2CR4ZY
Forumski Apotekar

Ovako dobra igra zasluzuje svoju temu.
Drop into the gripping journey of Aliens: Dark Descent, a squad-based, single-player action game in the iconic Alien franchise. Lead your soldiers in real-time to stop a new and terrifying kind of Xenomorph outbreak on Planet Lethe.
“Dark Descent is beautiful, engaging, and absolutely drips with authentically atmospheric Aliens goo”
RPS
“One of the most immersive and exciting tactical shooters I've played, and a worthy successor to James Cameron's masterpiece”
9/10 – GodisaGeek
“Arguably the best Aliens game around”
8.5/10 – WCCFTech
Drop into the gripping journey of Aliens: Dark Descent, a squad-based, single-player action game in the iconic Alien franchise. Lead your soldiers in real-time to stop a new and terrifying kind of Xenomorph outbreak on Planet Lethe.
“Dark Descent is beautiful, engaging, and absolutely drips with authentically atmospheric Aliens goo”
RPS
“One of the most immersive and exciting tactical shooters I've played, and a worthy successor to James Cameron's masterpiece”
9/10 – GodisaGeek
“Arguably the best Aliens game around”
8.5/10 – WCCFTech
ABOUT THIS GAME
In Aliens: Dark Descent, command a squad of hardened Colonial Marines to stop a terrifying Xenomorph outbreak on Planet Lethe. Lead your soldiers in real-time combat against iconic Xenomorphs, rogue operatives from the insatiable Weyland-Yutani Corporation, and a host of horrifying creatures new to the Alien franchise.You are the commander. They are your weapon.
Infiltrate large open levels and annihilate enemies with your squad, dispatching orders strategically and intuitively at the touch of a button. Tread carefully, as your foes will adapt their tactics to your actions while hunting you down because death is permanent. Forge unique paths for survival, uncovering shortcuts, creating safe zones, and setting up motion trackers in a persistent world where your actions impact levels forever.
Customize your squad with a selection of different classes. Level up and specialize your soldiers with unique abilities and an arsenal of weapons, armor, and perks, for high stakes missions in treacherous territory. Develop your base to research new tech and improve your squad even further.
Manage your resources wisely and take calculated risks to outsmart the deadliest creature mankind has ever faced. Can you and your squad stop the outbreak before it’s too late?
• Face off in a gripping original Alien story against iconic Xenomorph creatures ranging from Facehuggers to Praetorians, Alien Queens and many more, including rogue human commandos and a brand-new threat unique to this Alien storyline
• Lead strategically and change squad tactics from mission to mission, carefully managing your soldiers’ health, resources, and sanity, to avoid permanent team losses and mental breakdowns
• Forge unique paths for survival in a persistent world, uncovering shortcuts, creating safe zones and setting up motion trackers to stay one step ahead of these creatures
• Assemble and level up squads composed of 5 starting Marines classes, with dozens of specializations, unique abilities and weapons.
MATURE CONTENT DESCRIPTION
The developers describe the content like this:Aliens: Dark Descent contains scenes involving violence, blood, gore and strong language.
SYSTEM REQUIREMENTS
- MINIMUM:
- Requires a 64-bit processor and operating system
- Processor: AMD FX-6300 / Intel Core i3-6100
- Memory: 8 GB RAM
- Graphics: 3 GB VRAM, AMD Radeon R9 380 / NVIDIA GeForce GTX 960
- DirectX: Version 12
- Storage: 60 GB available space
- Additional Notes: 30 FPS, 1920x1080 in low
- RECOMMENDED:
- Requires a 64-bit processor and operating system
- Processor: AMD Ryzen 7 1800X / Intel Core i7-9700K
- Memory: 16 GB RAM
- Graphics: 6 GB VRAM, AMD Radeon RX 5600 XT / NVIDIA GeForce RTX 2060
- DirectX: Version 12
- Storage: 60 GB available space
- Additional Notes: 60 FPS, 1920x1080 in epic. SSD Recommended
Generalno igra je dobila dobre ocene, cak i bolje od korisnika, nego od zvanicnih "opisivacha", sto je meni uvek dobar znak

