• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS5 Xseries PS4 Switch PC Cocoon

nebojsa986

Well-known member
Reaction score
2,189
cocoon-game-walkthrough--gameplay--review--guide--wiki-651fd61fc4e4352844239-900.png

Developer: Geometric Games
Datum izlaska: 2023.
Žanr: Puzzle​

28cocoon-jqbl-videoSixteenByNine3000.jpgd2783f40-1698-11ee-b7a9-9a82448ac100.jpg

ss_33edba0e9cbf89a896e9ec2e9b2731303c4ea83a.1920x1080.jpgss_8470201b352f6158a6f15ff0c24d184d13b38afa.1920x1080.jpg

Cocoon je nova puzzle igra jednog od dizajnera Inside i Limbo igara, igra se u promociji svuda oslanja na renome tih prethodnika i ne bez razloga, ne samo da ih je dostojna nego ih je i nadmasila u svakom pogledu, dizajnerski je stvarno masterclass enviromental zagonetki koji ce verovatno biti nedostizan neko vreme. Sa obzirom da u igri jedino postoji navigacija kretanja i jedno jedino action dugme, reklo bi se da nema tu mnogo mogucnosti ali to je sve samo ne tacno.

Prvi deo igre uvodi igraca u svet, pokazuje mu mehanike, sve vise manje standardno, cak i kad bi se dekonstruisalo na same osnove, svodi se sve na odlazak na pravo mesto i pritisak tastera u pravilnoj sekvenci, ali jako zanimljiv dizajn sveta i stil okruzenja, koji daje verodostojan utisak strane planete, to sve uspesno maskira, dok ne dodjemo do druge polovine gde igra stvarno briljira. Naime, u igri nosamo ove orbove, i oni su sve u jednom, i ceo novi nivo i objekt u postojecem koji sluzi kao, kljuc, teg, dodatni ability, i po potrebi napredujemo simultano kroz nekoliko nivoa, resavamo zagonetke u trenutnom, prebacimo se u drugi da aktiviramo sta treba, odemo u sledeci, sto je dovoljno interesantno, i komplikovano, vec tu, ali sa dolaskom do 4 orba to postaje ozbiljan Inception nivo zongliranja razlicitih threadova i pozicija zagonetki, ali i dalje sve logicno i prirodno, sa malo paznje ne treba nikakav vodic za igru. Kraj igre dolazi kao pravi slag na tortu, i po prici i po zagonetkama, koje krenu da idu protiv utrenirane logike hijerarhije sveta unutar sveta, pa igra krene sa paradoxom istovremenog postojanja jednog istog orba pored drugog i unutar drugog, i inverzije putovanja kroz svet nazad u taj isti svet, ali i dalje zagonetke deluju nekako logicno i resavaju se smisleno, zaista ovde skidam kapu dizajneru.

Sto se tice price, nema nikakvog konvencionalnog narativa, cela igra obiluje simbolikom koja moze da se tumaci na mnogo raznih nacina, obnova propalih svetova i borba protiv unistitelja, prica o kreaciji svemira, metafora o vaznosti balansa u prirodi, take your pick, verovatno na netu ima negde objasnjenje sta je tacno ali zaista nije ni toliko bitno. Vizuelno je uspela da prenese osecaj stranog sveta, ne deluje nimalo kao nas krajolik sa par promenjenih detalja, sto je osvezavajuce, jako prijatan kolorit, jedini detalj koji odaje da je indy je kvalitet tekstura koje deluju cesto ravno, bez detalja kao neka 2000s flash igra, mada je mozda i ovo bio artistic choice. Moja preporuka svakom ko ima strpljenja za ovakve igre, da je proba i da se udubi dok igra, jer to igra zahteva od pocetka, ali isto i nagradjuje jako zadovoljavajucom stimulacijom vijuga.

Presao Coccon za vikend i desilo mi se nesto sto nije od 1999. Tada sam premotao kasetu na kraju Fight Club-a i pustio opet. I evo sad, New Game (koji nije +) odmah po kraju Kukuljice.

U sustini, robo-bubo-coveculjak si koji na ledjima nosi kuglice, kuglice su svetovi u koje mozes da upadas i ispadas na za to predvidjenim mestima i svaka od kuglica/svetova ima svoju specificnost tj. ability koji ti daje dok je/ga nosis sa sobom. To je baseline na osnovu koje se resavaju sve zagonetke u igri. Fora je sto kombinacijom world buildinga (upadanjem svetovima u svetove), level dizajna i abilitija od kuglica, stvari vremenom postaju zamrsene, toliko da sam zadnji sat igre proveo otvorenih usta, pricajuci sam sa sobom tu i tamo. Genijalno je! Prepuno je neverice da je to sve nekako tako komplikovano i elegantno u isto vreme.

Igra je prelepa! Ima slicnu i estetiku kao Monument Valley, tako nekakav kolorit, ali i dream like atmosferu poput Udoline. Samo je ovde taj oniristicki aspekt prizemljen kroz vrhunsko izveden twist na bio-mechanical dizajn svega. Nekako je super clean ali i mesnat istovremeno, ludilo je. Takve su i zgrade i mostici i puteljci i vrata, da vrata! Secam se jednih koja se otvaraju i zatvaraju pomocu nekakve tetive, uh, svaki put kad ide animacija zamisljam kako se tako nesto stalno mice i unutar mene. Sasavo iskustvo. Jos uvek smo kod vrata - posto je igra bazirana na premisi interakcije izmedju svetova koji koegzistiraju jedan unutar drugoga, cini se da je namerno posvecena suluda kolicina paznje na vrata, koja su, jel, nekako isto prelazak iz jednog u drugo okruzenje. Tako da mislim da ne postoji igra u kojoj su vrata bolje dizajnirana, dobar deo razloga za ponovni prelazak je ponovno gledanje u animacije otvaranja (drugih vrata koja vode do kuglica, koja se, nazalost, samo jednom otvore i tako ostanu). U sustini, sve animacije u igri izuvaju.

