• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PC Zero Parades

VoivodBG

nerealni elitista
Reaction score
8,816
E pa zvanično je objavljeno i puno ime projekta: ZERO PARADES.

Brilliant, burnt-out, possibly cursed – you play as operant Hershel Wilk, alias CASCADE. Five years ago you led your team into the abyss and have been haunted by your failures ever since. Now you've been recalled for a mysterious assignment that may give you a chance to prove yourself again.

Steam wishlist

Da budem iskren, nije me oduševio tizer, a i dalje znajući kakve su sve svinjarije bile iza scena originalnog Disco Elysiuma i kako tretiraju tu igru, nemam velika očekivanja od ovog naslova. Ali ko zna, možda iz zlog kapitalističkog presecanja krvnih sudova se izrodi ok igra?

Last edited:
@timemaster koji spam druže?

Ne postoji ništa jer je tek sada objavljeno njeno postojanje.

Ali ukratko inicijalni tvorci Disco Elysiuma nisu više deo ZAUMA, producenti su ih proterali i pokrali im ideje. Ovo više kačim kao neku vrstu kurioziteta pogotovo što su već naišli na drvlje i kamenje zajednice koja je zavolela prvu igru i pomno prati i ne zaboravlja šta se istinski desilo.

"druze", ovaj thread koji si otvorio je primer low effort threada. pokusavamo da izbegnemo takve na forumu i da uvodni postovi u novootvorenim threadovima ipak imaju malo vise informacija. to je sve na sta sam hteo da ti skrenem paznju.

"inicijalni tvorci Disco Elysiuma nisu više deo ZAUMA, producenti su ih proterali i pokrali im ideje. Ovo više kačim kao neku vrstu kurioziteta pogotovo što su već naišli na drvlje i kamenje zajednice koja je zavolela prvu igru i pomno prati i ne zaboravlja šta se istinski desilo."

evo, makar i ovo da je bio deo prvog posta, bilo bi drugacije

Odigrao sam demo. I za sada utisci, nisu baš najsvetliji. ZAUM više nije ista kompanija koja je imala kreativne ljude koji su napravili nešto vanserijsko. Problem ovde i dalje lebdi u vazduhu i osećaju se njihovi duhovi i kosturi ideja koje nisu iskoristili u Disco Elysiumu.

Demo nije dugačak, ali mu treba mnogo vremena da počne. Dijalozi koji su bili u Disco Elysiumu napisani tako da vas naprosto iznenade i uhvate nespremne na sve što igra može da vam ponudi. Ovde oni ne dolaze do izražaja jer blago su kopirali sličan stil (ako se sećate arhetipa pandura, sve će vam biti jasno) i kvalitet dijaloga, nije dovoljno iznivelisan i autentičan.

U čitavom demou, razgovarao sam sa oko desetak likova, i samo se jedan od njih baš istakao, jer je delovao da su dobro razmišljali o identitetu i ideologiji tog lika. Svi ostali su više tu da vam nabace, sitne zadatke koje ćete rešavati. Toga je i bilo u DE, ali tamo kada vam daju nešto minorno, mnogo kasnije postaje ozbiljnija stvar i nema šanse, a da vas ne udari na emocije i čuđenje kako su mogli da prebrode binarne momente koje nam video igre uglavom pružaju. Fali u suštini ljudskosti, i mnogo boljeg pisanja da bih ovo želeo više da igram.

Motiv amnezije je ponovo prisutan, sa time što ćete ovde otkriti sećanja koja vaša antiheroina Cascade, zbog traume zavboravila. I tiče se njene ne tako svetle prošlosti. Njen lik ima i svoj glas, koji mi uopšte nije legao, jer imam neki snishodljiv način izgovaranja reči koji mi uopšte ne prija.

Kao i u DE, umesto kabineta, dobijate statistike koje možete da gradite i one su otvoreno prekopirane kao i odatle, sa time što su nazivi i art direkcija daleko slabije prikazane, tako da vam neće biti problem da se fokusirate na već poznate sposobnosti koje ste oprobali u DE.

