• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Movie TV Dokumentarci - preporuke za gledanje

On the 50th anniversary of the blockbuster film that shocked and excited the world, Steven Spielberg shares an exclusive look inside the story of Jaws. From Peter Benchley’s epic novel to Spielberg’s film, Jaws continues to influence pop culture, cinema and shark conservation. With interviews from Hollywood’s most influential directors and shark scientists, the legend of Jaws is endless.

Pogledah, odlican pogled na snimanje Jaws-a sa gomilom glumaca i ekipe koja je snimala film! Super mi je jedna od zadnjih recenica koje je Spielberg rekao u njemu: "Because of Jaws I got final cut, and I've had that for the past 50 years." Fuck yeah, ko zna kakva bi mu bila karijera da Jaws nije bio toliki mehahit, pa je uspeo da igrabi punu kontrolu nad svim svojim buducim filmovima.

Nadam se da ce sada raditi slicne 50th anniversary dokumentarce za sve buduce Spielbergove filmove. Za dve godine je Close Encounters.

Čovjek Lavina (2025) Letterboxd 4 zvezdice

Siguran sam da ovde ima ljudi koji jedva čekaju da odu na Dok'n'Ritam festival i ove godine, i upuste se u svet muzike.

E, pa! Evo prvog filma koji ćete morati da pogledate. Dragoljub Đuričić je bio retka pojava na našoj muzičkoj sceni, koja je po neksromnom mišljenju bio autentičan u svakom pogledu.

Ovde imate prikaz čitave njegove karijere, radu sa raznim kolegama i saradnicima. Ali najbolje proizilazi iz kratkih priča koje se i nisu ticale muzike, a koje dolaze i od strane prijatelja i rodbine.

Retko, energičan muzički dokumentarac, koji istovremeno daje faktografiju i slikovit prikaz jednog pojedinca. I za naše uslove je nestandardan, i komotno može da ide u beli svet i siguran sam da će sa svakim pojedincom koji voli muziku biti poslastica.

Velik film, o velikom muzičaru, i još bitnije većem čoveku. Ako ovo propustite kajaćete se.

Film je režirala Slobodanka Radun i film je izdala filmska kuća Montenegromaxfilm.

Marijan Cvetanović je džez muzičar koji ima dugačku karijeru sa svojim raznim projektima.

Poželeo je da napravi poređenje o svojem gradu i muzici kojom se bavi, da tu postoji nešto jače što ih spaja i da se vredi boriti za oba.
Iako je pobuda i želja na mestu, film zaista pati od skromnog budžeta i slabašne režije i montaže.

Šteta je što nije više fokus bio na sam bend i njihov rad i život u Nišu, jer bi na taj način došla neka mnogo emotivnija priča. A i svaki put kada krenu da sviraju, ubrzo se šaltamo na razne televizijske intervjue sa autorom dokumentarca.

Dotični film će ići na DokNRitmu, a ono što će gledaocima svakako biti zanimljivo jeste njegova muzika.

Nebo Iznad Tvrđave (2024) Letterboxd 2

Ej Salaši (2025) Letterboxd 3 zvezdice

Takođe na Dok'n'Ritam festivalu ove godine imaćete i priliku da pogledate dokumentarni film o životu na salašima kroz oči Zvonka Bogdana.

Zvonka sam uvek cenio, i pomalo sam mislio da je čudnjikav čovek jer je delovao kao da je kroz vremensku mašinu doputovao u naše vreme i odbio da se prilagodi sadašnjosti. Retki su takvi ljudi.

To je samo jedna od tema o njemu unutar dokumentarca, pored razgovora o njegovoj bogatoj muzičkoj karijeri. Veće blago je sam prikaz njega kao čoveka, i dosta se daje na uvid kroz njegovu ljubav spram salaša, radu sa saradnicima i sa njegovom porodicom.

Ali ne mogu da se otmem utisku, da je ovo mogao biti mnogo opširniji dokumentarac jer sam siguran da bi Bogdan imao mnogo detalja iz čitavog života da nam ispriča, a mi da mu jedemo iz ruke i tražimo repete.

Dokumentarac je prelepo snimljen, ali odaje utisak mrtve prirode zbog previše statičnih kadrova enterijera koji se ponavljaju. Mogao je taj život na selu i salašima da bude prikazan živahnije.

Last edited:
Underground Top Lista (2025) Letterboxd 4 zvezdice

Ovog puta se bavimo uvek neprijatnom temom za živoga čoveka. A to je smrt. Režiserka kroz razne muzičare koji ispraćaju pokojnike na onaj svet, razbija tabu temu o istoj. Ubacuje dosta zdravog humora, i pomaže nam da se rešimo tog večitog straha i čak da ga banalizujemo kad je vreme da se pozdravi pokojnik. Ovo je unikatan film i siguran sam da će biti jedan od ovogodišnjih favorita. I ostanite i na odjavnoj špici

Jesus fucking fuck. Evo prve najave od sledeceg dokumentarac-a koji prave Jimmy Chin-a i Chai Vasarhelyi [Free Solo, The Rescue, 14 Peaks]

Ovo me je taman podsetilo da skinem njihov zadnji dokumentarac o pronalasku legndarnog istrazivackog broda Endurance cija posada [predvodjena Ernest Shackleton-om] je morala da prezivi nenormalne uslove dok nisu nasli put do civilizacije.

Back
Top Bottom