• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Koji TV kupiti?

Kako drzite desktop inace? Ja sam podesio da je HDR always on u Win10, game mode i lag boost ON, ali sam smanjio OLED light na 40. Da li je mozda bolje da ga drzim u SDR modu?
držati hdr na oled light 40 je baš ono greh :)

bolje da pališ hdr kad igraš ili gledaš nešto što ga podržava (oled light na 100 naravno), a da ostalo vreme guraš sdr sa oled light na ~40, pogotovo što yt clipovi na primer izgledaju abizmalno kad ne podržavaju hdr, a upaljen je.
ja ovako držim, i evo ni jednom do sad nisam imao image retention, a kamo li burn in. godinu dana 8-16h daily usage-a.

Da, to je dovoljno. Ali to radi samo ako ga pokrećeš preko nativnog Media Playera preko USB-a (dakle hard disk povežeš fizički USB-om sa TV-om), a ako pristupaš tom fajlu preko media servera recimo, onda on ne vidi taj titl fajl pored filma i zbog toga ne učita prevod - ovo je mislim ograničenje DLNA.

Ako želiš tako nešto, da pustiš preko mreže i da imaš prepoznavanje prevoda, onda treba da koristiš Plex - koji ima potencijalne probleme u nekim klijentima (poput gubitka HDR-a zbog transcodinga na tv klijentu). Dok recimo na PS5 klijentu to radi glatko jer izgleda da je drugačija implementacija lepljenja prevoda kod TV klijenta i kod PS5 klijenta, kod prvog se radi transcoding dok kod drugog video, koji je u HDR-u, ostaje nepromenjen i sve radi savršeno.

Još jedna prednost PLEX-a je što možeš autmoatski da skineš prevode sa neta za većinu serija/filmova, kao i automatska konverzija DTS u nešto što TV može da reprodukuje (jer kao što smo pričali ranije ovde - C1 nema dekoder za DTS zvuk).

*EDIT:
Naravno, .mkv container može da sadrži prevode u sebi i takvi prevodi bi trebalo da rade kako god da pustiš taj fajl, ako Media Player ima podršku za iste naravno. Međutim, ako u contaneru nemaš prevode, onda treba da se radi remuxing.

Last edited:
Cuo sam da je Emby dobar server, i danas sam ga isprobao. Conclusion - PC server [dashboard] je super, ali za C1 korisnike je meh. Nije izasla aplikacija za C1. :( Moze da se pristupi library-u samo preko Elby-jevog DLNA servera, sto mi je meh. Samostalni titlovi nisu podrzani.

Videcu da isprobam i Plex.

Inace, fascinantno je koliko se PC Game mode moze pribliziti Filmmaker modu bez gubitka kvaliteta slike. Koliko vidim fali samo "Cinema Screen" opcija koja detektuje prisustvo low-framerate medija [24, 23.97 i sl] i prilagodjava ekran tome.

edit - nasao sam jos jedan anti burn-in life hack. U potplayeru postojni opcija da se sakrije player UI dok je video aktivan. Rightclick > Skin > Auto hide main skin

Last edited:
C1 OLED pusta Dolby Vision HDR samo ako je video snimak u MP4 formatu, nece sa MKV-a.

Ima li neka proverena procedura za konverziju u MP4 [bez transcodinga] a da se sacuva DV metadata?

mislim da nije tako, ja sam pustio DV mkv fajl (mortal kombat webrip), bitno je samo da se poklope kodeci, sve mi je radilo, zvuk, titlovi, ali mislim da mora da bude untouched webrip.

btw, netflix ima gomilu DV sadržaja, npr witcher serija... naravno, tv odmah prepoznaje sa netflixa.

Ja ne znam šta je Dolby Vision, moraće Google da radi da vidim da li propuštam nešto bitno.

Foundation DV MKV ne prepoznaje, ni preko USB-a, DLNA i Plex-a [pusta pogresne boje, purple filter preko svega].

Mozda je Apple+ krivac, videcu kako rade DV snimci od drugih streaming servisa. Skinucu bas taj Mortal Kombat i DV verziju Dine sa HBO Max za test.

Ja ne znam šta je Dolby Vision, moraće Google da radi da vidim da li propuštam nešto bitno.
"Premium" verzija HDR kodeka, koja moze da se detaljnije podesi za svaku scenu ponaosob. HDR10 je "open source" HDR standard koji koriste skoro svi, tu se kodek podesi jednom za ceo film/seriju. Razlika nije velika, ali eto, cisto isrobavam sad sve zive opcije.

Last edited:
Mozda je Apple+ krivac, videcu kako rade DV snimci od drugih streaming servisa. Skinucu bas taj Mortal Kombat i DV verziju Dine sa HBO Max za test.
mislim da čak nije ni streamer krivac, već grupa koja je ripovala...

Skinuh jos nekoliko DV test demoa. Preko Plex-a, jedan MP4 i TS DV snimci se pustaju redovno, dok jedan MKV odbija da pusti a drugi ima pogresni tonemapping.

Interesantno, Sony XH90 ne može prikazati nijedan (trenutni) No Time To Die HDR mkv bez ogromnih problema (ni direktno, ni preko mreže) dok 4K Amlogic box kojeg sam na buvljaku kupio za 2€ radi savršeno. MTK chipset u kombinaciji sa Android TV-om je jedno ogromno #sranje.

Imate li kakvu preporuku za neki 50 inča tv, a da je do 500,600 eura recimo? Šta bi bilo ok u tom rangu?

Sent from my J9110 using Tapatalk

Imate li kakvu preporuku za neki 50 inča tv, a da je do 500,600 eura recimo? Šta bi bilo ok u tom rangu?

Sent from my J9110 using Tapatalk

Ja sam uzeo TCL C715 i meni je super, mada ja nisam cepidlaka što se tiče kalibracije i toga, meni su super i default podesavanja slike :)

Back
Top Bottom