Mapa je mala, i podeljena je na tri distrikta u tom malom mestu gde se mešaju razne kulture, i gde ponovo vidimo svet u totalnom rasulu. Totaliristički režim koji gura propagandu kroz razne video i radio emisije, i koje pokušava da uguši i lokalnu kulturu i da pripoji stanovnike malog mesta. Sve to sa uplivima jako čudnih momenata koje vuku na neke da kažem filmske uticaje. Prvi mi je na pamet pao film Brazil, režirsera Terija Gilijama.

Vidimo da je to jedan kompleksan sistem, gde ništa ne funkcioniše, gde se unikatnost pojedinaca i nacije guši, a da je kapitalizam u punom jeku i melje sve živo. Ostaje da se vidi, kako će to tematski i tonalno moći da prenesu, i da li će priča o tome imati mnogo veću težinu ili će biti laganiji pokušaj da samo uzmu sve što je DE, izdvojilo iz mase tadašnjih igara.

Interfejsi su nekako svedeniji, nisu više toliko bogati, i tek su minorne kozmetičke izmene napravili, da bi se reklo da je drugačije od DE. Ne mogu da kažem da mi se sviđa nova direkcija dizajna likova, i čak i grafički, iako ima više detalja, nekako mi je sve plastično.

Muzika za veliko čudo nije dominantna toliko, uglavnom su to neke lagane teme, ali pri kraju demoa je krenuo pitak džez koji je dao naznake da će ipak ispoštovati špijunske žanrovske trope.

Jedina novina koju vidim u suštini jeste sistem neuspeha. Ako su svi kukali na DE i kako igra ume da bude notorno nepravedna spram igrača, ovde su se pobrinuli da uvedu razne efekte koji utiču na psihu Cascade, možda čak i više nego na našeg heroja iz DE. A to mogu da budu razni faktori, opijati, buđenje neke loše emocije, gde vi dobijate penale, i gde se otvara poseban meni gde morate da odaberete koju veštinu ćete umanjiti za poen. Tu postoji naznaka da bi igra mogla da ide u zanimlljivom pravcu i da zaista podari novu mehaniku, da zbog ovakvih kazni, težina izbora bude još veća i jača. Ali teško je suditi po kratkom demou.

Zanimljivo je to što se pri kraju demoa dešava, da kažem jedan kraljica momenat. Gde vi konačno možete konačno da iskoristite vaše špijunske sposobnosti. Izaberite šunjanje, ili izviđanje. Ili pak ako mislite da ste vični u sukobima prsa u prsa, da uletite kao Rambo. Ali znajte da svašta može da se desi.

Ujedno svet je vidno inspirisan distopijskim filmovima i knjigama. Ima jedan čudan podzaplet koji se tiče, telefonskih govornica i ljudi koji su opterećeni seks linijom. Daje to neke Kronenbergovske naznake da će tu biti neke boleštine (one dobre vrste, hehe) i da neće sve da bude pejst i kopi.

Suma sumarum, ova igra će proći kao Vampire The Masquerade Bloodlines 2. Nadvila se golema senka Disco Elysiuma i tvoraca, i jako loši postupci sada kompanije ZAUM koja je uzela novu regimentu ljudi, koji su takođe usmrtili nastavak DE. Moraće da iskoriste sve svoje ideje i napore, da naprave igru koja će moći po nečemu da se izdvoji i da dođe u milost fanova, a bogami i nove publike.

Last edited:
Pao embargo, recenzije krenule i na sve strane su. baš sam pričao sa ortakom koji je radio recenziju i isto mi je rekao, jer nije imao predstavu kako će je prihvatiti ljudi. Evo naše.

Ocena 8.5

Prešao igru sa jednim krajem, tačnije Y.

