• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PC Hardware saveti i rešavanje problema

U velikoj sam nedoumici, imam i5-12400F i RTX 4080, i hteo sam da uzmem novi/polovni procesor i7-14700, iskljucivo zbog RPCS3, gde imam da odigram jos nekih 8 veoma CPU zahtevnih igara, gde sad imam oko 40fps-a sa drop-ovima i bas mi je neigrivo...

Tako da sam hteo novi proc pre svega zbog toga, a inace sto se tice regularnog PC igranja, igram uvek u 4K, i verovatno bi i tu bio novi procesor bar malo od pomoci da podigne minimalni fps i smanji drop-ove... dakle nista to write a home about I guess, pre svega je poenta na RPCS3...

i to nas dovodi do mog problema i nedoumice, ja sam mislio da su samo i9 procesori 13-te i 14-te serije pogodjeni degradacijom, ali videh da se ona odnosi i na i7, pa cak i neke i5 modele...

1.) Tako da sam sad u iskusenju da odustanem od kupovine polovnog i7 [13,14], jer necu da uzimam macku u dzaku, ja mogu da vidim neke testove i da ih prodje, ali to ne znaci da nema degradacije, jer ona nije fizicki vidljiva, ne bih da rizikujem sa tim...

2.) Ostaje mi opcija da uzmem novi i7 [13,14], i posto sam vec stavio zadnji bios, on ima tu zastitu od degradacije, gde blokira pokusaje ploce da povuce vise struje nego sto treba, ali osim tog novog bios-a, trebam i da stavim sve na intel defaults, nikakav Asus OC profile ili tome slicno, kao i da iskljucim odredjene stavke u bios-u i da se nadam da je sve ok...

3.) Treca opcija bi bila da uzmem polovan i7 ili cak i9 [12-te generacije], jer oni ne pate ni od kakve degradacije... ali tu je pitanje koliki mi je gain sa i7, imajuci u vidu koji prosecor imam, a sto se tice i9, on vuce dosta struje i greje se vise, pa iako imam dovoljno dobar kuler da ga ohladi, moje napajanje je kvalitetnih 750w, ali obzirom koliko vuce grafa i sad taj proc, verovatno bi bio tu negde na granici, a i napajanje je nekoliko godina staro i ono je vremenom sigurno donekle oslabilo...
Tu je i pitanje, dal mi je uopste dovoljan gain sa 12-om serijom i7 i i9, u RPCS3, jer sam citao da ipak i7-14700 daje osetno veci gain, zbog novije arhitekture, a i manje struje trosi itd...

4.) Na kraju tu je i run it back opcija, da ostanem svoj na svom i da se ne zajebavam toliko za mali gain, samo zbog RPCS3... vec za pet godina kad budem menjao i maticnu i ram, da onda stavim neki novi proc...

Saveti? :unsure:

Last edited:
Bukvalno će ti biti neopisivo jeftinije da kupiš polovan CFW PS3, odigraš šta hoćeš i prodaš ga nazad za iste pare. Da ne spominjem manju glavobilju. Nećeš imati bolju rezoluciju itd ali da li trud i novac stvarno vredan toga.

neka proba. Neverovatno je kako se svako ko nije ušao u priču sa stavom da će mrzeti igru zbog problema sa frejmrejtom bez obzira na sve ostalo, pod uslovom da je igra dobra, na kraju uživa u igri. Bukvalno svako koga znam i dosta njih koje ne znam a ubedio sam ljude da ih ubede.

Naravno ne računamo tu igre sa frejmertom u sekundama po frejmu :P

Ne verujem da cu imati love za tako nesto, tek za nekih 5 godina planiram takav neki korak...
DDR6 memorija nece skoro, jer po onome sto je leakovano, sledece dve generacije Zen-a ostaju na DDR5.

Znaci Zen 6 sledece godine, i onda Zen7 dve godine kasnije.

Bukvalno će ti biti neopisivo jeftinije da kupiš polovan CFW PS3, odigraš šta hoćeš i prodaš ga nazad za iste pare. Da ne spominjem manju glavobilju. Nećeš imati bolju rezoluciju itd ali da li trud i novac stvarno vredan toga.
Ne bih da igram u 720p, kad sam iskusio chari 4K igranja...
Ako mu je neigrivo na RPCS3 sa 40fps, bolje da ne kupuje PS3 da igra u 24fps
Presao sam Infamous keca na RPCS3, pisao ovde review, bilo super iskustvo u 60 fps-a, bas smooth...
Sad Infamous 2, imam oko 40 fps-a i cesto dropuje ispod, a vuce se ko baba... bas deluje da je visok latency...
Ja znam ranije da je bilo igara gde mi nije smetalo da igram u 40 fps-a, jer je bilo smooth, bilo je i igara koje sam mogao da igram u 30... ali ovaj Infamous 2 je bas neigriv u tom fps-u, a mozda je i problem do TV-a koji mi je 144Hz, pa je iskustvo igranja u 40fps-a, gore nego na tv-u koji radi u 60hz-a...
DDR6 memorija nece skoro, jer po onome sto je leakovano, sledece dve generacije Zen-a ostaju na DDR5.

Znaci Zen 6 sledece godine, i onda Zen7 dve godine kasnije.
Fora je sto ja nemam DDR5, ja sam jos uvek na DDR4 😁

Strpi se jos malo, proletece tih 5 god XD
Da ulazes u mrtvu platformu zbog ps3 emulatora zarad 20fps vise..ne znam,meni bi to cimanje bilo...
Ovako u nekom momentu sve novo...najgore je vreme ulagati sad pred izlazak next gen konzola... a nekako najbolje mi je uvek 2-3 god nakon njihovog izlaska...tad hardver bude top i gura do kraja zivota konzola

Strpi se jos malo, proletece tih 5 god XD
Da ulazes u mrtvu platformu zbog ps3 emulatora zarad 20fps vise..ne znam,meni bi to cimanje bilo...
Ovako u nekom momentu sve novo...najgore je vreme ulagati sad pred izlazak next gen konzola... a nekako najbolje mi je uvek 2-3 god nakon njihovog izlaska...tad hardver bude top i gura do kraja zivota konzola
Ja sam uglavnom radio upgrade kompa na sredini konzolne generacije, tako se uvek lakse moze znacajno nadmasiti konzolni hardver. Mada sada su sve cene poludele.

Ja sam uglavnom radio upgrade kompa na sredini konzolne generacije, tako se uvek lakse moze znacajno nadmasiti konzolni hardver. Mada sada su sve cene poludele.

Pa to je to manje vise, 4 god je idealno sto kazes..tako i ja tipujem da radim. Vuce me ka upgrejdu i sad ali se kontrolisem XD

Back
Top Bottom