A onda kao slag na ovu preslatku torticu su bossovi koji razbijaju monotoniju setnje i resavanja zagonetki. Mislim, lagano mi jedan boss fight ide u bukvar rame uz rame sa najboljim uratcima From ekipe.

I atmocvera kojom igra odise je fenomenlna. Skoro sam se setio igre The Dig, tamo oko Top 25 liste i prisecao se otkrivanja tog alien sveta. U principu isti trik kao i u Elden Ringu, i Zelda BotW, svet je predivan i cudan a onda mu se nesto desilo i ne mozes da se ne pitas non stop o stvarima koje vidis kako istrazujes. Isto i ovde, non stop si izlozen necemu sto nije bas jasno/poznato i pokusavas da provalis cemu sve to sluzi ili je sluzilo i sta se tu zbilo i onda nekako guras dalje. Kao IRL svakodnevnica, maltene ;)

I tako, 11/10. Hop hopa ljudi, ne casite casa.

Eufrata sam prvog cuo da prica o ovoj igri i onda sada vas dvojica je prilicno hvalite. Otisla je na backlog pa ce da se overi, sve sto se pominjali, obecava prilicno. Taman da bude prijatni predah izmedju nekoliko blockbustera :)

Zaintrigiran sam. Na cemu gonite ovo? Da li bi Switch bio ok ili da picim na necemu jacem? Portabilnost bi mi znacila :)

Ufff, šta reći. Da sam znao da je kreator Inside-a radio na ovoj igri, ko zna kada bih igrao ovo jer nisam fan te igre, ali blažen neznanjem, skinuo sam da probam kad je već na gamepassu. Stvarno jedno posebno iskustvo, prosto ne mogu da se načudim kako igra ovako dobro funkcioniše. Sve je toliko čudno i nepoznato, a opet savršeno logično.

Jako bih voleo da vidim nekoga ko inače ne igra video igre da pokuša da razume ovo, jer iako je sve toliko "strano", igra komunicira sa onim iskonskim igračem u tebi koji je tokom godina akumulirao iskustvo iz svakakvih video igara i na osnovu toga čim vidi novu kuglu instinktivno zna šta treba da radi sa njom i kako da je kombinuje sa ostalim u predstojećim zagonetkama. Povukao bih jednu paralelu sa Scornom jer su mi na početku obe igre imale sličan vajb u smislu toga koliko su neobične i koliko obe igre komuniciraju tim video game jezikom, ali Cocoon daleko bolje iskorišćava tu svoju neobičnost da napravi nešto zaista novo i interesantno. Da naglasim, igra nije teška niti zahteva neke ozbiljne moždane vratolomije da bi se prešla, trebalo mi je 3-4 sata da završim, ali je jako dobra u tome da učini da se osećaš pametno. Opet, ni približno toliko pametno kao ljudi koji su je dizajnirali 😄
Osim toga, bossovi su vrlo zabavni.

Ono što mi se nije svidelo su neke zagonetke vezane za secret ending. Tri sam uspeo sam da provalim, ali za preostale tri mislim da bih uzaludno trošio sate i sate dok mi ne bi palo na pamet šta se tačno traži da primetim. Neko je to eksperimenisao i provalio, i svaka mu čast na tome, ali je previše za moj ukus. Čak ni ja nisam toliki savant 😆

Priču da ne komentarišem, ništa mi nije jasno, a verovatno je i bolje da ostane tako.

Verovatno najinteresantnija igra u poslednjih par godina i potencijalni indie goty kandidat, ali moram da odigram Chants of Sennaar pre nego što definitivno odlučim.

toliko da sam zadnji sat igre proveo otvorenih usta
Ovo totalno moje iskustvo 😂 Rešavao sam stvari u igri sa razumevanjem, znam kako funkcioniše, ali mi opet nije jasno kako su uspeli sve to da uklope. Bukvalno su mi slomili mozak.

Last edited:
Jel igra ima tajni kraj ? Koliko sam ja primetio možeš da oslobodis sve moon ancestors ali to nista ne menja

Jako interesantna estetika ove igre, i vanzemaljski vajb.

Nisam previše čitao postove iznad, što je valjda znak da ne želim da se spojlujem, a to je znak da igra ide u wishlist.

Dobra je igra.
Od svega mi se najvise svideo dizajn sveta. Odlicno su odradili usmeravanje igraca i odsecanje delova sveta, tako da se nije moguce zaglaviti, a opet je sve povezano na divan nacin.
Zagonetke nisu teske i dovoljno su zanimljive. Svidja mi se sto nisu vestacki produzavali igru - traje taman koliko bi i trebalo.
Sto se mene tice, medju najboljim igrama ove godine.

Iznenadilo me je sto je igra razvijana cak 6.5 godina i sto su danske institucije pomogle razvoj igre.

Da, bas se vidi da je je igra temeljno playtested pre nego je izasla.

Last edited:
Back
Top Bottom