Iako ima jako slab uvod u igru, i moram priznati da me grad Portofira nije kupio skroz. Fali mu autentičnost jednostavno. Kasnije se potrude da dočaraju ekipu sa kojom ste radili i tu zapravo dolazi do srca ove igre. To sakupljanje starih saradnika me jako podsetilo na Mass Effect 2. I vaš odabir ko će sa vama poći u tu bitnu misiju na kraju bi trebalo da utiče na ishode. Iako ih nema mnogo, neki od likova su zapravo dobro napisani, i šteta je što kada ispucate sve dijaloge sa njima dok se pripremate za kraj. Mogli su da ubace još detalja koji bi vam pripomogli da se više zbližite sa njima i da ih bolje upoznate i razumete.

Igra je upravo najjača kada se povede priča o bivšim kolegama i prijateljima, tu zapravo dobijamo odličan uvid kako špijuniranje kao zanat, ne štedi apsolutno nikog. Ti ljudi sa kojima radite mogu vam biti prijatelji, kumovi, ljubavnici, ili samo čist alat za završavanje misije. I u svemu tome leži opori osećaj neuspeha kao centralnog dela tematike. Ako je Disco Elysium nudio nadu i ostavio mogućnost za iskupljenjem, Zero Parades je čemer i crnilo.

Dosta likova i zadataka koje završavate u sebi imaju DE dnk, i slabije su osmišljeni i razrađeni naspram inicijalne igre koja je ZAUM izgurala u svet video igara. Tačno se vidi da fali ta kreativa i srce koje je iznedrilo igru koja se javlja jednom u generaciji, koja otkriva toplu vodu.

Samo roplplejovanje mi je zapravo i bilo najslabiji deo, jer Heršel Vilk naša heroina skoro i da nema svoju ličnost. Smatram da je to najveći propust, jer ako je DE, uspeo da psihološki dotakne svakog mogućeg igrača koji ju je probao i emotivno rezonovao, ovde nisam dobio takvu vrstu satisfkacije koju sam želeo da bude pospešena baš iz ugla špijunke koja mora da se opere od svih sranja iz prošlosti koje je napravila.

Mehanika da sada gubite skillove kada vam se napuni neki od statistika koje mogu da utiču na dalje ishode pri bacanju kockica, anksioznost, umor i delirijum. I da je sve to prožeto i kroz izbor rečenica i specijalnih osobina (nešto slično thought cabinetu) umelo je da izazove tenzične momente u određenim sekvencama. Ali trebalo bi tu još nešto da se doradi. Jer se često dešavalo čak i kada mi zaključa pokušaje, spavanjac, pa doziranje sa supstancama i nalaženje prikladne odeće koja pojačava određene veštine. Nisu ponudile preveliki izazov, a tome sam se i najviše nadao u ovakvom tipu igre.

Ujedno i muzika je najslabiji segment u čitavoj igri, osim par pesama koje dođu do izražaja. A to je baš veliki propust za igru koja se bavi ovakvim tipom žanra, morali su da se više potrude i da izgrade tu atmosferu gradića i tenzije koja sve više jača dok otkrivate klupko misterije u vezi zadatka i raznih likova.

P.S. Inače igra deluje nedovršeno, jer ima nekih priča koje nemaju kraja, i sasvim sam siguran da će uraditi i Final Cut verziju, u kojoj bi trebalo da završe te pričice.

Što se tiče problema, bilo je nekoliko u par kvestova, gde me je igra zaključala i nije dala da dobijem drugačiji kraj, a to je jedna od ključnih misija pred poslednju. I nažalost iako većina tekstova jeste sinhronizovana, imaju propusta gde se ispisani tekst razlikuje od onoga što glumci izgovaraju.

I desio se povremeno određeni bag, gde me igra zamrzne i morate da izađete i uđete ponovo da bi mogli da nastavite. Mada ovo je tek prva verzija sa trafike, možda su prepravili već neke od bagova, videh da su na stimu izbacili dva peča do sada.

Last edited:

prekopotreban mod za inventar, čudi me da ništa nisu naučili od DE i želja igrača da barem garderoba bude lakša za odabir. Često se dešavalo da sam spremim nekakav redosled unutar inventara, i čim izađem i uđem ponovo, resetuje se sve. To su barem trebali da uzmu u obzir kao dodatni kvalitet i poboljšanje interfejsa.

Back
Top Bottom