Utisci posle sat vremena
Elem, saglasan sam, imam slicno misljenje, samo sa manje hype-a, igra je dobra, nije vrhunska, ima veliki potencijal koji (jos uvek) nije iskorisen u potpunosti i ima "ono nesto".
Igra vrlo lici na X-COM u svakom mogucem smislu, vidi se da im je ta igra bila uzor, ali radi i neke nove stvari i produbljuje tu mehaniku rekao bih, na osnovu ovoga malo sto sam igrao, ali tek cemo to videti... najveca razlika je da borbe nisu potezne, vec real time, a kad stisnes space da izaberes koji skill ces koristiti u zaru borbe, udje se u slow motion, kako bi imao vremena da reagujes, a mozes u opcijama da izaberes da to ne bude slow motion, vec pauza.
Atmosfera je dobra za sad, prica i likovi ok, nije lose, ima ono nesto, iako nije u potpunosti realizovano, bar to je trenutni dojam...
Grafika, steta sto nije bolja, bas bi lepo leglo, efekti su lepi i oni se najvise izdvajaju, ali modeli, lica itd deluju ko da su pre nekoliko godina, ali ne smeta puno...
Igra je relativno zahtevna, vidi se da moze jos da se optimizuje, iako sam vec stavio jedan patch od 9gb, ne znam ni dal ce biti novog, proslo je vec tipa 4 meseca od release-a...
Kamera mi se za sad bas i ne svidja, mozda cu se navici, ali prati akciju predaleko, a kad zumiras onda je nepregledno, uglavnom tesko je ubosti razdaljinu koja odgovara...
Izmedju misija imas medbay, laboratoriju, workshop, sve isto kao u X-COM-u, sto pozdravljam, jer volim tu igru, nemam nista protiv dobrih klonova.
Vodis squad od cetiri ljudi, pomeras ih po mapi, a oni sami pucaju, ti jedino sto radis jeste kretanje i pozivanje skill-ova i interakcija sa objektima, tako je bar za sad, mada verujem da tako i ostaje.
Generalno igra deluje ko nebruseni dijamant, ima veliki potencijal, ali malo i mashi metu... ali za fanove, a i inace, svakako preporuka.
EDIT - Utisci posle 3 sata
Igra mi je sad extra, legla mi je, kliknula, igrao sam danas ceo dan, od toga 2.5 sata samo prvu misiju, sad ja ne znam dal sam mnogo spor i detaljan, ali da, toliko mi je trebalo da predjem celu prvu misiju.
Igra je apsolutno fantasticna, mozda bi cak rekao i najbolja Aliens igra do sad, a konkurencija je zestoka, no ovom zanru lezi samo tako, ko da je pisana za ovaj zanr...
Mapa kao sto i treba da bude u Aliensima, fantasticna, tako detaljna i puna opcija, mogla bi da se posmatra i kao zasebna mini igra.
Tako sinematicno iskustvo, unikantno, ima igra dosta novina, bas je dah svezeg vazduha...
Taj osecaj, kad se vozis oklopnim vozilom po mapi, koje ima dva topa/minigun-a? na svom krovu, pa izadjes da istrazis zgradu, a alieni krenu da napadaju sa svih strana, a ti rokas sa svojim squadom od 4 lika, a oklopno vozilo ih poliva sa minigun-ovima, urnishe ih, mnogo mocan osecaj... a ti gledas tu kakofoniju u slow motionu, bude bas spektakularno... sad kad sam vise igrao moram reci da je i grafika bolja, nego sto su mi bili prvi utisci...
Pa sva ona komplexnost koju donosi X-COM, ne znam, ja bi je cak i uvrstio u konkurenciju za igru godine.
Takodje sto si duze na mapi i sto te vise aliena primeti, sve vise im se povecava vremenom agresivnost, te bogami, ako krenes da detaljno cistis mapu, ocekuj da im agresivnost poraste na maximum, a tad te zasipaju sa gomilom aliena i pocne da bude bas tesko i samo se kretati mapom, to bas lepo dize paniku i imerzivnost igre... i onaj magican momenat kad si ti na drugom kraju mape, a vidis kako tvoje oklopno vozilo rastura aliene na skroz drugom kraju mape, nevezano za tebe, svidja mi se ta povezanost i interaktivnost u nivou.
Tutorijal je odlican, sve te lepo i detaljno nauci, koriscenje suppressive fire is a must, jer usporava alien-e i generalno moraju se svi skillovi koristiti i pametno planirati odbranu, jer je igra poprilicno teska i izazovna i na normalnoj tezini, a vece tezine za prvo igranje, ne bih savetovao.
Must play za sve, pogotovo za fanove Aliena i X-COM-a.

Last edited: