- Reaction score
- 10,886

Razmisljao sam da li ovo da postujem u "Topics of all sorts" ali sam se ipak odlcio za ovde jer tastaturu koristim za posao. Nemamo neki genericki "hardware" podforum. Pisem ovo jer me dosta ljudi pita za vise informacija o tastaturi koju koristim, pa sam odlucio sastavim svoje utiske na jedno mesto.
Pre nekoliko godina sam spontao zaradio intenzivnu upalu zglobova. Pored terapija i mirovanja, preporuka lekara je bila da stedim ruke, obratim paznju na ergonomiju rada itd. Bacio sam se u potragu za ergonomskim tastaturama, i na kraju odlucio da isprobam Ergodox EZ.
ErgoDox EZ: An Incredible Mechanical Ergonomic Keyboard | ErgoDox EZ
An open-source keyboard for serious developers, gamers, and people who care deeply about their craft.

Nije jeftina opcija, ali sem Microsoft Ergonomic Keyboard (koju sam takodje narucio) nista nije. Ono sto me je privuklo kod Ergodoxa je full programabilnost i mogucnost zamene mehanickih switcheva bez otvaranja tastature (i lemljenja). Posto nisam imao nikakvih prethodnih iskustava sa mehanickim tastaturama (sem back at the day ranih '90 kada nisam ni znao cestito kucati) puno mi je znacila informacija da mogu lako da menjam tip switcheva, i da necu zaglaviti sa onim sto izaberem prilikom kupovine. Takodje, ni sa split layuotuom nisam bio na "ti", pa me je tesila misao funkcije tastera mogu reprogramirati. Posle malo "istrazivanja" odlucio sam se za Cherry MX brown, i narucio verziju sa led osvetljenjem (bacanje para, ispostavilo se), nosacima (pun pogodak) i wristrest-ovima (takodje odlican izbor). Tastatura je stigla (Fedexom ili DHL-om ne secam se) za svega nesto jace od 2 nedelje sto me je prijatno iznenadilo. Carinu, porez i ostali harac sam platio preko 6000 RSD.
Proslo je nekoliko godina od kako sam poceo da je koristim (fulltime, svaki dan, 8+h). Ovo su moji utisci:
1. Ergonomija.
Zaista je odlicna. Vecina tastera moze da se dohvati bez pomeranja sake ili ruke. Tu dosta pomaze konfigurabilnost, vremenom sam pomerio i redefinisao/obogatio puno tastera. Takodje i nosaci mogu da rotiraju uredjaj takoreci u sve tri dimenzije. Izuzetno je prijatan osecaj u radu, i znam da deluje, posto kada predjem na obice tastature brzo pocnem osecati bol u zglobovima (nazalost).
2. Kvalitet izrade.
Vrlo dobar, tastatura je pravljena od kvalitetne plastike i zbog svog dizajna (nacina kacenja switcheva) je jako laka za odrzavanje/pranje.
3. Softverska podrska / konfiguracija
Tastatura se podesava preko online konfiguratora preko kog se skine novi firmware sa "upecenim" configom. To se u 2 klika za sekund flashuje na tastaturu. Posto je sva customizacija zakucana u firmveru to znaci da za samo koriscenje nije potreban nikakav poseban softver, tastatura uredno radi na svim operativnim sistemima i "nosi config u sebi". Same mogucnosti konfiguracije su ogromne - od jednostavnog premestanja tastera, do dodatnih funkcija poput dual function keys, makroa i sl. Moguce je praviti vise "layera" tj setova konfiguracija koji se swapuju na keypress, pa mozete napraviti drugacije setove kontrola za kodiranje, kontrolu browsera, misa, multimedijalne tastere ili gaming. Da, tastatura ume da emulira i sve funkcije misa (pomeranje kursora, klik dugmica, wheel scroll) i redovno koristim te funkcije da bi sto manje pomerao zglob. Evo mog trenutnog configa:
Oryx: The ZSA Keyboard Configurator
A powerful, visual tool to configure your keyboard. Based on the open-source QMK firmware.

4. Hardverska konfigurabilnost
Kao sto sam napisao ranije, moguce je menjati ne samo keycapove nego i mehanicke switcheve. Brzo sam shvatio da brown switchevi nisu za mene, previse su osetljivi za moje trapave prste i stvaraju gomilu ghost inputa. Srecom, posto se lako menjaju narucio sam sa AliExpressa gomilu switcheva drugih tipova, i na kraju se odlucio za kombinaciju green. blue i white, zavisno od pozicije i funkcije tastera. Takodje sam narucio i saku sarenih keycapova i iskoristio ih da dodam malo vidljive semantike tasterima kojima sam dodelio u softveru posebnu funkciju.
5. Lakoca koriscenja
Kada se naviknete, koriscenje Ergodoxa je milina. Medjutim, period navikavanja nije mali. Izuzetno je konfuzno na pocetku - em je u pitanju split layout, em u tasteri ortolinearni em je oblik tastatre nesvakidasnji em tastera ima manje nego na "obicnoj". Cak ni konfigurator ne pomaze puno u pocetku, jer je sve toliko strano da ni ne znas sta zelis da promenis, niti umes da procenis nakon promene da li je sada bolje

Preporuka:
Ukoliko ste neko ko puno pise na tastaturi (npr copywriter ili developer) a ergonomija rada je presudna - Ergodox EZ nije pogresan izbor, ukoliko imate strpljenja da naucite da ga koristite. Da je uzimam ponovo, jedino sto bi promenio su keyswitchevi (definitivno bi uzeo green ili blue umesto brown) i ne bi placao 30 dolara za beskoristan LED strip na poledjini tastature, ali other than that izuzetno sam zadovoljan.
Evo jos par fotki: