• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS5 PS4 XONE Switch PC Cabernet

VoivodBG

nerealni elitista
Reaction score
7,608
Cabernet-key-art-1920x1080-1.webp

Cabernet je kombinacija vizuelne novele sa primesama RPG elemenata, napravljena od strane studija Party for Introverts, a izdata putem Akupara Games. Izdavač kojeg ću podrobnije da pratim od sada, jer ovo je druga igra koju igram iz njihovog studija, i koja mi je prijala. Čak iako ima dosta nedostataka i nekih ličnih stvari u prezentaciji koji mi se ne dopadaju.

19. vek mesto dešavanja je fiktivni istočno evropski gradić, a vi se budite iz neživota kao Elizaveta, Liza od milošti. I shvatate da je vrag odneo šalu i da više niste među živima i da ste se pridružili redu Vampira. Sve to dolazi kao veliki šok, jer ste imali perspektivan život pred vama kao buduća doktorka i sve lađe su vam potonule.

Town-Hall-2.webp

Na vama je sada da se naviknite da ostanete (ne)živi u oba sveta. Na tom putovanju upoznaćete razne ljudske likove, sa kojima gradite veze i bolje ih upoznajete i koji vam mogu biti od pomoći, ili pak da posluže samo kao hrana. A sa druge strane tu je i mnoštvo vampira koji imaju svoje planove i želje, a naravno ima i drugih žitelja noći koje ćete susresti, ali da ne kvarim iznenađenja.

Što se tiče samog gejmpleja, podseća na stare click and point igre kasnih 90-tih i ranih 2000-tih, i sve se svodi esencijalno na nalaženja prave osobe, ili predmeta da biste izvršili određene zadatke i posle toga nadograđivali lika određenim veštinama koji će pomoći da nastavite svoj neživot. Iako ima dosta teksta, olakšavajuća okolnost je ta, što je sav dijalog sinhronizvan, i glasovna gluma je većinu vremena, uverljiva.

Postoji i tajmer koji prati vaše vreme od ponoći do jutra, i u tom vremenu kako odrađujete određene stvari, vreme se brže pomera, pa ćete morati da donosite razborite odluke. Mada moram priznati da nisam imao nikakvih problema da završim po nekoliko zadatak u noći i da stignem na vreme nazad u jazbinu na slatki počinak.

RPG element proizilazi iz izbora veštine koje se dotiču generalno medicine, umetnosti, istorije i nauke. Autori su na zanimljiv način uradili početak i kako ćete izgraditi osnovu Lize, a kasnije se te stavke nadograđuju kroz čitanje ili korišćenjem specifične odeće koja donosi razne bonuse.

Character-Sheet.webp

Kao moralni kompas iskoristili su dve stavke, a to su humanost i nihilizam. Kroz vaše akcije možete da se igrate vampira sa mekim srcem, ili gnusnom noćnom kreaturom koja želi da zadovolji svoju konstantnu žeđ za krvlju. Nije ovo ništa novo, ali lako vam je da pratite gde se nalazite, i na primer ako jedna strana prevagne, imaćete kasnije izbore za specifične dijaloge u raznim instancama.

Feeding.webp

Od svega toga najzanimljiviji je aspekt upoznavanja građana. Poprilično su živopisni i imaju zanimljive istorijate iza sebe, tako da imate osećaj da vam prirastu za srce da su ljudi od krvi i mesa što se više uplićete u njihove živote. Konstantno vaganje, da li popiti krv od ove ili one osobe je uvek težak izbor, jer na kraju dana bude vam žao ako ih tretirate kao hodajuće kese krvi. Sa nekima čak možete da ostvarite i romanse i sve to ispratite kroz meni. Ovo je zasigurno i najbolje napravljen deo igre, i stvarno se čini da imate teške izbore pred sobom koji će uticati na krajnji tok igre i buduće događaje.

Sama muzika je kratka i slatka. Ali doprinosi morbidnoj i gotskoj atmosferi, čak ima i nekoliko jezivih nota koja dosta doprinose da bude sjajna atmosfera.

Dotakao bih se aspekata igre koji mi nisu baš najbolje legli, sa jedne strane to je stil animacije. Previše mi je sve sladunjavo sa ozbirom na morbidnu tematiku, i kasnije kako priča odmiče ima nekih preteških momenata i jednostavno nisam mogao da osetim toliku težinu u temama koje su hteli da ispripovedaju.

Sa druge strane imam i problem sa time što je dešavanje u 19. veku, ali svi govore kao u modernim vremenima. To me je dodatno izbacilo iz imerzije tog sveta, pogotovo što je ovo bliže zemljama našeg bloka.

I možda najbitnija stvar, autori su tematski zagrizli veliki zalogaj, i hteli su da daju komentar kroz vampire i uticaj alkohola na život. Nije mi legla analogija, ali pozdravljam barem želju da se priča o pravim ljudskim problemima. Kriju se tu i komentari na raspodeljenost klasa, o slobodi i svesti i naravno indusutrijalizaciji i kapitalizmu koji preti da nas sve proguta. Neke su teme bolje ispale od drugih, ali u momentima kada je trebala da poentira, sve ispada kao neko tinejdžersko izlaganje kada želiš da govoriš o velikim problemima čovečanstva. I onda ne mogu to sve da shvatim previše ozbiljno. Ali cenim trud i pokušaj da barem bude o nečemu, a to je za današnje video igre jako hrabra stvar.

Ali na stranu tih nedostataka uspeo sam da se zabavim. Trebalo mi je oko 8 sati da je završim, siguran sam da ima tu prostora za barem još par prelaženja jer sam tek nešto manje od 50% achievmenta otvorio. Bilo je par manjih bagova, na kraju mi se par puta zamrzla igra, i gličevi tokom kretanja likova u određenim animacijama, ali ništa što bi skroz pokvarilo dalji utisak. Koliko vidim već su izbacili patch i sređuju sve. Prešao sam je sa džojstikom i nisam imao nikakvih problema tokom igre.

Last edited:
Back
Top Bottom