VoivodBG
nerealni elitista
Čini se da Netflix zaista nema problema da nudi razne vrste sadržaja, kvalitet je ponajmanje bitan, samo neka se klepa da bi korisnici plaćali pretplatu i dalje ostali u tom začaranom krugu koji ide u beskraj. Dosta se pričalo poslednjih meseci o ovoj seriji, ponajviše u krugovima horor ljubitelja. Nisam bio upoznat da je ovo napravljeno po knjizi Todd Grimsona, koji verujem da će i ostati nama nepoznat jer ne verujem da će se neko od naših izdavača iscimati da prevede, čak iako serija dostigne neku vrstu statusa.
Sinopsis: Mlada režiserka Lisa Nova (Rosa Salazar) dolazi u LA, da konačno napravi prvi dugometražni film, i to sve na osnovu svog studentskog filma koji je ostavio jak utisak. Film dolazi do poznatog producenta Lou Burke (Eric Lange) koji pokušava da joj "pomogne", ali Nova će uskoro da stvari sasvim drugačije funkcionišu u velikom gradu i upašće u zečiju rupu iz koje nema izlaza.
Jako je bila čudna ovo vožnja, sa jedne strane sam zahvalan što sama serija ne traje dugo, samo 8 epizoda i minutaža varira od sat vremena po epizodi i manje, što je nekako i zahvalno. Od samog početka sam imao problem sa serijom, jer joj je tempo bio prespor, i činilo se da ima dosta praznoga hoda u razvoju likova, međutim svakim uletom nečega neočekivanog, ipak sam ostao malo duže da dovršim svaku epizodu.
Prve dve epizode su najkritičnije sa te strane, režija tokom čitave sezone je bila baš slabašna, dosta ljudi hvali rasvetu unutar serije, lepi su giallo omaži i iz horora 80tih, ali se vidi da je korišćena jedna kamera, i relativno mali budžet i lokacije na kojima su mogli da snimaju. Svaka epizoda je imala drugačije režisere, i tačno se vidi poboljšanje od 4 pa nadalje. Čak i montaža deluje lošije od ostalih serija na koje sam se navikao na Netflixu, definitivno je ovo Netflixu low budget serijal.
Ali ono čime serija nadomešćuje slabosti sa tehničkim aspektima, jeste neverovatna gluma Rose Salazar (Alita, Man Seeking Woman) koja daje neverovatan performans koji defiluje bujnim emocijama, strah, bes, nemoć i totalno ludilo. I bila je spremna da radi neke stvari koje bi verovatno većini glumica danas bile gadne. Posle ove uloge zaslužuje mnogo jači scenario i bolje filmove i iskreno se nadam da će uspeti više da se probije.
Ujedno bih izdvojio i ulogu Catherine Keener (Get Out, Enough Said, Sicario 2) ona je bila svesna u kakvom pulp osvarenju glumi i njena misteriozna Boro, zrači iz svake scene i vraški se dobro zabavlja u toj ulozi.
Lange je bio u redu, koliko može biti, ipak glumi jedno govno od čoveka, i klasično ispoljavanje velikog producentskog moćnika koji smatra da sve mora biti po njegovom, ali mi nikada nije dosegao tu veličinu gadosti, da je bio na njegovom mestu neki intenzivniji glumac, lik bi mi još više bio gadan.
Serija će se i definitivno izdvojiti po scenama seksa, i nasilja i čudnih momenata koje već pripisuju poznatim autorima-režiserima, ali bih rekao da ovo nisu sami kopirani omaži, ima dosta stvari koje su ovde prvi put viđene i svemu ovome dobro pašu iz epizode u epizodu kako se bližimo katarzičnom kraju.
Pohvalio bi ih najviše što su efekti, većinu vremena praktični i ne mogu vam opisati koliko mi je to nabacilo kez na lice, jer u poslednje vreme ne možemo da pobegnemo od 3d koji samo oduzima i ne stvara nikakvu vrstu tenzije, pogotovo kada su horor pričice poput ovih.
Nije otkrivanje tople vode, i ima stvarno dosta nedostataka, ali je bilo lepo ispuniti tu binge rupu gledanja serija, sa Netflix sadržajem koji mi deluje sasvim isprazno. Evidentno je da će početi da traže po policama sa popustima razne književne priloške ili stripove, da bi mogli da nastave da štancuju sadržaja, a ovo dođe kao neobrušeni dijamant, koji bi itekkao mogao da bude dodatno utegnut, i sa jačim režiserskim-autorskim pečatom i budžetom da bude bolji nego što jeste.