljao mase, i glumio Dekarda, Soloa i Indijanu i što sam bio deo toga, ali neke franšize treba da stanu kada više nema ideja i energije, jer ovako samo prete da ogade i ono što je valjalo.

Letterboxd

Meni je film bio zabavan u prve 2/3, a onda me je bas smorio (a i citav taj zaplet mi je mozda malo previse za ovakav film).
Pocetak mi nije bio predugacak i iako je efekat neprijatan i iako mi nije jasno sto mu i glas nisu sredili, to mi je najbolji deo filma.
Ne znam sto danas filmovi moraju ovoliko da traju. Fibin lik jeste tanak, ali je opet bolji od svih drugih zenskih likova u serijalu.
Glavni utisak mi je ipak bio koliko su 3 devojcice koje su sedele pored mene uzivale u filmu.

Pogrešno. Bioskopi vole kraće filmove, zato što mogu da naguraju više projekcija.

To je odavno ustaljena praksa, ako film pređe tri sata, nadoplaćuje se dodatna suma. Piše vam na svim Cineplexx kartama. Ide im u prilog da rade takve stvari, plus duži film, više ljudi otvore džepove na grickalice i gluposti.

Filmu pored boljeg scenarija fali i jedno dobro seckanje u montazi, koje bi ga bar ucinilo dosta prijatnijim gledanjem. Prosto mi ne opravdava trajanje od dva i po sata. Oseti se na dosta mesta da scena traje i traje i traje i traje i traje, uglavnom bespotrebno (u nekim momentima sam gledao na x2 brzini). I to prati film od uvoda pa do kraja. Moglo je lagano 20-30 minuta da se skrati (cak bih rekao i vise od toga), samim tim da tempo filma bude bolji, ili da se mozda ostavi malo vise prostora za poslednji deo filma, za koji se moze reci da su projurili kroz njega.

Ocekivao sam vise i zbog samog rezisera, koji je snimio Logana i Ford v Ferrari, ali me ne bi cudilo da se studio mesao u posao vise nego sto treba.

I dalje mi je neverovatno da su pukli 300m na ovo (odnosno vise od 400m kad se uracuna i marketing) i da su mislili da ce zaraditi. Plus mi je takodje neverovatno da su odlucili da ovo prikazu u Kanu gde ih je kritika ubila i verovatno dodatno sjebala sanse za neki uspeh na box office (mada mislim da svakako nisu imali nikakve sanse).

Na kraju, rekao bih da je gledljiv, bolji mi je od prethodnog, zanimljiviju radnju i likove ima, ali nadao sam se da ce ovo biti bolje oprastanje od Indija.

Last edited:
Filmu pored boljeg scenarija fali i jedno dobro seckanje u montazi, koje bi ga bar ucinilo dosta prijatnijim gledanjem. Prosto mi ne opravdava trajanje od dva i po sata. Oseti se na dosta mesta da scena traje i traje i traje i traje i traje, uglavnom bespotrebno (u nekim momentima sam gledao na x2 brzini). I to prati film od uvoda pa do kraja. Moglo je lagano 20-30 minuta da se skrati (cak bih rekao i vise od toga), samim tim da tempo filma bude bolji, ili da se mozda ostavi malo vise prostora za poslednji deo filma, za koji se moze reci da su projurili kroz njega.

Ocekivao sam vise i zbog samog rezisera, koji je snimio Logana i Ford v Ferrari, ali me ne bi cudilo da se studio mesao u posao vise nego sto treba.

I dalje mi je neverovatno da su pukli 300m na ovo (odnosno vise od 400m kad se uracuna i marketing) i da su mislili da ce zaraditi. Plus mi je takodje neverovatno da su odlucili da ovo prikazu u Kanu gde ih je kritika ubila i verovatno dodatno sjebala sanse za neki uspeh na box office (mada mislim da svakako nisu imali nikakve sanse).

Na kraju, rekao bih da je gledljiv, bolji mi je od prethodnog, zanimljiviju radnju i likove ima, ali nadao sam se da ce ovo biti bolje oprastanje od Indija.
Ја сам се са Индијем, Хенријем Џонсом Сениором, Маркусом Бродијем и Салахом опростио овде још одавно. 😉

Ne kontam sto sam gledao ovo cudo lol
Znaci toliko generican film odavno nisam pogledao, zaboravio sam ga dok sam ga gledao, sta vise reci. A da Mads jebeno cool kao i uvek :D

Back
Top Bottom