U velikoj sam nedoumici, imam i5-12400F i RTX 4080, i hteo sam da uzmem novi/polovni procesor i7-14700, iskljucivo zbog RPCS3, gde imam da odigram jos nekih 8 veoma CPU zahtevnih igara, gde sad imam oko 40fps-a sa drop-ovima i bas mi je neigrivo...
Tako da sam hteo novi proc pre svega zbog toga, a inace sto se tice regularnog PC igranja, igram uvek u 4K, i verovatno bi i tu bio novi procesor bar malo od pomoci da podigne minimalni fps i smanji drop-ove... dakle nista to write a home about I guess, pre svega je poenta na RPCS3...
i to nas dovodi do mog problema i nedoumice, ja sam mislio da su samo i9 procesori 13-te i 14-te serije pogodjeni degradacijom, ali videh da se ona odnosi i na i7, pa cak i neke i5 modele...
1.) Tako da sam sad u iskusenju da odustanem od kupovine polovnog i7 [13,14], jer necu da uzimam macku u dzaku, ja mogu da vidim neke testove i da ih prodje, ali to ne znaci da nema degradacije, jer ona nije fizicki vidljiva, ne bih da rizikujem sa tim...
2.) Ostaje mi opcija da uzmem novi i7 [13,14], i posto sam vec stavio zadnji bios, on ima tu zastitu od degradacije, gde blokira pokusaje ploce da povuce vise struje nego sto treba, ali osim tog novog bios-a, trebam i da stavim sve na intel defaults, nikakav Asus OC profile ili tome slicno, kao i da iskljucim odredjene stavke u bios-u i da se nadam da je sve ok...
3.) Treca opcija bi bila da uzmem polovan i7 ili cak i9 [12-te generacije], jer oni ne pate ni od kakve degradacije... ali tu je pitanje koliki mi je gain sa i7, imajuci u vidu koji prosecor imam, a sto se tice i9, on vuce dosta struje i greje se vise, pa iako imam dovoljno dobar kuler da ga ohladi, moje napajanje je kvalitetnih 750w, ali obzirom koliko vuce grafa i sad taj proc, verovatno bi bio tu negde na granici, a i napajanje je nekoliko godina staro i ono je vremenom sigurno donekle oslabilo...
Tu je i pitanje, dal mi je uopste dovoljan gain sa 12-om serijom i7 i i9, u RPCS3, jer sam citao da ipak i7-14700 daje osetno veci gain, zbog novije arhitekture, a i manje struje trosi itd...
4.) Na kraju tu je i run it back opcija, da ostanem svoj na svom i da se ne zajebavam toliko za mali gain, samo zbog RPCS3... vec za pet godina kad budem menjao i maticnu i ram, da onda stavim neki novi proc...
Saveti?